More

  Jagunići imaju Kraljicu noći grupe Queen u butelji i pogled za milijun dolara

  Kategorije:

  Za pjesme s albuma Queen iz 1973. i Queen II s početka 1974. Freddie Mercury prvo je skladao glazbu, a potom pisao tekstove. Pjesmu Killer Queen s trećeg albuma Sheer Heart Attack s kraja 1974. napisao je “naopako”: imao je tekst pa osmišljavao glazbu. Recept je bio uspješan jer je glazbena priča o kraljici noći za višu klasu postala prvi veliki hit slavnog benda. Na britanskoj top listi singlova stigla je do drugog mjesta, a na američkoj Billboard Hot 100 do 12.

  Novo jantarno vino Killer Queen plešivičkoj obiteljskoj vinariji Jagunić neće biti prvi veliki hit, ali može se reći da je i ono nastalo “naopako”. Grožđe je s poznatog vinogradarskog položaja Hrvojka i od “starih sorata”, kako se kolokvijalno nazivaju nasadi iz prve polovice prošlog stoljeća. Prema tradiciji iz Austrougarske monarhije sadilo se desetak i više sorata koje su se zajedno vinificirale kako bi vino svake godine bilo ujednačene kvalitete bez obzira na vremenske prilike. Svaka sorta sazrijeva u drugo vrijeme pa je neka uvijek u punoj snazi i može “popraviti” one kojima ta godina baš nije odgovarala. Te stare sorte danas su začin većine ponajboljih plešivičkih pjenušaca, a Jagunići su ih koristili kao jednu od “zvijezda” u vinu Three Stars Brut. Preostale dvije su rizling i chardonnay s istog položaja, a taj odličan pjenušac dokazao je da je zvijezda i na prošlogodišnjem pozivnom ocjenjivanju The Flute Stars: bio je treći između 53 uzorka iz cijele Hrvatske.

  U berbi 2020. grožđe je na Hrvojki bilo iznimne kakvoće pa je Dominik Jagunić odlučio od njega napraviti posebno vino, peto nakon rizlinga, traminca, sivog pinota i crnog pinota pod etiketom Amber, koju koristi za vina koja macerira mjesecima. I bio je to pun pogodak.

  Riječ je, navodno, o čak tridesetak sorata. Nije uspio sve prepoznati pa je ispitivao starije ljude znaju li koje su, no svatko do njih je imao neki svoj naziv za isto grožđe što baš i nije pomoglo. A nije ni važno. Grožđe je macerirao osam mjeseci u bačvama. Potom je otočio vino i držao ga dva tjedna u inoksu pa vratio u bačve u kojima je sazrijevalo još 17 mjeseci. Ima 13,3 posto izvrsno uklopljenog alkohola, dojmljivih 6,9 grama kiselina po litri, ali i fenomelnu mineralnost koja će mu osigurati iznimno dug vijek. Miriše klasično po dobrom maceriranom vinu, a okus je pun, svjež i nevjerojatno zaokružen, može se reći i elegantan. Grožđa je bilo malo pa je napunio samo 550 boca, ali iz ovogodišnje berbe bit će ga puno više. Prošle godine nije ga radio jer kvaliteta grožđa nije bila dovoljno dobra za ekstremno dugu maceraciju.

  I dok vino nastaje godinama, naziv je “sletio” u sekundi. Vraćajući se iz vinograda Dominik je čuo na radiju pjesmu Killer Queen i shvatio da je to – to. Preostalo mu je samo uvjeriti ukućane da vino napravljeno po “diktatu” grožđa moraju nazvati prema pjesmi napravljenoj na temelju stihova.

  Jagunići su se inače specijalizirali za proizvodnju maceriranih ili jantarnih vina, onih koja se od bijeloga grožđa rade na način na koji se inače proizvode crna, dugim namakanjem kožica bobica u soku i vinu, te za pjenušava. Do prošle godine imali su tri pjenušca proizvedena klasičnom metodom druge fermentacije u boci, spomenuti Three Stars Brut, potom Blanc de Blancs Brut nature od chardonnaya i La Bulle Rosé, ružičasti brut pjenušac od crnog pinota s malo portugisca. Četvrti im je bijeli pjenušac od crnog pinota Blanc de Noirs Extra brut.

  Na etiketi godina ne piše, no grožđe je iz odlične berbe 2019. U vinogradu Veliki dol urod je bio reduciran, pobrali su oko 1,2 kilograma po trsu, a bazno vino odležavalo je u kombinaciji rabljenih bačava i inoksa. Nakon druge fermentacije u boci pjenušac je odnjegovan na finom talogu dvije godine. Izvrstan je, bogatih aroma i okusa, pristaje kamenicama kao i suhomesnatim proizvodima, a butelja je 150 kuna ili 19,91 euro.

  Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte sve novosti iz vinskog svijeta.
  Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

  Pratite nas

  Najnovije

  POVEZANI ČLANCI

  Plavac s Hvara daje mekša vina nego s Pelješca,...

  Rasni plavci traže najmanje pet godina odležavanja, šteta ih je prije puštati na tržište, pokazalo je kušanje...

  Počinje Europsko prvenstvo, a tekst uoči Svjetskog u Rusiji...

  Da sam ja Zlatko Dalić, ovu bih zvjezdanu ekipu poveo u Rusiju, napisao sam uoči Svjetskog prvenstva...

  Feričanci: Enosophia provodi klonsku selekciju frankovke na 25.000 trsova

  Na pet hektara novog vinograda na Srednjaku, jednom od svojih najstarijih položaja, ekipa vinarije Enosophia iz Feričanaca...

  Lista vina je za učenje abecede… Bez kvačica, dvoslova...

  Možda bi i vrtićku djecu trebalo povesti na Festival 100 najboljih vina Hrvatske u petak, 14. lipnja,...

  Francuska zaštitila izraz ‘sur lie’, EU potvrdila, naši inspektori...

  Državni inspektorat utvrdio je prekršaj uslijed korištenja pojma "sur lie" na etiketi. Kao razlog su naveli postojanje...

  Nije za propustiti! Austrijska vina sutra u zagrebačkom Hotelu...

  Austrijski vinogradi prostiru se na impresivnih 35.000 hektara. Austrijski vinari proizvode neka od najboljih europskih vina. Austrijske...