More

    I službeno nam je jutros stigla zima! Evo i pet finih ‘zimskih’ vina

    Kategorije:

    Nije baš kucala po prozorima, ali jutros u 4.27 stigla nam je zima. Zakasnila je nekoliko sati pa je, dakle, danas najkraći dan u 2023. Do kraja godine neće baš biti hladno. Prema “slavnoj” norveškoj prognozi i u kontinentalnom dijelu Hrvatske temperature će tijekom dana biti desetak i više stupnjeva.

    No, doći će i prava zima pa predstavljamo pet zimskih vina, onih koja griju dušu, srce i tijelo. Punija su, obično i jačeg alkohola, pijuckaju se u manjim količinama, ali iz većih čaša. Dobro ih je nabaviti sad kad se može. Ako na početku 2024. zapadne snijeg, možda se i neće moći do prodavaonice.

    Radosh Rosé 2014. Papak

    Izvanredan je zreli pjenušac Radosh Rosé iločkog enologa Mladena Papka. Proizveden je klasičnom metodom druge fermentacije u boci od cabernet franca iz berbe 2014. Gotovo tri godine odležavao je u boci na talogu što mu je dalo punoću, zrelost i ozbiljnost u strukturi.

    Draga 2017. Grabovac

    Uzgajali su tu krumpire, a mi smo posadili viognier, sauvignon, chardonnay, žilavku i pošip. Pri dnu ima i kujundžuše, rekli su Nikola Grabovac i njegov bratić Mislav Maršić iz vinarije Grabovac iz Donjeg Prološca o položaju Vučja draga s kojeg stiže odlično, puno i toplo “teroarsko” bijelo vino.

    Merlot 2017. Markota

    Vinarija iz Pleternice prepuna je lijepih iznenađenja poput Merlota 2017. Vino iznimne kvalitete voli se na prvi pogled, bez obzira što mu je šest godina. Obuzdana snaga i profinjenost uočljivi su u mirisu i okusu. Mekano je, finih tanina i ugodne mineralne svježine, uravnoteženo i harmonično.

    Dingač Prestige 2018. Indijan

    Robusne je strukture, džemaste teksture i uljne fluidnosti Dingač Prestige 2018. pelješke vinarije Indijan. Prepun je slasti, zato što uz respektabilnih 16,8 posto alkohola ima i neprovrela šećera. Neki ga obožavaju, drugi ne vole, a oni koji ga nisu kušali, svakako to ove zime moraju učiniti.

    Sibernet 2015. Vina Siber

    Pravo je blagdansko vino Sibernet erdutske vinarije Siber. Cabernet sauvignon ojačan je likerom od višnje te začinjen cimetom, klinčićima, anisom i crnim biberom. Osebujno slatko vino odlično je za razgovor, cigaru ili meditaciju u kasnim poslijepodnevnim satima.

     

    Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte sve novosti iz vinskog svijeta.
    Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

    Pratite nas

    Najnovije

    POVEZANI ČLANCI

    Lista vina je za učenje abecede… Bez kvačica, dvoslova...

    Možda bi i vrtićku djecu trebalo povesti na Festival 100 najboljih vina Hrvatske u petak, 14. lipnja,...

    Francuska zaštitila izraz ‘sur lie’, EU potvrdila, naši inspektori...

    Državni inspektorat utvrdio je prekršaj uslijed korištenja pojma "sur lie" na etiketi. Kao razlog su naveli postojanje...

    Nije za propustiti! Austrijska vina sutra u zagrebačkom Hotelu...

    Austrijski vinogradi prostiru se na impresivnih 35.000 hektara. Austrijski vinari proizvode neka od najboljih europskih vina. Austrijske...

    Najbolja vina u šest kategorija u petak ćemo proglasiti...

    Na listi 100 najboljih vina Hrvatske puno ih je od plavca, graševine ili malvazije, no gotovo je...

    Vinski grad od petka u Zagrebu! Europsko prvenstvo uz...

    Smiruje li čaša vina nogometnu groznicu ili je pojačava vidjet ćemo u zagrebačkom Vinskom gradu od 14....

    Predikatni traminac iločke vinarije Zelenika prvak je ocjenjivanja u...

    Traminac izborne berbe prosušenih bobica 2013. iločke vinarije Izvori života Zelenika prvak je ocjenjivanja organiziranog uoči 56....