More

    Iz Kutjeva na RizlingFest stižu vina Ive Enjingija, a iz Zagorja Roberta Kopjara

    Kategorije:

    Predstavljanjem graničara, iločke vinarije Papak na krajnjem istoku Hrvatske te plešivičke Šember iz vinorodnog područja koje je zapadna rizlinška granica Lijepe Naše, jučer smo započeli priču o 20 izlagača na RizlingFestu 16. studenog u Hotelu Capital u središtu Zagreba, u Jurišićevoj 22. Danas ćemo ukratko opisati dvije vinarije bliže sredini zone u kojoj nastaju ponajbolji hrvatski rizlinzi.

    Rizling ima tri ljubavi

    Sedam je rizlinga donio za korone u Zagreb na kušanje Robert Kopjar čija je vinarija u mjestu Pece u zagorskoj općini Budinšćina: 2013. bila je prva berba u njegovoj mladoj vinariji, ponudio je i zrele rizlinge iz 2015. te 2017., seriju svježijih od 2018. do 2020. te tada sasvim mladi iz 2021. Vina su sva bila istog stila, polusuha s izraženom svježinom koja je kombinacija finih kiselina i mineralnog tla.

    I sva u čaši pokazuju tri najveće rizlingove ljubavi: trs voli kamen iz kojeg crpi mineralnost, grozd voli sunce koje mu daje slast, a vino bocu u kojoj se može lijepo razvijati. A ima Robi Kopjar i drugih vinskih ljubavi. Pjenušci su mu odlični, sauvignonu je teško odoljeti, crni pinoti su za uživanje, a cabernet sauvignoni daju snagu. No rizlinzi su ipak na prvome mjestu: odlični su, teško im je odoljeti, za užavanje su i daju snagu. Provjerite na RizlingFestu.

    Enjingijevu je rizlingu 12 godina tek

    Ljubavi trsa prema tlu, grozda prema Suncu i vina prema odležavanju u boci još se bolje osjeti u rizlinzima najvećeg hrvatskog vinara. Ivo Enjingi i ovih dana predvodi ekipu koja tlo pod lozom hrani stajskim gnojem, praktički odmah nakon što je isprešao bobice i prepustio moštu da se u podrumu pretvara u vino. A koliko njegovi rizlinzi vole odležavanje u boci najbolje će pokazati činjenica da je berba 2012. sad u redovitoj prodaji.

    Četiri godine stariji, onaj iz 2008., u punoj je snazi, a kako je rizling jedan od pet sastojaka glasovitog vina Venje bijelo, možemo biti sigurni da ima ponešto iz berbe 2006., 2004., 2003., 2002… Pa i prašnjavih boca berbe 1998., koja je na slici gore. S Enjingijijem je posebno lijepo zahvaljujući činjenici da nikad ne znaš s čime će te iznenaditi. A što god odabere, sigurno neće pogriješiti.

    Podrobnije informacije o RizlingFestu, masterclassovima koji ga prate, kao i kupnji ulaznica pročitajte na stranici Rizling raj(n)ski.

    Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte sve novosti iz vinskog svijeta.
    Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

    Pratite nas

    Najnovije

    POVEZANI ČLANCI

    100 najboljih vina Hrvatske! Prijedlog vinskog promotora Krešimira Kožića

    Krešimir Kožić vinski je kolekcionar, konzultant i edukator iz Zagreba. Za 100 najboljih vina Hrvatske predložio je...

    25. siječnja u Sheratonu bit će drugi Festival 100...

    Šalju naši izbornici nominacije za izbor 100 najboljih vina Hrvatske. Više su od 300 već predložili, a...

    100 najboljih vina Hrvatske! Cavtatski sommelier Ivo Ivaniš predlaže...

    Ivo Ivaniš sommelier je koji je godinama radio u Nizozemskoj. Vlasnik je cavtatskog Wine bara Ankora. Evo...

    100 najboljih vina Hrvatske! Prijedlog sommeliera Darka Lugarića

    Darko Lugarić edukator je u Hrvatskom sommelier klubu. Bio je najbolji sommelier kontinentalnog dijela Hrvatske, a godinama...

    Barun Philippe stigao je posthumno na etiketu svog Mouton...

    Hoće li ikome pasti na pamet proslaviti stogodišnjicu mog dolaska u Chateau Mouton Rotschild, pitao se barun...

    100 najboljih vina Hrvatske! Prijedlog glasovitog sommeliera Sandija Parisa

    Sandi Paris je tri desetljeća profesionalno u vinskom svijetu i četiri je puta pobijedio na sommelierskim prvenstvima...