Grapeston: ‘HSS’ festival prirodnog vinogradarstva i spontanih vina

Svi sudionici su i vinogradari i vinari. Grožđe je uzgojeno organski, slijedeći ekološke principe (nije nužno certificirano). Vina su proizvedena s malo ili bez intervencije, spontanom fermentacijom na autohtonim kvascima. Tko dodaje sumpor dioksid, mora biti odgovoran i umjeren.

Tih se načela trebaju držati vinarije koje sudjeluju na Festivalu prirodnog vinogradarstva i spontanih vina Grapeston u subotu, 27. travnja, od 13 do 19 sati u Kneževoj palači u Stonu. Uoči Festivala, od 11 do 12 sati, u Tvrđavi Kaštio bit će i tribina “Pioniri prirodnog vinogradarstva i vinarstva” na kojoj će o iskustvima u uzgoju grožđa i proizvodnji vina govoriti Giorgio Clai (dolje), Frano Miloš i Radovan Šuman.

Po završetku, pak, uživanje u prirodnim vinima i kamenicama s Pelješca nastavlja se u Wine Baru Cardo u Stonu. Turistička zajednica općine Ston objavila je kako Grapeston želi poredstaviti važnost tradicijske i ekološke proizvodne i kroz povezivanje eno i gastro scene pa će posjetiteljima pripremati hranu renomirani kuhari i šefovi restorana s Michelinovim zvjezdicama koji i kuhaju prema načelima održivosti.

Pripremat će jela isključivo od lokalnih i organskih namirnica i tako poduprijeti male ekološke proizvođače iz Dubrovačko-neretvanske županije. I tradicijski sirevi, pršuti, maslinova ulja, kruhovi te za pelješki kraj dragocjene malostonske kamenice bit će predstavljeni na Festivalu. ‘HSS-ovskom’ festivalu, može se reći u šali, zato što stižu vinari, kuhari i proizvođači hrane iz Hrvatske, Slovenije i Srbije. Evo i liste:

Hrvatska

Baković, Janjina – Drače, Pelješac
Bartulović, Prizdrina, Pelješac
Brajnović, Golo Brdo, Istra
Clai, Krasica, Istra
Cota, Oklaj, Promina
Delusional, Jadrtovac, Dalmacija
Dvorić, Momjan, Istra
Ghira, Novigrad, Istra
Glavica, Gornja Gračenica, Moslavina
Kosovec, Popovača, Moslavina
Križ, Prizdrina, Pelješac
Lunika, Kanfanar, Istra
Makino, Sarižol, Istra
Marinov, Primošten, Dalmacija
Matošin, Široke, Primošten, Dalmacija
Miloš, Ponikve, Pelješac
Piquentum, Buzet, Istra
Puharić, Makarska, Dalmacija
Rawino, Nova Vas, Istra
Sontacchi, Kutjevo, Slavonija
Šember, Pavlovčani, Plešivica
Šuran, Rovinj, Istra
Tomac, Donja Reka, Plešivica
Vicelić, Pijavičino, Pelješac
Zanchi, Kaštel Lukšić, Dalmacija

Tvrtko Šakota, restoran Nav, Zagreb
Cogito Cofee, Zagreb
Salo, pekara i bistro, Zagreb
Kulčina Nova Sela, pršuti, Neretva
Stancija Kumparička, Cokuni, Istra
Eko Škoj, masline, voće, bilje, Korčula
OPG Krstičević, voće, marmelade, džemovi i sokovi, Metković

——————-

Slovenija

Keltis, Bizeljsko,
Klabjan, Istra
Klinec, Medana
Štekar, Kojsko
Štemberger, Sežana
Šuman, Zavrh, Lenart

Luka Košir, restoran Grič, Ljubljana
Jakob Pintar, restoran Tabar, Ljubljana

——————–

Srbija

Baša, Fruška Gora