Glas naroda: Šipun Trojišćina najbolje je ružičasto vino

Podrijetlo trojišćine nije sa sigurnošcu utvrđeno, smatra se autohtonom sortom otoka Suska. Osim na Susku, najviše se uzgajala na susjednom Malom Lošinju. Prema statističkim podacima 1951. je na Malom Lošinju bilo 2,651.600 trsova. Od toga su 85 posto činile crne sorte, a 30 posto je bila trojišćina. Tako o gotovo izgubljenoj sorti piše Zelena knjiga: Hrvatske izvorne sorte vinove loze.

Ivica Dobrinčić

Spasio ju je od zaborava Ivica Dobrinčić, vrijedni rasadničar i vlasnik vinarije Šipun iz Vrbnika na Krku, koji je i danas jedini ima u boci pod sortnom etiketom. Grožđe izgleda poput crnoga, no boja kožica bobica kao da je sramežljiva pa se od nje ne može napraviti tamnije vino od ružičastog. Trojišćina Šipun prvi je hrvatski rosé prema Glasu naroda izbora 100 najboljih vina Hrvatske.

To je lagano, nježno, ugodno i osvježavajuće ljetno vino. Karakteriziraju je voćne arome dinje, lubenice, breskve i maline, te lijepa trajnost, opisuje Ivica jedinstveno vino. Preporučuje da se posluži kao aperitiv ili uz školjke, riblji carpaccio, pršut i salate s morskim plodovima.

Sutra ćemo objaviti tko je među čitateljima najljepše opisao vino od trojišćine i osvojio bocu ovog finog vina kao nagradu. Glas naroda, sudjelovanje čitatelja u izboru 100 najboljih vina Hrvatske, nastavlja u subotu, 4. svibnja: na redu su bijela vina.
Fotografije: Julio Frangen