Glas naroda: Većina pjenušaca je klasična metoda, jedan je charmat

Klasična ili šampanjska metoda proizvodnje pjenušavih vina znači da se druga fermentacija odvija u boci. Prvo se, podsjetimo, u tanku ili bačvi napravi bazno, mirno vino. Pretoči se u boce i dodaju mu se kvasci i hrana za njih. Druga fermentacija traje nekoliko tjedana i ne stvara još alkohola, nego ugljikov dioksid, odnosno mjehuriće.

Potom pjenušavo vino još najmanje devet mjeseci, a neka i devet ili više godina, sazrijeva u podrumu na finom talogu. Postoji i charmat metoda, odnosno tankovska. U njoj se i druga fermentacija odvija u tanku, a potom se boce pune vinom koje već ima mjehuriće. Sve to traje otprilike šest mjeseci, a vina su uglavnom jednostavnija. To ne znači da se i u njima ne uživa, a jeftinija su.

Od 16 pjenušaca koje su naši izbornici nominirali za 100 najboljih vina u Hrvatskoj, 15 je proizvedeno klasičnom šampanjskom metodom, a jedno tankovskom, odnosno charmat.  Čitatelji portala vinskiklub.hr te pratitelji na društvenim mrežama još danas, 5. siječnja, te u ponedjeljak 6. siječnja, mogu dati glasove najdražima od 16 pjenušaca koji su dobili najviše nominacija naših izbornika. Glasovanje na portalu je anonimno, a na Facebooku se može osvojiti i nagrada. Treba:

  • lajkati stranicu vinskiklub.hr na Facebooku
  • podijeliti objavu Glas naroda za aktualnu kategoriju vina na svom Facebook profilu
  • objasniti svoj izbor u komentaru u najviše 10 riječi

Komisija portala vinskiklub.hr će prema objašnjenju odlučiti o tome koji će glasač iz naroda osvojiti nagradu u svakoj kategoriji. A nagrada je, naravno, vino.