More

  Iločki podrumi i 16. puta na Zagreb Vinocom donose bisere s Fruške gore

  Kategorije:

  Što izabrati, pitanje je koje zasigurno muči ekipu Iločkih podruma uoči 16. Međunarodnog festivala vina i gastronomije Zagreb Vinocom u hotelu Esplanade. Što god da izaberu, neće pogriješiti. Teško je pobrojati i sorte u njihovim vinogradima, a kamoli pojedinačne etikete. No, slatke su to muke.

  Cijeli je zid jedne od prostorija u arhivi ‘prekrio’ Rajnski rizling 1983. I nije najstarije vino. Ima, kažu, i boca iz 1947.

  Od traminca i graševine imaju kvalitetna vina, vrhunska, punija i slađa u ekskluzivnoj liniji Principovac te više predikatnih. A samo arhivar zna iz koliko su berbi traminaca i graševina njegovi prethodnici spremili u Stari podrum. Jasno je da neće donijeti sve: ne bi stalo u Esplanadu.

  Treba kušati i iločki chardonnay

  Slična je priča i sa chardonnayom. Vrhunski iz berbe 2021. među najboljim je našim vinima od najrasprostranjenije bijele sorte na svijetu. Po svemu ga prati i vrhunski Bijeli pinot 2022. Što kušati, mučit će zato i posjetitelje njihova štanda na Vinocomu. Što god da izaberu, neće pogriješiti.

  Principovac je prekrasan vinogradarski položaj na kojem raste i grožđe za istoimenu elitnu liniju vina Iločkih podruma

  Nepravedno bi bilo zanemariti i njihova crvena vina. Vrhunska Frankovka odležala je  12 mjeseci u 500-litarskim hrastovim bačvama što ju je lijepo zaokružilo. Ima je i u vrhunskom vinu Kapistran crni. Lijepo se sprijateljila s cabernet sauvignonom koji je dodao mirisne note kupine i šljive.

  Pjenušac od frankovke

  Iločki su podrumi među 12 vinarija koje su izlagale na svih 15 dosadašnjih Festivala. Na 16. treba na njihovu štandu kušanje započeti pjenušcem Princeps od frankovke. Potom gucnuti malo kvalitetne Graševine 2022. pa Bijelog pinota 2022. Tako je bilo za nedavne posjete vinariji i bilo je odlično.

  Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte sve novosti iz vinskog svijeta.
  Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

  Pratite nas

  Najnovije

  POVEZANI ČLANCI

  Lista vina je za učenje abecede… Bez kvačica, dvoslova...

  Možda bi i vrtićku djecu trebalo povesti na Festival 100 najboljih vina Hrvatske u petak, 14. lipnja,...

  Francuska zaštitila izraz ‘sur lie’, EU potvrdila, naši inspektori...

  Državni inspektorat utvrdio je prekršaj uslijed korištenja pojma "sur lie" na etiketi. Kao razlog su naveli postojanje...

  Nije za propustiti! Austrijska vina sutra u zagrebačkom Hotelu...

  Austrijski vinogradi prostiru se na impresivnih 35.000 hektara. Austrijski vinari proizvode neka od najboljih europskih vina. Austrijske...

  Najbolja vina u šest kategorija u petak ćemo proglasiti...

  Na listi 100 najboljih vina Hrvatske puno ih je od plavca, graševine ili malvazije, no gotovo je...

  Vinski grad od petka u Zagrebu! Europsko prvenstvo uz...

  Smiruje li čaša vina nogometnu groznicu ili je pojačava vidjet ćemo u zagrebačkom Vinskom gradu od 14....

  Predikatni traminac iločke vinarije Zelenika prvak je ocjenjivanja u...

  Traminac izborne berbe prosušenih bobica 2013. iločke vinarije Izvori života Zelenika prvak je ocjenjivanja organiziranog uoči 56....