More

  I sommelier Klaudio Jurčić osvojio je Decanterove medalje

  Kategorije:

  S obzirom na čak 25 zlatnih hrvatskih vina s ovogodišnjeg Decantera, srebrna i brončana priznanja prošla su “ispod radara”. A među njima su i tri medalje vinima koja je osmislio i s prijateljima vinarima napravio naš ponajbolji sommelier Klaudio Jurčić iz opatijskog restorana Bevanda. Srebrnu je osvojio je za Malvaziju Campo del Bosco 2022., a brončane za mješavinu crnih sorata Clos 9 te Žlahtinu Hlam 9. Devet mu je sretan broj pa je svako vino na neki način s njim povezano.

  Malvazija Campo del Bosco, Pét-Nat Charlie 9 i crna mješavina Le Clos 9 prva su tri vina Klaudia Jurčića i prijatelja

  Prvo je Kaudijevo vino bila Malvazija Campo del Bosco koju je 2018. napravio s istarskom obiteljskom vinarijom Terzolo iz Brčića između Poreča i Višnjana. Veza sa sretnim brojem devet kod ovog vina je godina sadnje vinograda. Počela je 1969., a zrelost loza osjeti se i u zrelim aromama vina. Radio ga je i sljedećih godina i lanjska se berba umalo “pozlatila”. Decanterovi su joj ocjenjivači dodijelili 94 boda od 100, a za zlato treba 95. Zapisali kako ima klasičan miris zelene dinje jabuke i kamilice, srednje tijelo te ugodan okus s umjerenom kiselošću, živim notama začina i minerala i dugim, cvjetnim završetkom.

  U kutjevačkoj vinariji Galić u bačvicama zrije i Klaudijeva mješavina cabernet sauvignona i merlota Le Clos 9 iz 2020.

  Crnjak Le Clos 9 Jurčić blenda od cabernet sauvignona i merlota kutjevačke vinarije Galić. Prvi su se put “šetali” bačvicama s vinima iz 2016., a sljedeća berba donijela im je Decanterovo srebro. I Josipu Galiću je devet sretan broj što ih je spojilo. Francuzi riječ “clos” koriste za vinograd ograđen suhozidom, a Clo je Klaudijev nadimak pa od tuda i konačan naziv vina. Decanterovi ocjenjivači opisali su Le Clos 9 kao vino s finim “slatkim” aromama dobrih bačvica te kave i kuhanog voća te elegantnog i svježeg okusa, punog, ali ne opterećujućeg s dugim vegetativni završetkom karakterističnim za cabernet sauvignon.

  Crnjak Le Clos 9 pristaje fileu brancina s lazanjem kao prilogom, a Malvaziji Campo del Bosco draža je tortica od kelja

  S vrbničkim enologom, vinarom i rasadničarom Ivicom Dobrinčićem 2021. je napravio žlahtinu, ali ne iz polja, nego iz vinograda podno brda Hlam. Položaj je izvanredan, prosječna nadmorska visina je 425 metara i suroviji je nego polje, što znači da loza daje manje grožđa, ali bolje kakvoće. Vinifikacija je poput one za malvaziju: kratka maceracija i njegovanje u inoksu kako bi vino više bilo odraz položaja, a ne tehnologije. Ima relativno niskih 11,5 posto alkohola, ali finu strukturu. Nježni mirisi bagrema, dinje i limuna uokvireni su svježim okusom koji ponajprije zahvaljuje ugodnoj mineralnosti. Odraz je to tla na kojem raste loza.

  Vrbnički enolog i rasadničar Ivica Dobrinčić posadio je na 425 metara nadmorske visine žlahtinu za vino Hlam 9

  Osim nagrađenih vina, ima Klaudio i pétillant naturel pjenušac Charlie 9 proizveden starom tehnologijom neprekinute fermentacije bez dizanja s taloga zbog čega je vino mutno, ali izraženije svježine. Napravio ga je s plešivičkom obitelji Tomac. Charlie je posveta legendi o navodnoj Chaplinovoj posjeti Plešivici, a devet broj sorata. To su crni i bijeli pinot, žuti plavec, crveni veltlinac, sauvignon, chardonnay, rajnski rizling, traminac i graševina. Taj ružičasti Pét-Nat iz 2020. biodinamičko je vino i 2021. bio mi je najbolji među hrvatskima koje sam probao. Odlično je pristajao uz carpaccio od brancina, tatarski od tune i salatu od hobotnice, hladne klasike chefa restorana Bevanda Konrada Vulića.

  U podrumu sestre i brata Mare Mrgudić i Nike Bure u Potomju Klaudiju zrije plavac od grožđa s Dingača i Postupa

  Priprema i plavac s glasovitom orebićkom vinarijom Bura-Mrgudić. Brat i sestra Niko Bura i Mare Mrgudić proslavili su se kultnim vinima s Dingača odnosno Postupa, a Klaudijevo će vino biti kombinacija oba položaja. Kad će na tržište, ne zna se. Kad bude spremno.

  Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte sve novosti iz vinskog svijeta.
  Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

  Pratite nas

  Najnovije

  POVEZANI ČLANCI

  Plavac s Hvara daje mekša vina nego s Pelješca,...

  Rasni plavci traže najmanje pet godina odležavanja, šteta ih je prije puštati na tržište, pokazalo je kušanje...

  Počinje Europsko prvenstvo, a tekst uoči Svjetskog u Rusiji...

  Da sam ja Zlatko Dalić, ovu bih zvjezdanu ekipu poveo u Rusiju, napisao sam uoči Svjetskog prvenstva...

  Feričanci: Enosophia provodi klonsku selekciju frankovke na 25.000 trsova

  Na pet hektara novog vinograda na Srednjaku, jednom od svojih najstarijih položaja, ekipa vinarije Enosophia iz Feričanaca...

  Lista vina je za učenje abecede… Bez kvačica, dvoslova...

  Možda bi i vrtićku djecu trebalo povesti na Festival 100 najboljih vina Hrvatske u petak, 14. lipnja,...

  Francuska zaštitila izraz ‘sur lie’, EU potvrdila, naši inspektori...

  Državni inspektorat utvrdio je prekršaj uslijed korištenja pojma "sur lie" na etiketi. Kao razlog su naveli postojanje...

  Nije za propustiti! Austrijska vina sutra u zagrebačkom Hotelu...

  Austrijski vinogradi prostiru se na impresivnih 35.000 hektara. Austrijski vinari proizvode neka od najboljih europskih vina. Austrijske...