Uz punjeni cvijet tikvice s kremom od škampa, velouté od škampa i citrusa, sok od tikvica i majčinu dušicu u restoranu Zinfandel’s Esplanade Hotela Zagreb poslužili su Veuve Clicquot Rosé 2012. Prepeličja prsa punjena mousseom od suhih marelica, demi-glace od kosti i soka od marelice, pečena gusja jetra i domaći brioš pratio je Veuve Clicquot Vintage 2002. iz magnuma, a deserte Veuve Clicquot Rich prepun slatkih nota. Glavna jela pripremila je chefica Ana Grgić Tomić, a predjela gošće iz četiri zemlje.
Bile su to Sabina Repovž (Gostilna Repovž) i Ksenija Mahorčič (Gostilna Mahorčič) iz Slovenije, Edit Kovács iz mađarskog restorana Casa Christa, Sveda Dimitrova (Ahora) iz Bugarske i Renata Luceanu (Raionul de Peste) iz Rumunjske. Uz njihova se djela točio Veuve Clicquot Yellow Label iz magnuma.
U slavu udovice Cliquot
Povod za ovakvo okupljanje chefica iz pet zemalja bila je prva regionalna večera Veuve Clicquot Solaire Tables. Riječ je programu glasovite šampanjske kuće iz Reimsa koji posvećenom ostavštini Barbe-Nicole Ponsardin, poznatije kao udovice, što se na francuskom kaže veuve, Clicquot. Ona je u proizvodnju šampanjaca uvela remouage, postepeno okretanje boca naopako kako bi se talog premjestio što bliže čepa te lakše izvadio i vino pustilo na tržište čisto.
Barbe-Nicole (1777. – 1866.) udala se u 21. godini za Françoisa Clicquota. Suprug je nakon šest godina preminuo pa je šampanjeru preuzela mlada udovica i naizgled malom inovacijom revolucionarizirala postupak proizvodnje glasovitih pjenušavih vina.
Smanjila je mjehuriće
Prije nje šampanjci su bili puno slađi. Kvasci su ostajali u vinu i stalno pomalo radili pa su i mjehurići bili znatno veći. Spomenuti Veuve Clicquot Rich, poslužen na večeri u Esplanadi, svojevrsna je posveta tom vremenu, ali i danas popularnim “ice” šampanjcima u koje se može dodavati led.
Bila je ova udovica i kod nas. Zastala je u Pleternici na putu za Rusiju, kamo je izvozila šampanjce, pa poučila je tamošnje vinare kako je dobro miješati sorte. Oni su poslije svoja takva vina prema njoj nazvali klikun. Nisu baš znali pravilno izgovoriti i napisati Clicquot. Navodno je i drvo za bačve uvozila iz Pleternice.
Boja izlazećeg sunca
U vinariji Veuve Clicquot kažu kako je mlada udovica promijenila povijest i prekinula dominaciju muškaraca u svijetu proizvodnje šampanjca. Zato su i inicirali program Solaire Tables kojim se zalažu za podršku i prihvaćanje talentiranih žena u gastronomiji. Chefice koje sudjeluju u programu i u svojim restoranima, naravno, nude Veuve Clicquot šampanjce.
Solaire znači solaran i odnosi se na ikoničnu žutu boju Veuve Clicquota, koja predstavlja izlazeće sunce i simbolizira vjeru Madame Clicquot kako svaki novi dan donosi nove mogućnosti. Svrha programa Solaire Tables je otvoriti nove prilike talentiranim ženama u gastronomiji i stvoriti zajednicu kuharica koje dijele kreativnost, inovativnost i optimizam Madame Clicquot, rekla je Nora Szegedi, marketing menadžerica za južnu Europu i Mediteran.
Elegancija, snaga i ženstvenost
Vjerujem da se sve žene mogu poistovjetiti sa Solaire filozofijom, pa tako i ja. Hrabra
sam i uvijek vjerujem u bolje sutra. Moje regionalne kolegice su također talentirane žene koje kanaliziraju svoju žensku energiju i kreativnost u profesionalno kuhanje. Ponosna sam što sam dio ovog regionalnog tima koji se zalaže za eleganciju, snagu, ženstvenost i najbolje performanse u svemu što rade, dodala je šefica kuhinje restorana Zinfandel’s u hotelu Esplanade.
U nastavku je galerija slika iz prekrasne šampanjere Veuve Clicquot u Reimsu. Kušaonica je uređena u žuto-narančastim tonovima, a vina odležavaju diboko ispod nje u starom rudniku krede.
Pripremili: Tomislav Radić i Ivo Kozarčanin