Goveđi ragu s kremom od krumpira, mladim vipavskim sirom i moštom od barbere, janjetina u razvučenom tijestu te minjoni od jabuke s orasima čiji je okus podsjetia na štrudle naših baka, neka su od izvrsnih jela koja je Lokalna akcijska skupina Eko okusi Slovenije predstavila u dvorcu Rajhenburg kraj Krškog.
Tomaž Kavčič iz Gostilne pri Lojzetu (Dvorec Zemono), Jure Tomič iz Ošterije Debeluh, Sabina Repovž iz Gostilne Repovž, Uroš Štefelin iz Hiše Linhart, Leon Pinterič iz Gostilne Rajh, Boštjan Lačen iz restorana Kodila te Damjan Wallner i Matjaž Hribar iz restorana A3 pripremali su jela od ekološki proizvedenih namirnica OPG-ova iz regije Posavje te maslinova ulja. Pratila su ih ekološka vina Keltis, Guerila, Pasji rep, Burja, Lipej i Marof iz Slovenije te Šegota iz Hrvatske.
“Ekološki proizvodi su najkvalitetnija sirovina za pripremu vrhunske hrane koja do sada nije bila dovoljno zastupljena u kulinarskoj ponudi u Sloveniji. To želimo prmijeniti“,’ rekla je Janja Jordan, predsjednice Lokalne akcijske skupine Posavje. Dodala je i kako je ključno povezivanje ekoloških farmi s ekološkim trgovinama i vrhunskim kuharima ključno. Ono omogućuje povećanje potrošnje lokalne, ekološki proizvedene hrane kroz koju se njeguje tradicionalna kuhinja oplemenjena modernim pristupom.
Vina iz ekološke proizvodnje odlično su pristajala pripremljenim jelima. To nije jednostavno postići s obzirom da je izbor vina s ekološkim certifikatom limitiran. Zato, čestitke na odličnoj ideji i još boljoj organizaciji.