More

    I Wine-searcher.com piše o vinima iz mora Marka Duševića

    Kategorije:

    Marko Dušević priznaje da nije znao puno o vinima kad ih je odlučio početi odležavati u moru. Tako započinje tekst na portalu wine-searcher.com o Zadraninu koji je na Pagu uzgajao školjke i uz njih počeo “uzgajati” koralje te ostale podmorske ukrase na vinskim bocama. Punim bocama…

    Za ulazak u većinu vinskih podruma ne treba posebna oprema. U Markov se ne može bez boca s kisikom

    Wine searcher je internetska tražilica koja uspoređuje cijene u više od 91.000 vinoteka, a redovito i objavljuje zanimljive priče iz vinskog svijeta. Za Duševića su napisali kako je odlučio eksperimentirati s odležavanjem vina u moru nakon što su neke boce koje je nenamjerno ostavio “dolje” bile lijepo ukrašene. Zašto bi netko htio držati bocu vina u moru, osim da na njoj dobije prekrasne školjke ili smrdljive crve, pitali su ga.

    Uvjeti za odležavanje, svjetlo, temperatura i tišina, u moru su idealni. Imamo i probleme: pritisak i kretanje mora stres su za vino. Jedno i drugo utječu na to da se vino “ponaša” drukčije nego u skladištu. Je li mu bolje? Je li mu lošije? O tome možemo razgovarati, odgovorio je Marko.

    Ima Marko Dušević pod morem i pjenušavih vina. Zaštićena su voskom što je dobro, ali poprilično otežava otvaranje

    Rekao im je i kako je prvo naučio da će sve što može poći po zlu s bocom koja odleži pod vodom, sigurno i poći po zlu. Boce će puknuti od pritiska ako staklo nije dovoljno čvrsto. Čepovi i kapice će propustiti more, ako nisu dovoljno kvalitetni. Ako vino ima mali tehnički problem, za tri do četiri mjeseca postat će ogroman. Lagano reduktivna vina brzo će postati nepodnošljivo reduktivna, a ona kojima prolazi zenit doslovce će ostarjeti.

    Wine searcher piše kako je pod morem oko 200 kaveza s bocama. Tamo će ostati između šest mjeseci i dvije godine

    Pohvalili su se i kako su kušali dva vina iz Markova morskog podruma, oba iz talijanske obiteljske vinarije Villa Canestrari. Wine of the Sea Villa Canestrari Amarone 2018. opisali su kao sjajno, elegantno i uravnoteženo, bez nota grožđica i alkohola koje amarone često ima.

    Spuštao je u more Marko Dušević i piva. Wine-searcher.com o tome nije pisao. Ipak nije Beer-searcher.com

    Svidjelo im se i Wine of the Sea Villa Canestrari Soave Superiore 2017. Drugačije je od hrskavog Soavea na koji smo navikli, komentirali su i dodali kako dobiva teksture što je dulje otvoren i nudi više slanih nego citrusnih nota. Popili su vino, ali bocu neće čuvati: smrdjela im je po crvima.

    Možda neki neće vjerovati, ali na pontonu pokraj uzgajališta školjaka obično ima i školjaka. Barem za ‘pod zub’

    Kušanje vina odležanih u moru ipak je posebno zanimljivo na pontonu u paškoj uvali. Za vađenja vina lako se izvadi i ručak. Mogu to biti kamenice i druge školjke, kao na videu, ili ribe. Gavuni su uhvaćeni mrežicom na površini, kokoti mrežom na dnu, a ako ribe i nema, ima uvijek mesa.

     

     

    Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte sve novosti iz vinskog svijeta.
    Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

    Pratite nas

    Najnovije

    POVEZANI ČLANCI

    I priče o siru dio su 29. izdanja knjige...

    Kako čuvati sireve i s čime ih sljubiti, te koji su karakteristični francuski, talijanski, engleski, švicarski, grčki...

    Nedjeljni vinski haiku: San o vinu

    Hladne su kiše. Mačak spava. Vinska ga Kutija grije. Nedjeljni (vin)haiku 63

    Portugalci piju najviše: 61,7 litara po glavi (starijoj od...

    Znamo svi da je SAD najveći konzument vina. Prošle su godine Ameri popili 33,3 milijuna hektolitara vina,...

    Došao u berbu uzalud! Lopovi su brali noću i...

    Mislio sam da su ptice pojele grožđe. Kad sam na tlu vidio nekoliko grozdova uredno odrezanih škarama,...

    Ocijenili 68 džinova uoči treće GinIstre! 25. listopada će...

    Iz Italije, Slovenije, Srbije, Slovačke i, naravno, Hrvatske stiglo je 69 džinova na senzorno ocjenjivanje u Strukovnoj...

    Kastav, 5. – 7. listopada: Bela Nedeja slavi vino...

    Oko 60.000 posjetitelja posljednjih godina dolazi na najveći kastavski blagdan, kastavsku užancu za koju Kastafci i pravi...