Početna

Kaj su jeli naši stari je od 23. do 25. kolovoza u Vrbovcu! A kaj 'buju' pili?

Festival tradicionalne hrane "Kaj su jeli naši stari" ove će godine u Vrbovcu biti od petka, 23. kolovoza, do nedjelje 25. kolovoza u Vrbovcu. Riječ je o 43. izdanju priredbe koja promiče autohtonu kuhinju vrbovečkog kraja. Udruge žena kao čuvarice gastronomske baštine i običaja prenose tradiciju kuhanja starinskih jela pripremljenih od domaćih namirnica lokalnih proizvođača. Kraljica je festivala vrbovečka pera, tradicijsko lokalno jelo od dizanog tijesta s nadjevom od svježeg kravljeg sira i vrhnja, jaja i soli s dodatkom kukuruznog brašna ili kukuruzne krupice. Pera je u Registru zajamčeno tradicionalnih specijaliteta Europske unije.

Posjetitelji će moći uživati u više od 100 domaćih jela i slastica koja će pripremati lokalni ugostitelji te udruga žene, lovaca, vatrogasaca, ribiča, vinara i drugih. Tema ovogodišnje priredbe je težačka torta čiji su sastojci špek i kobasice. Priredbu prate i kulturno-umjetnički i zabavni programi, kulinarske radionice, izložbe kvizovi i sportska događanja.

Ako će vinari kuhati, zasigurno će i ponuditi svoja vina. Putokaz za kušanje mogu biti rezultati ocjenjivanja u travnju na kojem je najbolje vino od grožđa iz vinogorja Dugo Selo-Vrbovec bio slatki Traminac 2023. Ivice Peteka. Zlatna su vina od lokalne sirovine napravili i Tihomir Tkalčić (Škrlet 2023.), Nikola Svilić (Škrlet 2023.), Perica Grozdić, Mladen Barbir i Zoran Grbić (mješavine bijelih sorata 2023.), Željko Dugac (Graševina 2023.), Ivan Crnković (Graševina 2023. polusuha), OPG Dubravec (Graševina 2023.) i Andrija Korenika (Graševina 2023.). Pripremili: Tomislav Radić i Ivo Kozarčanin

08.04.2025.