More

  Gourmet Authentic priča je o jelima naših starih! Evo i vina koja im pristaju

  Kategorije:

  Kupus kao prilog molu, ribi koju zovu i magarčić, murluc, oslić, tovar…, među autentičnim je dalmatinskim jelima predstavljenima u hotelu Sveti Križ u Arbaniji na Čiovu. Ponudili su i juhu od pomidora, gulaš s bižima, jaje kuhano na pari s inćunom, paradižot te tingul šutu, što je lokalni naziv za piletinu u umaku od pirjanog povrća, pa i burek sa slanim inćunima.

  Namirnice za fritaju sa šparogama kojoj pristaje chardonnay odnjegovan na finom talogu (sur lie)

  Izvornim jelima hrvatskoga juga završio je ciklus radionica održive gastronomije Nacionalne udruge obiteljskih i malih hotela. Održiva gastronomija jedan je od preduvjeta za stjecanje oznake Gourmet Authentic, a od listopada prošle godine je više od 60 kuhara sudjelovalo na pet radionica. Osim na Čiovu, bile su u šibenskom restoranu Pelegrini te hotelima Bitoraj u Fužinama, Waldinger u Osijeku i San Rocco u Brtonigli.

  Lignje s pestom od bosiljka lijepo će popratiti zreliji sauvignon koji je zadržao intenzivan miris

  U svakoj su polaznici pripremali i jela tipična za tu sredinu od kiselog kupusa, krumpira, špinata, ječma, heljde, slatkovodne ribe pure, jaja, ombola, žgvaceta… Pa i pandišpanja ili “španjolskog kruha”, kolača od jaja, šećera i brašna čiji naziv potječe od španjolskog Pan di Spagna.

  Pjenušac blanc de noirs, dakle bijeli napravljen od crnoga grožđa, najbolji je ‘prijatelj’ crnom rižotu

  Oznaku Gourmet Authentic osmislili su članovi Nacionalne udruge obiteljskih i malih hotela s timom stručnjaka koji vodi Rudolf Štefan, chef šibenskog Pelegrinija. Članovi su i Tullio Fernetich, vlasnik hotela San Rocco u Brtonigli te prof. dr. sc. Donatella Verbanac sa Zavoda za medicinsku biokemiju i hematologiju zagrebačkog Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta.

  I ‘jesensko’ jelo od jaja, tartufa i vrganja traži pjenušac, ali neki veliki, nekoliko godina odležan

  Gostima je eno-gastro ponuda među glavnim motivima za dolazak u destinaciju. Ekološki su sve osvješteniji pa im je važan i održiv pristup tamo gdje borave. Održiva gastronomija uz zero waste pristup znače i uštede za naše članove. Novi gurmanski brend udruge bio je logičan nastavak zelenog poslovanja u sklopu kojeg su pokrenuti i projekti Eco zeleni hoteli te Dekarbonizacija obiteljskih i malih hotela, rekao je Šime Klarić, predsjednik Nacionalne udruge obiteljskih i malih hotela koja broji više od 200 članova.

  Bordoška mješavina cabernet sauvignona, merlota i cabernet franca ide uz jaje s bijelim tartufom

  Da bismo krenuli naprijed, moramo se vratiti unatrag, u vrijeme kada se kuhalo ono što se uzgajalo u vrtovima i dvorištima. Povratak okusima djetinjstva budi najljepše osjećaje kod gostiju, a kroz maštovitost, inovativnost i kreativnost ti se okusi intenziviraju, istaknuo je Štefan.

  Dobra borgonja, kako u Istri zovu frankovku, bit će savršena uz battutu od boškarina s kremom od sira

  Donatella Verbanac rekla je kako svatko ima prehrambene navike iz djetinjstva. One se tijekom godina mijenjaju, ali neka pravila u svezi s hranom ostaju usađena. Na fotografijama je dio ponude jela od tradicijskih namirnica koja u restoranu hotela San Rocco iz Brtonigle priprema Tullio Fernetich. Uz svako jelo je i preporuka vina koji će mu pristajati. Ne konkretne etikete, nego stila vina po izboru Bakhova sina.

   

  Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte sve novosti iz vinskog svijeta.
  Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

  Pratite nas

  Najnovije

  POVEZANI ČLANCI

  Wagyu: Black Bull Ranch nudi meso krava koje su...

  Stvarno su sretne, društvene, mazne i vole ljude, a na imanju uživaju i u glazbi... priča Siniša...

  U igri za 100 najboljih vina jantarnih je bilo...

  Kao da je svaki izbornik vina koja će na ocjenjivanje 100 najboljih u Hrvatskoj među maceriranima nominirao...

  Fina vina i prekrasne slike: Braća Benvenuti predstavila nove...

  U proljeće na tržište izlaze svježa vina, a često i odležana iz ranijih berbi. Braća Benvenuti iz...

  Za 100 najboljih vina nominirano je čak 91 bijelo....

  Da smo tražili samo 100 najboljih bijelih vina, gotovo bismo imali dovoljno nominacija. Ponovimo kako će među...

  Ne radi vinoteka? Ne radi vinarija? Vinomat radi!

  Nudi vina u butelji ili litrenoj boci, mineralnu vodu, čaše i otvarače za boce. Prima eure, novčanice...

  Svinjska rebra u rižotu, piletina u ‘juhi’ i škrleti...

  Potencijal najznačajnije moslavačke sorte u gastronomiji pokazali su u praksi organizatori priredbe ŠkrlotOvO u Ivanić-Gradu. Sljubili su...