More

    Kamen 2017. je ‘superhercegovac’ uglednog hercegovačkog sommeliera

    Kategorije:

    Ivan Planinić ugledni je hercegovački sommelier koji je karijeru započeo u prodaji vinarije Nuić. Nakon 10 godina je 2017. otišao u Njemačku, vođen novim izazovima: kao sommelier radi u restoranima s Michelinovim zvjezdicama, promovira hercegovačka vina i ocjenjuje na međunarodnim vinskim smotrama.

    Ivan Planinić radio je u vinariji Nuić iz Ljubuškog, upoznao potencijale sorata pa tamo i “iskopao” svoj Kamen 2017.

    Nije novost da sommelieri rade vina, najčešće u suradnji s nekom vinarijom premda pamtimo i samostalne, vrlo uspješne kreacije. Ivan je odlučio napraviti svoje vino u vinariji Nuić iz Ljubuškog, i dobro da je tako jer smo svi koji smo se „dočepali“ jedne boce iz limitirane serije od 600 komada bogatiji za posebno iskustvo.

    Primijetio je Ivan s godinama da cabernet sauvignon i merlot u zapadnoj Hercegovini daju iznimno grožđe pa je, po uzoru na “supertoskance“, odlučio kreirati prvog „superhercegovca“ od dvije francuske i dvije autohtone sorte. Cabernet sauvignon mu daje snagu, merlot mekoću i podatnost, blatina voćnost a dubinu i karakter definira trnjak. Vino duboke rubinske boje sa samo malo svjetlijim rubovima lijeno se vrti u čaši i sugerira ozbiljnost.

    Na nosu se primarno javljaju višnja i zrela trešnja. Iz drugog reda probijaju se mirisi kupine i crnog ribizla a u finalu diskretno javljaju začinske note s primjesom čokolade.

    Sve aromatske komponente nastavljaju se i u okusu. Vino je fino, toplo i meko uz dosta slasti proizašle iz 15 posto alkohola koji ga ne opterećuje, nego mu uz visoki ekstrakt daje ozbiljnu strukturu.

    Ravnotežu mu drže dobre kiseline, kameno-slana mineralnost i vrlo izraženi, ali zreli i podatni tanini. Otvara se relativno brzo u bordoškoj čaši većeg volumena, ali najraskošnije se predstavlja nakon što odstoji nekoliko sati u otvorenoj boci. Premda će uskoro napuniti šestu godinu, još je iznimno živo s velikim potencijalom za odležavanje. Za potpuni užitak dobro ga je poslužiti uz teletinu ispod peke (masniji dijelovi), umjereno začinjenu pašticadu ili juneće obraze. Uskoro na tržište kreće i 2018. Veselo je očekujemo.

    Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte sve novosti iz vinskog svijeta.
    Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

    Pratite nas

    Najnovije

    POVEZANI ČLANCI

    Lista vina je za učenje abecede… Bez kvačica, dvoslova...

    Možda bi i vrtićku djecu trebalo povesti na Festival 100 najboljih vina Hrvatske u petak, 14. lipnja,...

    Francuska zaštitila izraz ‘sur lie’, EU potvrdila, naši inspektori...

    Državni inspektorat utvrdio je prekršaj uslijed korištenja pojma "sur lie" na etiketi. Kao razlog su naveli postojanje...

    Nije za propustiti! Austrijska vina sutra u zagrebačkom Hotelu...

    Austrijski vinogradi prostiru se na impresivnih 35.000 hektara. Austrijski vinari proizvode neka od najboljih europskih vina. Austrijske...

    Najbolja vina u šest kategorija u petak ćemo proglasiti...

    Na listi 100 najboljih vina Hrvatske puno ih je od plavca, graševine ili malvazije, no gotovo je...

    Vinski grad od petka u Zagrebu! Europsko prvenstvo uz...

    Smiruje li čaša vina nogometnu groznicu ili je pojačava vidjet ćemo u zagrebačkom Vinskom gradu od 14....

    Predikatni traminac iločke vinarije Zelenika prvak je ocjenjivanja u...

    Traminac izborne berbe prosušenih bobica 2013. iločke vinarije Izvori života Zelenika prvak je ocjenjivanja organiziranog uoči 56....