Marko Dušević priznaje da nije znao puno o vinima kad ih je odlučio početi odležavati u moru. Tako započinje tekst na portalu wine-searcher.com o Zadraninu koji je na Pagu uzgajao školjke i uz njih počeo “uzgajati” koralje te ostale podmorske ukrase na vinskim bocama. Punim bocama…
Wine searcher je internetska tražilica koja uspoređuje cijene u više od 91.000 vinoteka, a redovito i objavljuje zanimljive priče iz vinskog svijeta. Za Duševića su napisali kako je odlučio eksperimentirati s odležavanjem vina u moru nakon što su neke boce koje je nenamjerno ostavio “dolje” bile lijepo ukrašene. Zašto bi netko htio držati bocu vina u moru, osim da na njoj dobije prekrasne školjke ili smrdljive crve, pitali su ga.
Uvjeti za odležavanje, svjetlo, temperatura i tišina, u moru su idealni. Imamo i probleme: pritisak i kretanje mora stres su za vino. Jedno i drugo utječu na to da se vino “ponaša” drukčije nego u skladištu. Je li mu bolje? Je li mu lošije? O tome možemo razgovarati, odgovorio je Marko.
Rekao im je i kako je prvo naučio da će sve što može poći po zlu s bocom koja odleži pod vodom, sigurno i poći po zlu. Boce će puknuti od pritiska ako staklo nije dovoljno čvrsto. Čepovi i kapice će propustiti more, ako nisu dovoljno kvalitetni. Ako vino ima mali tehnički problem, za tri do četiri mjeseca postat će ogroman. Lagano reduktivna vina brzo će postati nepodnošljivo reduktivna, a ona kojima prolazi zenit doslovce će ostarjeti.
Pohvalili su se i kako su kušali dva vina iz Markova morskog podruma, oba iz talijanske obiteljske vinarije Villa Canestrari. Wine of the Sea Villa Canestrari Amarone 2018. opisali su kao sjajno, elegantno i uravnoteženo, bez nota grožđica i alkohola koje amarone često ima.
Svidjelo im se i Wine of the Sea Villa Canestrari Soave Superiore 2017. Drugačije je od hrskavog Soavea na koji smo navikli, komentirali su i dodali kako dobiva teksture što je dulje otvoren i nudi više slanih nego citrusnih nota. Popili su vino, ali bocu neće čuvati: smrdjela im je po crvima.
Kušanje vina odležanih u moru ipak je posebno zanimljivo na pontonu u paškoj uvali. Za vađenja vina lako se izvadi i ručak. Mogu to biti kamenice i druge školjke, kao na videu, ili ribe. Gavuni su uhvaćeni mrežicom na površini, kokoti mrežom na dnu, a ako ribe i nema, ima uvijek mesa.