Dobrodošli u Vivodinu da vidite kako i iza Jaske prema zapadu ima života… Barem vinskog, sa smiješkom je rekao Ivica Frlan dočekujući nas u mnogima znanom obiteljskom restoranu ispod kojeg je i vinski podrum, podjednako lijep izgledom i sadržajem. Pa dodao da sjednemo malo, a poslije ćemo dolje!
I sjeli smo. Na stolu postavljenom za ručak dočekale su nas četiri butelje s elegantnom bijelom etiketom i pamtljivim crvenim krugom u kojem piše Obiteljsko gospodarstvo Frlan, a brzo su stigla vruća janjeća jetrica. Ivica je otvorio hladni Sivi pinot 2021. i bila je to izvanredna kombinacija.
Nastavili smo sa “sivcem” i uz jelo po kojem Frlana svi znaju, a to je pečena janjetina. Nije školska kombinacija, ali nismo požalili. Lepršavo, svježe i ukusno vino, razigrano unatoč 14 posto alkohola, pristajalo je janjetini zato što je svježina vina pratila njezinu finu masnoću, a punoća slast.
Probali smo janjetinu i s Frankovkom 2021. I ponovno nismo požalili. Ima relativno nježnih 12,5 posto alkohola, odležala je u drvenim bačvicama što se jako lijepo osjeti, a nije prekrilo tipičnu svježinu sorte koja je, uz slast, ponovno “poljubila” fino meso.
Ivica Frlan u restoranu ima odličan poslovni model. Janjetinu peče po narudžbi, pa sve što ispeče i proda. Ima i tri pokretne pečenjare, u svakoj “vrti” 12 janjaca, pa radi i na većim okupljanjima, posebno tijekom toplijeg dijela godine. Tako od janjetine živi, a u vinima uživa.
Pokazao je to u podrumu. U većoj kušaonici dočekala su nas još dva dobra prijatelja: domaći štrudl i Muškat žuti 2022. Bobice je macerirao 12 sati, što je smirilo miris pa je prepoznatljiv, a ne i napadan. Ima 11 grama neprovrela šećera i prekrasnu kiselinu. Pravo je “prodajno” vino u najboljem smislu te riječi. Cijena mu je, kao i ostalim buteljama, u vinariji 5,5 eura plus PDV. U restoranu su 100 kuna, omakla se Ivici stara valuta.
Obrađuje pet hektara vinograda na strmom terenu ispod vivodinske crkve, a najviše je, naravno hrvatske kraljice graševine. Najviše se i traži, kaže. Rizlinga ima malo, dosad ga je miješao s graševinom, a sad planira reducirati prinos i raditi ga kao monosortno vino.
Sauvignon je 2022. brao nakon uobičajenog termina i dobio dojmljivo, puno i mineralno vino dugotrajnog okusa. Planira ga čuvati u podrumu do ovogodišnje berbe pa napuniti u magnume, boce od litre i pol i hvaliti se njime za pet godina. Dobar mu je i Chardonnay 2022. Lijepo bi ga mogao prodati kao mlado vino.
U podrumu smo kušali i vrlo potentnu bazu za budući pjenušac od crnog pinota te krasan Crni pinot 2021. Trsovi su zreli, 15 im je godina, a vino je donedavno bilo u bačvici. Ima 15 posto alkohola, odličnu kiselinu i gotovo savršen pH – 3,2. Treba mu samo vremena u boci pa će i dečkima iz Jaske koji rade crni pinot moći pokazati da i zapadno od njih ima lijepih vina od te zahtjevne sorte.
Koja još vina pristaju janjetini, pročitajte ovdje.