More

    Grožđa će biti manje, ali ono što bude još može biti jako dobro

    Kategorije:

    U jednoj od najizazovnijih vinogradarskih godina u ovom stoljeću bliži se berba, ali ne nazire kraj problemima vinara. Učestale kiše pogodovale su razvoju gljivičnih oboljenja, prvenstveno peronospore, pa su mnoga vinorodna područja bez obzira na zaštitu inficirana opakom bolešću još u vrijeme cvatnje, što je direktno utjecalo na oplodnju grožđa, pa je urod reduciran još u ranoj fenofazi.

    U velikom djelu stradala je i lisna masa, a posljedično je nedostatak fotosinteze utjecao na rast i razvoj grožđa. Velika vlaga i visoke temperature u mnogim su vinogradima intenzivirali razvoj pepelnice, čije suzbijanje vinogradarima trenutno predstavlja najveći izazov. Kao da to sve nije dovoljno, Slavoniju i Bregovitu Hrvatsku nedavno je zahvatila i tuča, pa su mnogi vinogradi stradali do neprepoznatljivosti. Prije tri dana su u nezapamćenoj oluji ponovo stradali vinogradi. U Moslavini je cijeli vinograd od nekoliko hektara sravnjen sa zemljom zajedno s armaturom. Velike su štete i na gospodarskim objektima.

    Posebno je teško ekološkim vinarima kojima svjetonazor i propisi ne dopuštaju korištenje konvencionalnih sredstava za zaštitu koji su puno efikasniji u suzbijanju gljivičnih bolesti. Sredstva koja su dozvoljena u ekološkom uzgoju uglavnom štite preventivno dok je kurativno djelovanje, nakon što se bolest proširila uglavnom, slabo ili nikakvo.

    Posljedice problema u vinogradima će biti vidljive u značajno umanjenim količinama grožđa i njegovoj cijeni, ali ne nužno i u kvaliteti. Ako se stabilizira vrijeme i bolest u vinogradu stavi pod kontrolu, u većini slučajeva ostaje dovoljno vremena za kvalitetno dozrijevanje grožđa, a neplanirano smanjen urod utjecat će na povišeni ekstrakt i koncentraciju.

    Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte sve novosti iz vinskog svijeta.
    Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

    Pratite nas

    Najnovije

    POVEZANI ČLANCI

    Glas naroda: Iločki Traminac izborne berbe prosušenih bobica prvo...

    Zlatno žuta boja, intenzivan i bogat miris u kojem dominira ruža te nježne medne note u okusu...

    Vino i tambure u Baranji: 31. svibnja je večer...

    Uzmi času vina, do dna popij, pa zagrli svoju dragu, pa se sav rastopi... Stih je to...

    Festival u Kutjevu! Od vinograda graševine do njezina Trga

    Chef Hrvoje Lončarević zadužen je za gastronomski dio otvaranja Festivala graševine u Kutjevu. Druga po redu Gala...

    Galić Galileo Premium Graševina prvo je hrvatsko vino iz...

    Kristalno je bistra, zlatnožute boje Galileo Premium Graševina 2022. Isprva miriše na maslac i tostirani kruh, potom...

    Dubrovački statut proglašen je 29. svibnja 1272. Imao je...

    Vinogradari moraju brinuti o vinogradu i kvalitetno ga prekopati dvaput na godinu. Grožđe treba brati od kraja...

    Glas naroda! Još danas birajte najdraže desertno vino i...

    Iz svih vinorodnih regija Hrvatske su 'slatkiši' nominirani za 100 najboljih vina Hrvatske. Ima ih od graševine,...