Jestivo cvijeće i mikrobilje na Bundeku i eko pravila koja vrijede i za vinare

Ekotlon – Reuse & Recycle festival u subotu, 21. rujna, na zagrebačkom Bundeku organiziraju 24sata i portal missZDRAVA. U programu su i radionice o jestivom cvijeću i mikrobilju koje će voditi Albert Marinculić, predsjednik Udruge biofila Hrvatske, Valentina Merz iz Obrta za ekološku proizvodnju bilja Etix-eko i chef Bojan Hohnjec, urednik portala Gric Gric. Uoči radionice prof. dr. Marinculić ukazao je na ekološka pravila od kojih neka mogu biti zanimljiva i vinarima.

Chef Bojan Hohnjec i prof. dr. Albert Marinculić

1.

Ekološki uzgoj dobar je po zdravlje poljoprivrednika, članova njihovih obitelji i potrošača zato što smanjuje njihovu izloženost otrovnim i postojanim kemikalijama u u tlu kojeg obrađuju i igraju se, zraku koji udišu, vodi koju piju i hrani koju jedu.

2.

Sve je više dokaza da su ekološki proizvedene namirnice bogatije hranjivim tvarima poput vitamina C, željeza, magnezija i fosfora nego konvencionalne.

3.

Punomasno mlijeko krava iz ekološkog uzgoja sadrži znatno veće koncentracije omega-3 masnih kiselina koje su zdrave za srce nego mlijeko od krava s konvencionalnih farmi.

Valentina Merz

4.

Ekološka proizvodnja je regulirana strogim standardima. Ne koriste se toksični i postojani pesticidi, sintetička dušična gnojiva, antibiotici, sintetički hormoni, genetski inženjering ili zračenja.

5.

Ekološki poljoprivrednici shvaćaju da ono što stave u tlo ima dubok utjecaj na ono što iz njega dobiju. Zato se pri obogaćivanju tla na kojem uzgajaju usjeve oslanjaju na postupke kao što su ručno plijevljenje, mehanička kontrola, malčiranje, pokrovni usjevi, plodored i gusta sadnja radije nego na toksične i dugotrajne pesticide, herbicide i sintetička dušična gnojiva.

6.

Pesticidi su dizajnirani da ubiju štetočine pa i za ljude mogu biti opasni. Organofosfati i karbamati utječu na živčani sustav. Drugi mogu nadražiti kožu ili oči. Treći mogu biti, kancerogeni, četvrti utjecati na hormone i endokrini sustav u tijelu…

Bez oprašivača nema života

7.

Ugrožavanje prirode ugrožava i oprašivače. Bez njih ljudska vrsta i svi zemaljski ekosustavi ne bi preživjeli. Od 1400 usjeva koje se uzgajaju diljem svijeta, gotovo 80 posto zahtijeva oprašivanje od strane životinja.

A na radionicama će posjetitelji naučiti koje se cvijeće najčešće koristi u gastronomiji, kako ga uzgajati ili pronaći u prirodi i kako ga pripremati te kako koristiti mikrobilje i koji su njegovi pozitivni učinci na zdravlje. Radionice će počinjati u 11.15, 11.45, 12.45 i 13.30 sati, a ulazak je besplatan. Detaljan program svih događanja na festivalu Ekotlon možete pogledati na internetskoj stranici ekotlon.24sata.hr.

Torta od batata s bobičastim voćem i jestivim cvijećem – OPG Ljubičin vrt.

Pripremila: Tonka Hohnjec