Pjenušac, ružičasto vino, bijelo, jantarno, crveno, odnosno crno te desertno birali su čitatelji u Glasu naroda, posebnom dijelu jedinstvenog izbora 100 najboljih vina Hrvatske. Nezaboravna bi bila večera s ovih šest vina koja su čitatelji odabrali kao najbolja!
1288 Pavlomir, Novi Vinodolski
Pjenušac od chardonnaya, pinota bijelog i žlahtine proizveden je klasičnom metodom. Punog je tijela i izražene svježine prožete brojnim sitnim mjehurićima. Dobro će popratiti školjke i rakove, salate sa plodovima mora, ali i svinjsko pečenje.
Trojišćina Šipun, Vrbnik Krk
Lagano, nježno, ugodno i osvježavajuće ljetno vino od gotovo izgubljene kvarnerske sorte koju je vlasnik vinarije Ivica Dobrinčić spasio od zaborava. Pristaje jelima kao što su školjke, riblji carpaccio, salate s morskim plodovima. I pršut…
Sauvignon Blanc Classy Erdoro, Plešivica
Profinjeno vino punog tijela i ugodne mineralne svježine od probranih grozdova odležalo je godinu dana u francuskim bačvama, potom i u boci. Predjela sa šparogama dobar su mu prijatelj, ali i piletina, puretina, pa i svinjetina s povrćem.
Amfora Neuburger Coletti, Plešivica
Bijela vina s karakterom crnih su ona za koja je bijelo grožđe dugo macerirano. Ovo od austrijske sorte, možda je bolje reći srednjeeuropske, ima vrlo nježan dodir tanina, a juneći odrezak prošaran masnoćom bit će mu izvrstan par za stolom.
Crno Venje Enjingi, Kutjevo
Zweigelt, frankovka, cabernet sauvignon i pinot crni sorte su u starijim godištima Enjingijeva Venja crnog. U novijima ima i merlota. Na tržište izlazi u punoj zrelosti, a najbolji gulaši od dlakave divljači, posebno oni pikantniji, savršen su mu par.
Traminac Izborna berba prosušenih bobica, Iločko podrumi, Podunavlje
Mogao bi ovaj traminac biti i predjelo, kad bi se poslužila gusja jetra. Na kraju obroka teško će mu biti pronaći slatko društvo. Sam je fini desert, a odlično će popratiti slanije tvrde sireve. Treba ponoviti i da je jako dobar kao treći u intimnom druženju.
Naslovna fotografija: Louis Hansel on Unsplash