More

  I zimi je bolje staviti vino u led, nego led u vino. A kamoli ljeti…

  Kategorije:

  Svako vino ima svoju temperaturu posluživanja. U bocama ga je idealno čuvati na temperaturi između 11 i 14 stupnjeva u prostoriji u kojoj je zrak vlažan, a za čašu ga treba pripremiti. Pjenušci i šampanjci te bijela i ružičasta suha mirna vina vitkog tijela hlade se na temperaturu između pet i 10 stupnjeva, a bijela vina punijeg tijela do 13. Lagana crvena vina poslužuju se na oko 14, a puniji i odležani crnjaci traže šambriranje, po francuskoj riječi “chambre” koja znači soba.

  Riječ je o postupnom zagrijavanju na 16-18 stupnjeva. Ne grije se, naravno, na vatri. Dovoljno je donijeti ga u prostoriju neko vrijeme prije istakanja. Pojam “sobna temperatura” za posluživanje vina vrijedio je prije 100 i više godina kad je u sobama bilo hladno. Danas sobe grijemo na više od 20 stupnjeva, a na toj temperaturi malo će se koje iskazati. Za hlađenje, pak, trebamo led, ali ne u čaši nego u vjedrici s vodom u koju se uroni boca. Ipak, sve više pobornika ima posluživanje vina s kockicama leda.

  Mijenja boju, teksturu, miris i okus

  Sretan sam kad ljudi piju vino, čak i ako traže kockicu leda u čaši, rekao je za Vogue Michael Scaffidi, direktor za pića u njujorškom restoranu Le Coucou. Njegov kolega Rafael Sanchez iz restorana Addison u kalifornijskom San Diegu ne slaže se. Tvrdi da se dodavanjem leda u gotov proizvod kakav je vino mijenjaju njegova boja, tekstura, miris i okus. Ako je vino pretoplo, kaže, stavi se boca vina na nekoliko minuta u led, a ne led u vino.

  Podsjeća to na našu priču o bevandi. Crno vino stoljećima su dodavali vodi kako bi je dezinficirali. A u toploj klimi radili su, pa i danas rade, moćna vina s puno alkohola, koji je bio i konzervans. Sprečavao je kvarenje. Zbog alkohola su i vinu u čaši ili bukari dodavali vodu kako bi umanjili njegov neželjeni utjecaj, odnosno usporili opijanje.

  Vina ima za svaku priliku

  Danas nema potrebe za takvim postupcima. Voda je uglavnom zdravstveno ispravna, a vina na tržištu su različitih stilova. Ima jačih i slabijih, svjetlijih i tamnijih, punijih i vitkijih, aromatičnih i onih zatomljenijeg mirisa, za svako jelo, svaku priliku, svako društvo, svako doba dana ili godišnje doba…

  Velik izbor vina stvara i veliku konkurenciju, pa sommelieri koji vina prodaju u restoranu ne mogu ne poslušati gosta, čak i kad zatraži kockicu leda u vinskoj čaši. Najveće vinarije, pak, tržište osvajaju novim proizvodima.

  Koga veseli…

  Tako su nastali i šampanjci Moët Ice, koji se, kažu, poslužuju u čaši s ledom. Vinski čistunci to neće poslušati. Ni dobri viskiji ne piju se s ledom, pa zašto bi se pila dobra vina? Problem je vrlo dobro u Decanteru opisao Master of Wine Peter Richards. Radite što želite sve dok vas vino veseli jer tome i služi, rekao je, ali odmah i upozorio: Ako ne pijete brzo, led će se otopiti i razrijediti vino pa mu okus više neće biti dobar.

  Stavljanje leda u vino je poput bacanje kockica u vruću juhu i gore nego dolijevanje vode u mlijeko ili pivo. Pretoplo vino teško je piti, no ni prehladno nije dobro. Utjecaj temperature na vino usporediv je s uređivanjem fotografija: hladnoća izoštrava vino, toplina omekšava.

  Život je prekratak…

  U hladnijem vinu više se osjećaju kiseline, a u toplijem voćnost. Zato se mladi rizling pije hladniji nego odležani chardonnay, a i chardonnay iz Chablisa hladi se više nego onaj iz Burgundije. Niža temperatura prikriva i nedostatke vina, no to ne smije biti isprika za ubacivanje leda. Treba uživati u vinima bez mana: život je prekratak da bismo pili ona koja nisu dobra.

  Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte sve novosti iz vinskog svijeta.
  Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

  Pratite nas

  Najnovije

  POVEZANI ČLANCI

  Wagyu: Black Bull Ranch nudi meso krava koje su...

  Stvarno su sretne, društvene, mazne i vole ljude, a na imanju uživaju i u glazbi... priča Siniša...

  U igri za 100 najboljih vina jantarnih je bilo...

  Kao da je svaki izbornik vina koja će na ocjenjivanje 100 najboljih u Hrvatskoj među maceriranima nominirao...

  Fina vina i prekrasne slike: Braća Benvenuti predstavila nove...

  U proljeće na tržište izlaze svježa vina, a često i odležana iz ranijih berbi. Braća Benvenuti iz...

  Za 100 najboljih vina nominirano je čak 91 bijelo....

  Da smo tražili samo 100 najboljih bijelih vina, gotovo bismo imali dovoljno nominacija. Ponovimo kako će među...

  Ne radi vinoteka? Ne radi vinarija? Vinomat radi!

  Nudi vina u butelji ili litrenoj boci, mineralnu vodu, čaše i otvarače za boce. Prima eure, novčanice...

  Svinjska rebra u rižotu, piletina u ‘juhi’ i škrleti...

  Potencijal najznačajnije moslavačke sorte u gastronomiji pokazali su u praksi organizatori priredbe ŠkrlotOvO u Ivanić-Gradu. Sljubili su...