Galić Galileo Premium Graševina prvo je hrvatsko vino iz okrugle bačve

Kristalno je bistra, zlatnožute boje Galileo Premium Graševina 2022. Isprva miriše na maslac i tostirani kruh, potom se u čaši javljaju sortne arome breskve, marelice te nježan dodir cvjetova bazge i bagrema. Okus je pun, dug i svjež, a treba je poslužiti u širokoj čaši na temperaturi između 10 i 12 stupnjeva. Tako je sommelierka Monika Neral u zagrebačkom Miva bistro & wine baru predstavila novo vino znane i pouzdane kutjevačke vinarije Galić.

Novo je vino i prvo u Hrvatskoj iz okrugle bačve Galieoak. Deveta je to od 300 takvih koje je napravila slavna francuska bačvarija Seguin Moreau. Devetu su i tražili zato što je to sretan broj vlasnika Josipa Galića, a u Hrvatskoj je prva. Prvo je i po tome što je grožđe je s trsova uzgojenih nakon provedene klonske selekcije graševine. Pupovi su uzeti iz 50 vinograda i odabrana su četiri najkvalitetnija klona. Grožđe je macerirano tri dana na šest stupnjeva, a vino je nakon fermentacije devet mjeseci odnjegovano na finom talogu i još toliko odležalo u boci.

Napunjeno je 1800 butelja, a na etiketi piše i Sjaj sunca zarobljen u vodi.
Galileo Gelilei rekao je kako je vino sunčeva svjetlost koju na okupu drži voda. Volio je vina pa smo ga citirali, rekao je vlasnik vinarije Josip Galić.
Vino su predstavili i Iva Zovko Galić, dolje na slici s Josipom Galićem, te enolog Martin Grozdanović (na videu gore vrti okruglu bačvu), a najljepše je pričalo samo. Dugotrajna njega na finom talogu prikrila je primarne sortne osobine, ali dobilo je prekrasnu punoću.

Galileo Premium Graševina 2022. odlično je pristajala filetu smuđa na rižotu sa šafranom. Butelja u Miva Galeriji vina stoji 125 eura. Tko je kupi, a ne poklekne znatiželji, sigurno neće požaliti pričuva li je najmanje godinu dana na mirnom i tamnom mjestu sa stalnom temperaturom. Ovakva vina vole putovati kroz vrijeme.