Hlam 9! Poker žlahtina s posebnog položaja i premijera crnog Hlama 4

Berbe 2021., 2022., 2023. i 2024. žlahtine Hlam 9, zajedničkog vina Ivice Dobrinčića iz vrbničke Vinarije Šipun i višestrukog hrvatskog sommelierskog prvaka Klaudija Jurčića predstavljena je u riječkoj vinoteci Wine&Co. Posjetitelji su premijerno kušali i crnjak Hlam 4, kupažu sansigota, cabernet sauvignona, merlota i petit verdota iz vinograda pored Vrbnika po kojem su vina i nazvana.

 

Vinarija Šipun poznata je po vinima od autohtonih sorti žlahtine, trojišćine i sansigota. Vinar i rasadničar Ivica Dobrinčić potonje je dvije i spasio od zaborava.

Dva sušćana i Kapitul

Ovom je prilikom predstavio i pjenušac od žlahtine Maličić, najbolji prema izboru publike portala vinskiklub.hr,  sansigot ili sušćan iz 2010. i 2022. te bordošku kupažu Kapitul 2017. koja upravo izlazi na tržište, a jedno je od najcjenjenijih crnih vina regije.

Do suradnje s prijateljem i karizmatičnim vinarom Ivicom Dobrinčićem došlo je spontano. Vodila nas je ideja napraviti vino bez kompromisa s naglaskom na terroir. Zato smo ga i nazvali Hlam prema položaju vinograda, a 9 je moj sretan broj.

Old fashioned

Htjeli smo napraviti drugačiju žlahtinu, „old fashioned“ stilistike kakva je nekad bila. Vino je macerirano, fermentiralo je na prirodnim kvascima, nakon pretoka spontano se bistrilo bez filtracije i bez enoloških sredstava, ispričao je Klaudio Jurčić, direktor opatijskog restorana i hotela Bevanda.

Vino je, dodao je Klaudio, dublje slamnate boje, intenzivnih finih aroma zrelije jabuke, kruške i breskve isprepletenih s mirisima mediteranskog bilja i bijelog cvijeća.

Hladno, toplo, riba, meso…

Laganijeg je tijela, svježeg okusa, glatke teksture, kompleksno i s ugodnom gorčinom. Preporučio ga je uz hladna i topla predjela, ribu sa žara i bijelo meso.

Kapitul je kupaža bordoških crnih sorata cabernet sauvignon (70 posto), merlot (25 posto) i petit verdot također iz vinograda na položaju Hlam, rekao je Ivica Dobrinčić. Odležao je dvije godine u hrastovim bačvicama te još dvije u boci.

Crnjak iz kaprica

Iako su mu prioritet autohtone sorte, u proizvodnju bordoške kupaže od introduciranih sorti krenuo je pomalo iz kaprica.

Nekad su me prijatelji zadirkivali da proizvodim vina od nekih nepoznatih sorti grožđa pa stavljati u bocu što hoću. Kapitul, eto, mogu uspoređivati s drugim crnim kupažama. Danas je svijest o važnosti i vrijednosti autohtonih sorata daleko veća pa su se i razmišljanja mojih prijatelja promijenila.

Dokazali što su htjeli

Nećemo više saditi introducirane sorte. Kapitul ostaje dokaz da se na Krku mogu proizvesti vina usporediva s drugima iz bilo kojeg dijela svijeta,  istaknuo je Ivica Dobrinčić.