Kamen 2017. je ‘superhercegovac’ uglednog hercegovačkog sommeliera

Ivan Planinić ugledni je hercegovački sommelier koji je karijeru započeo u prodaji vinarije Nuić. Nakon 10 godina je 2017. otišao u Njemačku, vođen novim izazovima: kao sommelier radi u restoranima s Michelinovim zvjezdicama, promovira hercegovačka vina i ocjenjuje na međunarodnim vinskim smotrama.

Ivan Planinić radio je u vinariji Nuić iz Ljubuškog, upoznao potencijale sorata pa tamo i “iskopao” svoj Kamen 2017.

Nije novost da sommelieri rade vina, najčešće u suradnji s nekom vinarijom premda pamtimo i samostalne, vrlo uspješne kreacije. Ivan je odlučio napraviti svoje vino u vinariji Nuić iz Ljubuškog, i dobro da je tako jer smo svi koji smo se „dočepali“ jedne boce iz limitirane serije od 600 komada bogatiji za posebno iskustvo.

Primijetio je Ivan s godinama da cabernet sauvignon i merlot u zapadnoj Hercegovini daju iznimno grožđe pa je, po uzoru na “supertoskance“, odlučio kreirati prvog „superhercegovca“ od dvije francuske i dvije autohtone sorte. Cabernet sauvignon mu daje snagu, merlot mekoću i podatnost, blatina voćnost a dubinu i karakter definira trnjak. Vino duboke rubinske boje sa samo malo svjetlijim rubovima lijeno se vrti u čaši i sugerira ozbiljnost.

Na nosu se primarno javljaju višnja i zrela trešnja. Iz drugog reda probijaju se mirisi kupine i crnog ribizla a u finalu diskretno javljaju začinske note s primjesom čokolade.

Sve aromatske komponente nastavljaju se i u okusu. Vino je fino, toplo i meko uz dosta slasti proizašle iz 15 posto alkohola koji ga ne opterećuje, nego mu uz visoki ekstrakt daje ozbiljnu strukturu.

Ravnotežu mu drže dobre kiseline, kameno-slana mineralnost i vrlo izraženi, ali zreli i podatni tanini. Otvara se relativno brzo u bordoškoj čaši većeg volumena, ali najraskošnije se predstavlja nakon što odstoji nekoliko sati u otvorenoj boci. Premda će uskoro napuniti šestu godinu, još je iznimno živo s velikim potencijalom za odležavanje. Za potpuni užitak dobro ga je poslužiti uz teletinu ispod peke (masniji dijelovi), umjereno začinjenu pašticadu ili juneće obraze. Uskoro na tržište kreće i 2018. Veselo je očekujemo.