More

  Hrvatski tigar Branko Cikatić volio je vina! Sad ih rade supruga i prijatelji

  Kategorije:

  Wine of Champion, piše na vinima Branka Cikatića, legendarnog hrvatskog borca koji je bio pobjednik prvog K-1 Grand Prix turnira u Tokiju 1993. Imao je tada 38 godina i nokautima pobijedio u svim borbama. Hrvatski tigar, kako su ga zvali, najstariji je borac kojemu je to uspjelo. Rođen je 3. listopada 1954. u Splitu, a preminuo je 2020. nakon teške bolesti.

  Branko je oduvijek volio finu hranu i dobra vina. Još je 2016. s prijateljima počeo dogovarati proizvodnju vina. No, razbolio se pa je realizacija projekta stala. Želim s njegovim prijateljima predstaviti njegova vina javnosti. Grožđe je iz feričanačkog vinogorja, a aktualna vina su berba 2022. Opremom i pričom su, naravno, povezana s borilačkim sportom i mojim pokojnim suprugom, rekla je Brankova udovica Ivana Davidovski Cikatić.

  Bijelo “Vino prvaka” je od chardonnaya i bijelog pinota. Grožđe je s trsova posađenih 2005. na položaju Matarouge, preko puta glasovite feričanačke Goveđe glave, 215 metara nad morem. Chardonnay je vinu dao zlatno-žutu boju, orašaste note i kremoznost, a bijeli pinot cvjetne arome i uljastu teksturu. U internetskoj prodavaonici cro-delicije.hr butelja je 19,91 euro. Crni Cuvée je od frankovke s položaja Srednjak, na 238 metara nadmorske visine i syraha s Matarougea. Prva mu sorta donosi svježinu i voćnost, s aromama višnje i šljive, a druga note crvenog bobićastog voća.

  Branko Cikatić sportski je put započeo u Karate klubu Solin. Prešao je u kick-boxing, u kojem je bio amaterski svjetski prvak 1981. godine, a europski 1979., 1980., 1981., 1982. i 1983. Za profesionalne karijere osvajao je, među ostalima, titule europskog prvaka u tajlandskom boksu 1985. i 1986., a 1987. i 1991. bio je i svjetski prvak. Dvije godine nakon osvajanja prvog K-1 World Grand Prix-a, u Tokiju je osvojio i treće mjesto.

  Njemački časopis Karate Budo Magazine 1989. mu je dodijelio Zlatnu rukavicu i proglasio ga najpopularnijim u svijetu borilačkih sportova, ispred Chucka Norrisa i Jean-Claudea Van Dammea. Glumio je i u holivudskom filmu Skyscraper iz 1996. s Anne Nicole Smith.

  Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte sve novosti iz vinskog svijeta.
  Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

  Pratite nas

  Najnovije

  POVEZANI ČLANCI

  Plavac s Hvara daje mekša vina nego s Pelješca,...

  Rasni plavci traže najmanje pet godina odležavanja, šteta ih je prije puštati na tržište, pokazalo je kušanje...

  Počinje Europsko prvenstvo, a tekst uoči Svjetskog u Rusiji...

  Da sam ja Zlatko Dalić, ovu bih zvjezdanu ekipu poveo u Rusiju, napisao sam uoči Svjetskog prvenstva...

  Feričanci: Enosophia provodi klonsku selekciju frankovke na 25.000 trsova

  Na pet hektara novog vinograda na Srednjaku, jednom od svojih najstarijih položaja, ekipa vinarije Enosophia iz Feričanaca...

  Lista vina je za učenje abecede… Bez kvačica, dvoslova...

  Možda bi i vrtićku djecu trebalo povesti na Festival 100 najboljih vina Hrvatske u petak, 14. lipnja,...

  Francuska zaštitila izraz ‘sur lie’, EU potvrdila, naši inspektori...

  Državni inspektorat utvrdio je prekršaj uslijed korištenja pojma "sur lie" na etiketi. Kao razlog su naveli postojanje...

  Nije za propustiti! Austrijska vina sutra u zagrebačkom Hotelu...

  Austrijski vinogradi prostiru se na impresivnih 35.000 hektara. Austrijski vinari proizvode neka od najboljih europskih vina. Austrijske...