More

    Kakva večera… Glas naroda je završio. Evo ‘naj’ vina i jela koja im pristaju

    Pjenušac, ružičasto vino, bijelo, jantarno, crveno, odnosno crno te desertno birali su čitatelji u Glasu naroda, posebnom dijelu jedinstvenog izbora 100 najboljih vina Hrvatske. Nezaboravna bi bila večera s ovih šest vina koja su čitatelji odabrali kao najbolja!

    1288 Pavlomir, Novi Vinodolski
    Pjenušac od chardonnaya, pinota bijelog i žlahtine proizveden je klasičnom metodom. Punog je tijela i izražene svježine prožete brojnim sitnim mjehurićima. Dobro će popratiti školjke i rakove, salate sa plodovima mora, ali i svinjsko pečenje.

     

    Trojišćina Šipun, Vrbnik Krk
    Lagano, nježno, ugodno i osvježavajuće ljetno vino od gotovo izgubljene kvarnerske sorte koju je vlasnik vinarije Ivica Dobrinčić spasio od zaborava. Pristaje jelima kao što su školjke, riblji carpaccio, salate s morskim plodovima. I pršut…

     

    Sauvignon Blanc Classy Erdoro, Plešivica
    Profinjeno vino punog tijela i ugodne mineralne svježine od probranih grozdova odležalo je godinu dana u francuskim bačvama, potom i u boci. Predjela sa šparogama dobar su mu prijatelj, ali i piletina, puretina, pa i svinjetina s povrćem.

     

    Amfora Neuburger Coletti, Plešivica
    Bijela vina s karakterom crnih su ona za koja je bijelo grožđe dugo macerirano. Ovo od austrijske sorte, možda je bolje reći srednjeeuropske, ima vrlo nježan dodir tanina, a juneći odrezak prošaran masnoćom bit će mu izvrstan par za stolom.

     

    Crno Venje Enjingi, Kutjevo
    Zweigelt, frankovka, cabernet sauvignon i pinot crni sorte su u starijim godištima Enjingijeva Venja crnog. U novijima ima i merlota. Na tržište izlazi u punoj zrelosti, a najbolji gulaši od dlakave divljači, posebno oni pikantniji, savršen su mu par.

     

    Traminac Izborna berba prosušenih bobica, Iločko podrumi, Podunavlje
    Mogao bi ovaj traminac biti i predjelo, kad bi se poslužila gusja jetra. Na kraju obroka teško će mu biti pronaći slatko društvo. Sam je fini desert, a odlično će popratiti slanije tvrde sireve. Treba ponoviti i da je jako dobar kao treći u intimnom druženju.

    Naslovna fotografija: Louis Hansel on Unsplash

    Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte sve novosti iz vinskog svijeta.
    Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

    Pratite nas

    Najnovije

    POVEZANI ČLANCI

    Dunav Wine Fest: 11. listopada vinski biseri Slavonije, Podunavlja...

    Uživanje u ponajboljim vinima Slavonije i hrvatskog Podunavlja i gostujućih vinara s vojvođanskog dijela Fruške Gore očekuje...

    I priče o siru dio su 29. izdanja knjige...

    Kako čuvati sireve i s čime ih sljubiti, te koji su karakteristični francuski, talijanski, engleski, švicarski, grčki...

    Nedjeljni vinski haiku: San o vinu

    Hladne su kiše. Mačak spava. Vinska ga Kutija grije. Nedjeljni (vin)haiku 63

    Portugalci piju najviše: 61,7 litara po glavi (starijoj od...

    Znamo svi da je SAD najveći konzument vina. Prošle su godine Ameri popili 33,3 milijuna hektolitara vina,...

    Došao u berbu uzalud! Lopovi su brali noću i...

    Mislio sam da su ptice pojele grožđe. Kad sam na tlu vidio nekoliko grozdova uredno odrezanih škarama,...

    Ocijenili 68 džinova uoči treće GinIstre! 25. listopada će...

    Iz Italije, Slovenije, Srbije, Slovačke i, naravno, Hrvatske stiglo je 69 džinova na senzorno ocjenjivanje u Strukovnoj...