More

    Graševinu voli gotovo svako jelo

    Koje jelo pripremiti i servirati uz graševinu, pitala je prijateljica? Bilo koje, odgovorio sam. Velika većina jela može se dobro upariti sa s našom najznačajnijom sortom koja može dati vina najrazličitijih stilova pa evo i primjera:

    Pjenušci od graševine – kavijar, dimljeni losos, sirove školjke, masniji tradicijski namazi….

    Mlade, svježe graševine – umjereno začinjeni suhomesnati proizvodi, laganiji sirevi, bijela riječna i morska riba, riblji carpaccio i salate s plodovima mora, bijela mesa, rižoti, tjestenine…

    Zrele graševine- zreliji suhomesnati proizvodi i sirevi, jela sa roštilja, kuhana junetina ili janjetina s umakom, umjereno začinjeni riblji paprikaš ili gulaš koji mogu biti i jako začinjeni ima li u vinu nešto neprevrelog šećera. One izrazito mineralne podržavaju i rakove.

    Odležane graševine – teleća i svinjska pečenja, plava, masnija riba sa žara, krvavice, pečenice, buncek…

    Macerirane graševine – pečena svinjska potrbušina, carpaccio od junećeg bifteka, teleći odrezak u umaku od gljiva…

    Predikatne graševine – jednostavnije je dobro poslužiti uz slastice, ali uz napomenu da vino uvijek mora biti slađe ili barem jednako slatko kao i slastica. Visoki predikati (prosušene bobice, izbor prosušenih bobica) osim ponekih slastica vole sireve sa plemenitom plijesni a oni najkoncetriraniji i gusju jetru. Ledena vina mogu pratiti samo najbolji, jako aromatični sirevi s plemenitom plijesni te gusja jetra.

    • Arhivske graševine:

    Za njih vrijedi pravilo kao i za ostala arhivska vina da ih je najbolje kušati same kako bi se usredotočili isključivo na vino. Ako baš postoji želja za uparivanjem, jelo mora biti mirisom, okusom i strukturom slabije od vina kako na bilo koji način odvuklo pažnju sa arhivskog vina.

    Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte sve novosti iz vinskog svijeta.
    Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

    Pratite nas

    Najnovije

    POVEZANI ČLANCI

    Plavac s Hvara daje mekša vina nego s Pelješca,...

    Rasni plavci traže najmanje pet godina odležavanja, šteta ih je prije puštati na tržište, pokazalo je kušanje...

    Počinje Europsko prvenstvo, a tekst uoči Svjetskog u Rusiji...

    Da sam ja Zlatko Dalić, ovu bih zvjezdanu ekipu poveo u Rusiju, napisao sam uoči Svjetskog prvenstva...

    Feričanci: Enosophia provodi klonsku selekciju frankovke na 25.000 trsova

    Na pet hektara novog vinograda na Srednjaku, jednom od svojih najstarijih položaja, ekipa vinarije Enosophia iz Feričanaca...

    Lista vina je za učenje abecede… Bez kvačica, dvoslova...

    Možda bi i vrtićku djecu trebalo povesti na Festival 100 najboljih vina Hrvatske u petak, 14. lipnja,...

    Francuska zaštitila izraz ‘sur lie’, EU potvrdila, naši inspektori...

    Državni inspektorat utvrdio je prekršaj uslijed korištenja pojma "sur lie" na etiketi. Kao razlog su naveli postojanje...

    Nije za propustiti! Austrijska vina sutra u zagrebačkom Hotelu...

    Austrijski vinogradi prostiru se na impresivnih 35.000 hektara. Austrijski vinari proizvode neka od najboljih europskih vina. Austrijske...