More

    Gegić se ne ‘gega’, ali kod Boškinca ponekad i nije lako nakon njega

    Gegićem, starom sortom otoka Paga i zadarske okolice, započelo gotovo cjelodnevno vinsko druženje u vinariji Boškinac pokraj Novalje. Berba 2016. odlično je osvježila prije ručka. Vino je voćno, lagano i razigrano, i dopada se na prvu loptu za razliku od 2015. koja je zatomljenija, ali kompleksnija i fino mineralna pa nagrađuje malo sporije.

    Za kušanje s prijateljima trebalo je ‘kopati’ po arhivi

    – Berba 2016. bila nam je jedna od boljih. A kod nas je, zanimljivo, 2014. bila bolja od 2015. i 2013. – rekao je vlasnik Boris Šuljić. Dalje u prošlost poveo nas je prepuštajući vinu da govori za sebe. Jako se dopala berba 2010., a najveće iznenađenje bila je nevjerojatno živa i mlada 2002. Doista je neobično kad priča o 15 godina starom vinu, koje nije bilo predviđeno za odležavanje, počinje spominjanjem mladosti. Posebna berba bila je i 2012. U njoj je Šuljić napravio macerirani gegić Ocu.
    – Isprva je vino bilo samo drukčije, a tek se poslije pokazalo boljim od ostalih, običnih gegića. Svjestan sam da ima nekih tehničkih nedostataka, ali jako je dobro – s razlogom je ponosan Šuljić.

    Grožđe je iz vinograda u Novalji, Nadinu i Posedarju

    Među starijim vinima odličan je bio i Boškinac Cuvee 2005. Mješavina gegića, chardonnaya i sauvignona bila je macerirana i ponovno se moglo diviti mladosti i živosti zrelog vina.
    – Ostavim u arhivi između 10 i 100 boca od svakog vina. Lijepo se ovako prošetati kroz vrijeme – rekao je Boris Šuljić koji ima drugi najjužniji Sauvignon u Hrvatskoj. Samo Alen Bibić iz Plastova pokraj Skradina ima južniji. Šuljićev, još lagano mutni mladi sauvignon iz cisterne, bit će, čini se, jako dobar, ali za njega će trebati doći u Novalju. Prodavat će se samo u podrumu i restoranu iznad njega. Šetnja je dugo trajala i puno je bilo koraka, pa se pri kraju malo i gegalo. Ne samo od gegića, nego i od Boškinca, crnjaka od cabernet sauvignona i merlota koji je perjanica vinarije.

    Vina je kušao i kolega iz Champagne Bernard Launois

    Tom dijelu šetnje pridružila se i odlična ekipa Francuza iz Champagne koja je došla na mjesec dana u Hrvatsku. Među njima je bio i Bernard Launois, proizvođač šampanjaca iz mjesta Le Mesnil sur Oger, pa se priča s mirnih vina proširila i na mjehuriće. I tu Boškinac ima adut, pjenušac od sorte ugni blanc, od koje se radi cognac.
    Vinarija Boškinac osnovana je 2000. Prva berba bila je 2001. Vinograde imaju u Novalji i kod kooperanta u Nadinu, a u najam su ih uzeli i u Posedarju. Iznad vinarije je hotel s odličnim restoranom, a kako izgleda hrana s Michelinovom zvjezdicom pogledajte u galeriji: carpaccio, jaje, janjeći mišići, lizalice, tripice, praline…

    Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte sve novosti iz vinskog svijeta.
    Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

    Pratite nas

    Najnovije

    POVEZANI ČLANCI

    Dunav Wine Fest: 11. listopada vinski biseri Slavonije, Podunavlja...

    Uživanje u ponajboljim vinima Slavonije i hrvatskog Podunavlja i gostujućih vinara s vojvođanskog dijela Fruške Gore očekuje...

    I priče o siru dio su 29. izdanja knjige...

    Kako čuvati sireve i s čime ih sljubiti, te koji su karakteristični francuski, talijanski, engleski, švicarski, grčki...

    Nedjeljni vinski haiku: San o vinu

    Hladne su kiše. Mačak spava. Vinska ga Kutija grije. Nedjeljni (vin)haiku 63

    Portugalci piju najviše: 61,7 litara po glavi (starijoj od...

    Znamo svi da je SAD najveći konzument vina. Prošle su godine Ameri popili 33,3 milijuna hektolitara vina,...

    Došao u berbu uzalud! Lopovi su brali noću i...

    Mislio sam da su ptice pojele grožđe. Kad sam na tlu vidio nekoliko grozdova uredno odrezanih škarama,...

    Ocijenili 68 džinova uoči treće GinIstre! 25. listopada će...

    Iz Italije, Slovenije, Srbije, Slovačke i, naravno, Hrvatske stiglo je 69 džinova na senzorno ocjenjivanje u Strukovnoj...