Gegićem, starom sortom otoka Paga i zadarske okolice, započelo gotovo cjelodnevno vinsko druženje u vinariji Boškinac pokraj Novalje. Berba 2016. odlično je osvježila prije ručka. Vino je voćno, lagano i razigrano, i dopada se na prvu loptu za razliku od 2015. koja je zatomljenija, ali kompleksnija i fino mineralna pa nagrađuje malo sporije.
– Berba 2016. bila nam je jedna od boljih. A kod nas je, zanimljivo, 2014. bila bolja od 2015. i 2013. – rekao je vlasnik Boris Šuljić. Dalje u prošlost poveo nas je prepuštajući vinu da govori za sebe. Jako se dopala berba 2010., a najveće iznenađenje bila je nevjerojatno živa i mlada 2002. Doista je neobično kad priča o 15 godina starom vinu, koje nije bilo predviđeno za odležavanje, počinje spominjanjem mladosti. Posebna berba bila je i 2012. U njoj je Šuljić napravio macerirani gegić Ocu.
– Isprva je vino bilo samo drukčije, a tek se poslije pokazalo boljim od ostalih, običnih gegića. Svjestan sam da ima nekih tehničkih nedostataka, ali jako je dobro – s razlogom je ponosan Šuljić.
Među starijim vinima odličan je bio i Boškinac Cuvee 2005. Mješavina gegića, chardonnaya i sauvignona bila je macerirana i ponovno se moglo diviti mladosti i živosti zrelog vina.
– Ostavim u arhivi između 10 i 100 boca od svakog vina. Lijepo se ovako prošetati kroz vrijeme – rekao je Boris Šuljić koji ima drugi najjužniji Sauvignon u Hrvatskoj. Samo Alen Bibić iz Plastova pokraj Skradina ima južniji. Šuljićev, još lagano mutni mladi sauvignon iz cisterne, bit će, čini se, jako dobar, ali za njega će trebati doći u Novalju. Prodavat će se samo u podrumu i restoranu iznad njega. Šetnja je dugo trajala i puno je bilo koraka, pa se pri kraju malo i gegalo. Ne samo od gegića, nego i od Boškinca, crnjaka od cabernet sauvignona i merlota koji je perjanica vinarije.
Tom dijelu šetnje pridružila se i odlična ekipa Francuza iz Champagne koja je došla na mjesec dana u Hrvatsku. Među njima je bio i Bernard Launois, proizvođač šampanjaca iz mjesta Le Mesnil sur Oger, pa se priča s mirnih vina proširila i na mjehuriće. I tu Boškinac ima adut, pjenušac od sorte ugni blanc, od koje se radi cognac.
Vinarija Boškinac osnovana je 2000. Prva berba bila je 2001. Vinograde imaju u Novalji i kod kooperanta u Nadinu, a u najam su ih uzeli i u Posedarju. Iznad vinarije je hotel s odličnim restoranom, a kako izgleda hrana s Michelinovom zvjezdicom pogledajte u galeriji: carpaccio, jaje, janjeći mišići, lizalice, tripice, praline…