Zanima me ta sorta, najdraža mi je nakon sivog pinota, rekao je Franjo Kolarić, vlasnik vinarije Coletti iz Hrastja Plešivičkog pokraj Jastrebarskog, nudeći na kušanje Blanc de Chardonnay 2021., pjenušac proizveden šampanjskom metodom druge fermentacije u boci. Nema još etiketu, a s punom opremom predstavit će ga na 17. VINOcomu, Međunarodnom festivalu vina i kulinarstva od VinoCOM-u od 28. studenoga do 1. prosinca u Esplanade Zagreb Hotelu.
Kvasci su odredili koliko će slasti biti
Vino je baš ukusno. Ima nekoliko grama neprovrela šećera, nije dodavan liker, nego su kvasci u jednom trenutku odustali od svog posla, a ta se slatkoća osjeća kao nježna i ugodna slast.
Uvijek imam tri pjenušca. Sad će u ponudi biti Blanc Classic od starih plešivičkih sorata, Rosé od crnog pinota i ovaj Blanc od chardonnaya. U sljedećoj rundi pripremam i pjenušac od rizlinga, najavljuje Franjo.
Multivintage: jedno vino iz više berbi
Ljubav prema sorti pokazao je i drugim vinom, mirnim chardonnayom koji je na tržište pustio početkom ove godine. Tepa mu da je bijelo zlato, nazvao ga je Oro Bianco. Chablijevskog je tipa i iz dvije je berbe: 2022. je odležala u Srnecovim bačvama od 2000 litara, a 2023. u inoksu. Za sljedeći Oro Bianco u pripremi ima, kaže, po 4000 litara chardonnaya iz berbe 2023. u inoksu i iz 2024. u bačvi.
Ima još tri aktualna multivintage vina. Pinot grigio se zove Francesco Grande i iz berbi je 2021. 2022. te 2023. Stare sorte je nazvao Vecchio Grande, a berbe su 2022. i 2023. Sljedeći “Starac”, u kojem će biti prošlogodišnja i ovogodišnje berba, odležat će u bačvi od 2300 litara staroj 80 godina. Ako je vino iz tri berbe, mlado je vino zaduženo za svježinu, srednje, odležano u bačvama, za tijelo, a starije za tercijarne arome. Bačve su hrvatske.
Griggio iz amfore
Zadovoljan sam bačvarijom Srnec i ne želim miješati druge, pojašnjava Franjo. Treći multivintage najzreliji je, a nije iz bačve, ni iz inoksa. To je sivi pinot Griggio Amfora iz berbi 2020. i 2021. U planu je i multivintage crni pinot koji će se zvati Oro Nero, odnosno crno zlato.
U planu je i nova vinarija. Gradnja bi trebala započeti u ožujku ili travnju sljedeće godine, a kapacitet će biti 150.000 litara. Koncepcija je vinarski praktična, a turistički zanimljiva. Posjetitelji će šetati kroz sve faze proizvodnje vina, od ulaza u kojem se i prima grožđe, preko prostorija za preradu pa odležavanje, a moći će vidjeti i arhivu.
Neuburger 2018. za doma
Franjo Kolarić trenutačno ima 10 hektara vinograda, a otkupljuje grožđe s još šest hektara. Na godinu proizvede oko 90.000 litara vina i to misli povećati do 120.000. Duga su kušanja tamo, a među vinima svakako treba istaknuti Pinot Nero 2022. Još je pod starom etiketom, a čeka se nova koja će nalikovati onoj za chardonnay. Lijep je i mladi, suhi Pinot sivi 2023. Djeluje kao da je godinu dana zreliji, što je za onoga koji ga kuša sasvim dobro.
Došlo je u čaši i nekoliko kapi mješavine sivog pinota i traminca ovogodišnje berbe. Vino je u novoj bačvi od 2000 litara i bit će u njoj, kaže Franjo, dok ne bumo videli kaj iz njega bu. Neuburger Amfora Coletti 2018. vino je koje su čitatelji portala vinskiklub.hr izabrali za najbolje jantarno vino među 100 najboljih u Hrvatskoj. Njega smo ponijeli kući. To je vino za uživanje posebnom, intimnom društvu.