Početna
Kabola ima novi podrum, a 'stara' vina donosi na VINOcom na masterclass
Imali smo kapacitet 100.000 litara, sad smo ga digli na 500.000. Neće nam toliko trebati, ali... S neskrivenim je ponosom Marino Markežić Kabola pričao o novom podrumu na staroj lokaciji u Momjanu. Izvana se nije puno promijenilo, to je i dalje predivno imanje okruženo vinogradima. Iste su kušaonica, mali muzej starih alata te prodavaonica, kao i pečenjara te terasa. Pazili su i da ne oštete stari hrast iza kuće.
Izvana je, na mjestu gdje su prije bile ukopane amfore, novost Hram vina, okupljalište za prijatelje iz kojeg se vidi Portorož. Iz Hrama se tunelom može do operativnog dijela podruma u kojem je najveća prostorija namijenjena amforama i u njoj će od ove berbe njegovati ponajbolje malvazije, muškate i terane.
Spremna su, međutim, bila vina. Kušanje je započelo Malvazijom 2023. Sortno miriše, na cvijet akacije te livadno cvijeće, svježa je, ali zrela, srednjeg tijela i naglašene, gotovo pjeskovite mineralnosti. Odličan primjer jednostavnog vina koje se lako pije, ali teško zaboravlja.
Okus je topao i mek, primjetno slastan, a slana, mineralna svježina drži mu savršenu ravnotežu. Vino na najbolji način pokazuje kako malvazija može kvalitetno sazrijeti. Vrlo je bogata i slojevita bila Malvazija 2014.
Kao da je pred njom desetljeće putovanja kroz vrijeme. Malvazija 2013. ima boju starog zlata, a cvjetnim su se aromama pridružile začinske note kurkume i marcipana. Prepoznaje se to u okusu i popraćeno je citrusnom svježinom. Mlađe, pak, djeluje Malvazija 2012.
Suhe marelice, breskve i tostirani lješnjak glavne su arome, a osjete se i okusu. Velika energija, fini i dugotrajni miris i okus te slast i svježina krase ovo posebno vino. Amfora Malvazija 2020. klasično je Kabolino djelo, puno moći i elegancije, profinjenosti i energije, ravnoteže i harmonije.
Kušanje je završilo Teranom 2020. Rubinske je boje s mlađahnim ljubičastim rubovima. Miris je animalan, tipičan za sortu, a podsjeća na jelena, konja, zečju krv... Nije sasvim spremno, ali ima ogroman potencijal. Iznimno je visoke svježine, no nije kiselo.
Marino neće izlagati na ovogodišnjem VINOcomu, ali će s ekipom Vinskoga kluba predstaviti macerirana vina u Esplanadi na masterclassu Kabola: Marino Markežić, pionir dugih maceracija u Club Board Roomu u četvrtak, 28. studenog, u 15 sati. Još je 2003. odnjegovao prvu malvaziju u amfori.

Soba amfora
I pričati o povijesti vina jer, kako kaže, amfore su uvijek bile i uvijek će biti. Sve ostalo dođe i prođe. Zidovi te Sobe amfora nisu još oslikani pa nije bila spremna za fotografiranje.
Božja pomoć
Sam Bog nam ju je dao. Vidio je da smo ušli u ogromnu investiciju i poslao odlično vino da barem dio vratimo, rekao je Marino. Skočili smo na Malvaziju 2019. Primirenog je mirisa, ali finog i slojevitog.
Staro zlato u čaši
Po živoj boji starog zlata vidi se zrelost, a primjesa zelene daje naslutiti kako nije izgubila svježinu. I nije... Miriše na zrelo voće, kruške i dunje, ima i orašastih nota, a okusom dominiraju tonovi grejpa i limuna.
Mijenja se polako
U njoj dominiraju cvjetne note, s malo bijelog voća, a svježina traži novi gutljaj. Tek je Malvazija 2011. izgledom, mirisom i okusom potvrdila godinu berbe. Jantarne je boje i otvara se sporo pa smo satima pratili promjene u čaši.
Na što miriše? Na sve!
Malvazija Unica 2009. jedno je od onih vina koja mirišu na sve. Osjete se duhan, fermentirani čaj, nar, špek i još puno toga. Okus je profinjen i elegantan, dubok i širok, a iznimno svjež, mek i podatan. Unicu Marino radi kao i Amforu, ali u velikoj drvenoj bačvi.
Vino voli meso
Za dvije do tri godine ući će u punu formu. Ne bi se to sve moglo kušati da nije bilo temelja: pršuta, raviola sa sirom i prepečenim ombolom, pljukanaca s boškarinom... Potrajalo je, pa je dnevna podloga navečer dopunjena i vratinom te steakom sa žara.
Miris jači od gline
Usporedba Unice i Amfore pokazat će razlike između malvazija iste berbe maceriranih u različitim posudama, a bit će to i prilika za jedinstveno kušanje malvazije koja je i sad u amfori. Koliko crna vina vole amforu vidjet će se uživajući u Amfora Teranu, a provjerit ćemo i može li muškat momjanski izdržati amforu. Može! Miris ove sorte jači je od vremena i od gline. Prijave su na mobitel 099 653 8777 i elektronskom poštom na tomo.jakopovic1@gmail.com.08.04.2025.