S obzirom na čak 25 zlatnih hrvatskih vina s ovogodišnjeg Decantera, srebrna i brončana priznanja prošla su “ispod radara”. A među njima su i tri medalje vinima koja je osmislio i s prijateljima vinarima napravio naš ponajbolji sommelier Klaudio Jurčić iz opatijskog restorana Bevanda. Srebrnu je osvojio je za Malvaziju Campo del Bosco 2022., a brončane za mješavinu crnih sorata Clos 9 te Žlahtinu Hlam 9. Devet mu je sretan broj pa je svako vino na neki način s njim povezano.
Prvo je Kaudijevo vino bila Malvazija Campo del Bosco koju je 2018. napravio s istarskom obiteljskom vinarijom Terzolo iz Brčića između Poreča i Višnjana. Veza sa sretnim brojem devet kod ovog vina je godina sadnje vinograda. Počela je 1969., a zrelost loza osjeti se i u zrelim aromama vina. Radio ga je i sljedećih godina i lanjska se berba umalo “pozlatila”. Decanterovi su joj ocjenjivači dodijelili 94 boda od 100, a za zlato treba 95. Zapisali kako ima klasičan miris zelene dinje jabuke i kamilice, srednje tijelo te ugodan okus s umjerenom kiselošću, živim notama začina i minerala i dugim, cvjetnim završetkom.
Crnjak Le Clos 9 Jurčić blenda od cabernet sauvignona i merlota kutjevačke vinarije Galić. Prvi su se put “šetali” bačvicama s vinima iz 2016., a sljedeća berba donijela im je Decanterovo srebro. I Josipu Galiću je devet sretan broj što ih je spojilo. Francuzi riječ “clos” koriste za vinograd ograđen suhozidom, a Clo je Klaudijev nadimak pa od tuda i konačan naziv vina. Decanterovi ocjenjivači opisali su Le Clos 9 kao vino s finim “slatkim” aromama dobrih bačvica te kave i kuhanog voća te elegantnog i svježeg okusa, punog, ali ne opterećujućeg s dugim vegetativni završetkom karakterističnim za cabernet sauvignon.
S vrbničkim enologom, vinarom i rasadničarom Ivicom Dobrinčićem 2021. je napravio žlahtinu, ali ne iz polja, nego iz vinograda podno brda Hlam. Položaj je izvanredan, prosječna nadmorska visina je 425 metara i suroviji je nego polje, što znači da loza daje manje grožđa, ali bolje kakvoće. Vinifikacija je poput one za malvaziju: kratka maceracija i njegovanje u inoksu kako bi vino više bilo odraz položaja, a ne tehnologije. Ima relativno niskih 11,5 posto alkohola, ali finu strukturu. Nježni mirisi bagrema, dinje i limuna uokvireni su svježim okusom koji ponajprije zahvaljuje ugodnoj mineralnosti. Odraz je to tla na kojem raste loza.
Osim nagrađenih vina, ima Klaudio i pétillant naturel pjenušac Charlie 9 proizveden starom tehnologijom neprekinute fermentacije bez dizanja s taloga zbog čega je vino mutno, ali izraženije svježine. Napravio ga je s plešivičkom obitelji Tomac. Charlie je posveta legendi o navodnoj Chaplinovoj posjeti Plešivici, a devet broj sorata. To su crni i bijeli pinot, žuti plavec, crveni veltlinac, sauvignon, chardonnay, rajnski rizling, traminac i graševina. Taj ružičasti Pét-Nat iz 2020. biodinamičko je vino i 2021. bio mi je najbolji među hrvatskima koje sam probao. Odlično je pristajao uz carpaccio od brancina, tatarski od tune i salatu od hobotnice, hladne klasike chefa restorana Bevanda Konrada Vulića.
Priprema i plavac s glasovitom orebićkom vinarijom Bura-Mrgudić. Brat i sestra Niko Bura i Mare Mrgudić proslavili su se kultnim vinima s Dingača odnosno Postupa, a Klaudijevo će vino biti kombinacija oba položaja. Kad će na tržište, ne zna se. Kad bude spremno.