More

    Grapeston: ‘HSS’ festival prirodnog vinogradarstva i spontanih vina

    Kategorije:

    Svi sudionici su i vinogradari i vinari. Grožđe je uzgojeno organski, slijedeći ekološke principe (nije nužno certificirano). Vina su proizvedena s malo ili bez intervencije, spontanom fermentacijom na autohtonim kvascima. Tko dodaje sumpor dioksid, mora biti odgovoran i umjeren.

    Tih se načela trebaju držati vinarije koje sudjeluju na Festivalu prirodnog vinogradarstva i spontanih vina Grapeston u subotu, 27. travnja, od 13 do 19 sati u Kneževoj palači u Stonu. Uoči Festivala, od 11 do 12 sati, u Tvrđavi Kaštio bit će i tribina “Pioniri prirodnog vinogradarstva i vinarstva” na kojoj će o iskustvima u uzgoju grožđa i proizvodnji vina govoriti Giorgio Clai (dolje), Frano Miloš i Radovan Šuman.

    Po završetku, pak, uživanje u prirodnim vinima i kamenicama s Pelješca nastavlja se u Wine Baru Cardo u Stonu. Turistička zajednica općine Ston objavila je kako Grapeston želi poredstaviti važnost tradicijske i ekološke proizvodne i kroz povezivanje eno i gastro scene pa će posjetiteljima pripremati hranu renomirani kuhari i šefovi restorana s Michelinovim zvjezdicama koji i kuhaju prema načelima održivosti.

    Pripremat će jela isključivo od lokalnih i organskih namirnica i tako poduprijeti male ekološke proizvođače iz Dubrovačko-neretvanske županije. I tradicijski sirevi, pršuti, maslinova ulja, kruhovi te za pelješki kraj dragocjene malostonske kamenice bit će predstavljeni na Festivalu. ‘HSS-ovskom’ festivalu, može se reći u šali, zato što stižu vinari, kuhari i proizvođači hrane iz Hrvatske, Slovenije i Srbije. Evo i liste:

    Hrvatska

    Baković, Janjina – Drače, Pelješac
    Bartulović, Prizdrina, Pelješac
    Brajnović, Golo Brdo, Istra
    Clai, Krasica, Istra
    Cota, Oklaj, Promina
    Delusional, Jadrtovac, Dalmacija
    Dvorić, Momjan, Istra
    Ghira, Novigrad, Istra
    Glavica, Gornja Gračenica, Moslavina
    Kosovec, Popovača, Moslavina
    Križ, Prizdrina, Pelješac
    Lunika, Kanfanar, Istra
    Makino, Sarižol, Istra
    Marinov, Primošten, Dalmacija
    Matošin, Široke, Primošten, Dalmacija
    Miloš, Ponikve, Pelješac
    Piquentum, Buzet, Istra
    Puharić, Makarska, Dalmacija
    Rawino, Nova Vas, Istra
    Sontacchi, Kutjevo, Slavonija
    Šember, Pavlovčani, Plešivica
    Šuran, Rovinj, Istra
    Tomac, Donja Reka, Plešivica
    Vicelić, Pijavičino, Pelješac
    Zanchi, Kaštel Lukšić, Dalmacija

    Tvrtko Šakota, restoran Nav, Zagreb
    Cogito Cofee, Zagreb
    Salo, pekara i bistro, Zagreb
    Kulčina Nova Sela, pršuti, Neretva
    Stancija Kumparička, Cokuni, Istra
    Eko Škoj, masline, voće, bilje, Korčula
    OPG Krstičević, voće, marmelade, džemovi i sokovi, Metković

    ——————-

    Slovenija

    Keltis, Bizeljsko,
    Klabjan, Istra
    Klinec, Medana
    Štekar, Kojsko
    Štemberger, Sežana
    Šuman, Zavrh, Lenart

    Luka Košir, restoran Grič, Ljubljana
    Jakob Pintar, restoran Tabar, Ljubljana

    ——————–

    Srbija

    Baša, Fruška Gora

    Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte sve novosti iz vinskog svijeta.
    Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

    Pratite nas

    Najnovije

    POVEZANI ČLANCI

    Rizling konačno kupuju, kaže Velimir Korak. Naravno, kad je...

    Odležao je u drvenim bačvama Rizling Laškovec 2023. plešivičke vinarije Korak. Smirenog je sortnog mirisa, nježnog okusa...

    Nedjeljni vinski haiku! Vino

    Sunce prži do srži. Samo nas vino živima drži! Nedjeljni (vin)haiku 51

    Karakteran i jako fin Cabernet sauvignon vinarije Bolfan Vinski...

    Hrvatsko Zagorje možda nije idealno vinorodno područje za bordoške crne sorte, ali u vinariji Bolfan Vinski Vrh...

    Prema Google recenzijama najljepši vinograd u Europi ima vinarija...

    Čak tri od deset najljepših europskih vinograda su u Hrvatskoj, prema istraživanju međunarodne trajektne kompanije DFDS temeljenom...

    Festival istarskog pršuta 12. i 13. srpnja u Tinjanu!...

    Nagrađivane istarske pršutane Antolović, Buršić, Dujmović, Milohanić i Tomaso te OPG Franjul predstavit će se na Festivalu...

    Njemački kuhar lovi tartufe i tune za film koji...

    Jan Hartwig je u listopadu 2022. otvorio restoran "Jan" u Münchenu i nakon šest mjeseci osvojio tri...