Društvo je bilo dobro, vrijeme ugodno, a kušanje ozbiljno i priča je sama “krenula” prema maceriranim bijelim vinima. Da ne bismo samo teoretizirali, iz podruma je stigla boca s papirićem umjesto etikete na kojem je pisalo “Jagunić Amber 2019 RR + Traminac”.
Unatoč šestomjesečnoj maceraciji u bačvama, obje su se sorte lako mogle prepoznati već na nosu pa i u ustima. Vino sasvim čisto, naravno ne i sasvim bistro, ali iznimno ukusno, puno i nadasve svježe. Nestalo je brzinom podjednakom onoj kojom je stiglo i do stola.
Riječ je o vinu koje je nastalo slučajno. Krajem listopada 2019. Dominik Jagunić je pitao želimo li pomoći pri buteljiranju vina. Naravno da se želimo podružiti i pomoći u poslu koji nije težak, a dodatne ruke dobro dođu.
Počelo je tramincem, vrijeme je proletjelo i trebalo je prijeći na rizling. U crijevima je ostalo vina. Nismo ih oprali nego pripremili šest boca pa rizlingom protjerali traminac u njih, začepili ih i nastavili s punjenjem.
Tih šest boca završilo je kao honorar. Odležalo je godinu dana u podrumu i “prsti” su počeli svrbjeti. Prvo je kušanje oduševilo. Toliko da je druga boca završila kao rođendanski dar dobrom pajdašu i znalcu, lovcu na vina.
Dvije su, pak, bile zvijezde radionice “U potrazi za izgubljenim vinima” na prošlogodišnjem Festivalu Zagreb Vinocom u Esplanadi. Peta je “šutke pala” za dobro društvo i ostala je ona rođendanska. Možda…