More

  I Wine-searcher.com piše o vinima iz mora Marka Duševića

  Kategorije:

  Marko Dušević priznaje da nije znao puno o vinima kad ih je odlučio početi odležavati u moru. Tako započinje tekst na portalu wine-searcher.com o Zadraninu koji je na Pagu uzgajao školjke i uz njih počeo “uzgajati” koralje te ostale podmorske ukrase na vinskim bocama. Punim bocama…

  Za ulazak u većinu vinskih podruma ne treba posebna oprema. U Markov se ne može bez boca s kisikom

  Wine searcher je internetska tražilica koja uspoređuje cijene u više od 91.000 vinoteka, a redovito i objavljuje zanimljive priče iz vinskog svijeta. Za Duševića su napisali kako je odlučio eksperimentirati s odležavanjem vina u moru nakon što su neke boce koje je nenamjerno ostavio “dolje” bile lijepo ukrašene. Zašto bi netko htio držati bocu vina u moru, osim da na njoj dobije prekrasne školjke ili smrdljive crve, pitali su ga.

  Uvjeti za odležavanje, svjetlo, temperatura i tišina, u moru su idealni. Imamo i probleme: pritisak i kretanje mora stres su za vino. Jedno i drugo utječu na to da se vino “ponaša” drukčije nego u skladištu. Je li mu bolje? Je li mu lošije? O tome možemo razgovarati, odgovorio je Marko.

  Ima Marko Dušević pod morem i pjenušavih vina. Zaštićena su voskom što je dobro, ali poprilično otežava otvaranje

  Rekao im je i kako je prvo naučio da će sve što može poći po zlu s bocom koja odleži pod vodom, sigurno i poći po zlu. Boce će puknuti od pritiska ako staklo nije dovoljno čvrsto. Čepovi i kapice će propustiti more, ako nisu dovoljno kvalitetni. Ako vino ima mali tehnički problem, za tri do četiri mjeseca postat će ogroman. Lagano reduktivna vina brzo će postati nepodnošljivo reduktivna, a ona kojima prolazi zenit doslovce će ostarjeti.

  Wine searcher piše kako je pod morem oko 200 kaveza s bocama. Tamo će ostati između šest mjeseci i dvije godine

  Pohvalili su se i kako su kušali dva vina iz Markova morskog podruma, oba iz talijanske obiteljske vinarije Villa Canestrari. Wine of the Sea Villa Canestrari Amarone 2018. opisali su kao sjajno, elegantno i uravnoteženo, bez nota grožđica i alkohola koje amarone često ima.

  Spuštao je u more Marko Dušević i piva. Wine-searcher.com o tome nije pisao. Ipak nije Beer-searcher.com

  Svidjelo im se i Wine of the Sea Villa Canestrari Soave Superiore 2017. Drugačije je od hrskavog Soavea na koji smo navikli, komentirali su i dodali kako dobiva teksture što je dulje otvoren i nudi više slanih nego citrusnih nota. Popili su vino, ali bocu neće čuvati: smrdjela im je po crvima.

  Možda neki neće vjerovati, ali na pontonu pokraj uzgajališta školjaka obično ima i školjaka. Barem za ‘pod zub’

  Kušanje vina odležanih u moru ipak je posebno zanimljivo na pontonu u paškoj uvali. Za vađenja vina lako se izvadi i ručak. Mogu to biti kamenice i druge školjke, kao na videu, ili ribe. Gavuni su uhvaćeni mrežicom na površini, kokoti mrežom na dnu, a ako ribe i nema, ima uvijek mesa.

   

   

  Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte sve novosti iz vinskog svijeta.
  Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

  Pratite nas

  Najnovije

  POVEZANI ČLANCI

  Lista vina je za učenje abecede… Bez kvačica, dvoslova...

  Možda bi i vrtićku djecu trebalo povesti na Festival 100 najboljih vina Hrvatske u petak, 14. lipnja,...

  Francuska zaštitila izraz ‘sur lie’, EU potvrdila, naši inspektori...

  Državni inspektorat utvrdio je prekršaj uslijed korištenja pojma "sur lie" na etiketi. Kao razlog su naveli postojanje...

  Nije za propustiti! Austrijska vina sutra u zagrebačkom Hotelu...

  Austrijski vinogradi prostiru se na impresivnih 35.000 hektara. Austrijski vinari proizvode neka od najboljih europskih vina. Austrijske...

  Najbolja vina u šest kategorija u petak ćemo proglasiti...

  Na listi 100 najboljih vina Hrvatske puno ih je od plavca, graševine ili malvazije, no gotovo je...

  Vinski grad od petka u Zagrebu! Europsko prvenstvo uz...

  Smiruje li čaša vina nogometnu groznicu ili je pojačava vidjet ćemo u zagrebačkom Vinskom gradu od 14....

  Predikatni traminac iločke vinarije Zelenika prvak je ocjenjivanja u...

  Traminac izborne berbe prosušenih bobica 2013. iločke vinarije Izvori života Zelenika prvak je ocjenjivanja organiziranog uoči 56....