Gala večera u Esplanadi: 30 godina je Hrvatski sommelier klub u udruzi ASI

Samo u protekle tri godine 1500 ljudi pohađalo je različite oblike edukacije u organizaciji Hrvatskog sommelier kluba, što je izuzetan uspjeh u zemlji od četiri milijuna stanovnika. Rekao je to predsjednik HSK Veljko Ostojić (dolje) na gala večeri u zagrebačkoj Esplanadi organiziranoj u povodu 30. obljetnice punopravnog članstva u međunarodnoj sommelierskoj udruzi Association de la Sommellerie Internationale (ASI).

Na svečanosti koja je okupila više od 100 uzvanika iz svijeta sommelierstva, vinarstva i turizma obilježena je i 31. obljetnica osnutka HSK. Video porukom čestitao je i predsjednik ASI-ja William Wouters. Vaša predanost izvrsnosti i vaša želja da dijelite znanje i entuzijazam obogatili su zajednicu ASI-ja i globalnu vinsku scenu u cjelini. Vi ste primjer budućnosti sommelierstva, profesije koja prigrljuje povijest, ali gleda naprijed. Profesije koja poštuje prošlost i tradiciju, ali se njima ne opterećuje, rekao je Wouters (naslovna fotografija).

Tom su prigodom dodijeljena posebna priznanja pojedincima i organizacijama koji su
doprinijeli razvoju HSK-a tijekom proteklih 30 godina (dolje). Sandi Paris i Daniela Kramarić dobili su ih kao dugogodišnji ambasadori sommelierstva, Ninoslav Dusper, Franjo Francem i Josip Tariba za doprinos osnivanju i razvoju HSK-a, a i dugogodišnjem predsjedniku Franku Lukežu posthumno je dodijeljena zahvalnica za doprinos u osnaživanju HSK-a.

Okupljanje u Esplanadi započelo je u posebno uređenom Sommelier corneru,  kušanjem 80-ak vina iz vinarija koje su proteklih desetljeća podržavale i poticale rad Hrvatskog sommelier kluba.

Fotografije: Matej Marjanović