Počeli su veseliji prijemi uobičajeni krajem godine na kojima se nudi i crno vino. Od tri gutljaja posljedica neće biti, ali više može ružno obojiti zube.
Tri su vinske prijetnje: antocijani su pigmenti koji crnom vinu daju boju, tanini pomažu vezanje pigmenta za zube, a vinska kiselina nagriza caklinu pa se mrlje lakše “zalijepe”. Evo savjeta kako preduhitriti ružan osmijeh:
- Operite zube 30 minuta prije konzumiranja crnog vina pa će se mrlje teže zadržati.
- Nemojte ih, međutim, prati odmah nakon vina zato što pasta za zube može pomoći vinu da se primi za caklinu.
- Nije baš dobro piti bijelo vino prije crnog. Kiselina iz bijelog vina pogoduje stvaranju mrlja.
- Ispiranje usta vodom nakon gutljaja vina smanjit će kiselost i potaknuti protok sline, pa će se i mrlje teže zadržati na caklini.
- I hrana pomaže u borbi protiv mrlja zato što potiče stvaranje sline. Idealan je sir koji čak i smanjuje kiselost vina.
Treba znati i da će se mrlje teže stvarati ako se temeljito i redovito peru zubi, a plak s njih redovito skida četkanjem te zubnim koncem.