More

    Kao da su se rijeke Loire i Gironde spojile u Dunav i ‘napravile’ vina Siber

    Kategorije:

    Kad bi rijeke hodale,
    Na istok bi Loire i Gironde pošle.
    Rijeke bi hodale
    I do Dunava došle.

    Vrijedi parafrazirati slavnu pjesmu Grigora Viteza nakon kušanja 10 vina erdutske obiteljske vinarije Siber. Dobro je znana po vinima od sauvignona bijelog i cabernet sauvignona kojih je bilo čak sedam na predstavljanju u zagrebačkom Business Clubu 5. Sauvignon bijeli na poseban se način iskazuje u francuskoj vinorodnoj regiji Sancerre u istočnom dijelu doline Loire, a cabernet sauvignon u Bordeauxu, regiji kroz koju teče Gironde.

    Erdutski su vinari ove godine uspjeli sačuvati vinograde od bolesti, a Dunav im je ‘odvukao’ oluju daleko od trsja

    A te dvije francuske rijeke kao da su se spojile u Dunav koji teče oko erdutskih vinograda. I čuva ih. Odvukla je velika rijeka i oluju koja je napravila puno štete u drugim kontinentalnim vinogorjima pa su u Erdutu zadovoljni berbom. A prijašnje su pokazale da vinarija Siber ima dovoljno etiketa za dva posebna obroka od jela ravničarskog dijela Hrvatske.

    Sauvignon Orange 2019. i pohana piletina

    Odličan nedjeljni ručak može započeti Graševinom 2022. kao aperitivom ili uz neku ne previše začinjenu “mazalicu” – paštetu od slatkovodne ribe ili mesa kunića. MS, mješavina muškata i sauvignona iz 2017. godine sprijateljit će se sa pečenim somom s povrćem, a Chardonnay 2020. s telećim pečenjem, posebno ako se meso napuni sjeckanim pečenim kestenima. Sauvignon Orange 2019. bit će fin uz pohanu piletinu, na primjer, a poluslatki Muškat žuti 2022. uz štrudlu od jabuka.

    Slatkiši vinarije Siber: Muškat žuti uz štrudlu od jabuka, Sibernet uz tamnu čokoladu s višnjama (Foto: Nikola Zoko)

    Pjenušac Süber Brut savršen je početak svečane večere. Sam ili uz kulen, slaninu, kobasice i ostale suhomesnate podunavske specijalitete popraćene nježnim sirevima. Sauvignon Blanc 2022. bit će izvrstan uz pureće pečenje posebno ako se u pećnicu ubaci malo povrća, paprike na primjer, ili nekoliko šparoga. Uzgojenih ima i ovo doba godine.

    Video: Sauvignon 2008. treba pažljivo otvarati

    Cabernet sauvignon 2018. apsolutno je savršeno vino za jelenji file sa šumskim voćem, a Sibernet za kolač od crne čokolade s višnjama. A nakon zamišljenih obroka, vratimo se stvarnom predstavljanju vina koja su, uz primjerene ravničarske zalogaje, bila dovoljna za ugodno druženje.

    Najsjajnija zvijezda bila je zaboravljena butelja iz 2008. U starom vinskom podrumu ukopanom ispod vinograda na malenom brijegu u Erdutu malo je bilo mjesta pa je vinarska oprema sakrila boce koje su godinama skupljale prašinu. A čađave butelje, pokazalo se, skrivaju zlato.

    Cabernet sauvignon voli erdutski terroir

    Zlatne je boje osvježene zelenkastim odsjajem 15-ogodišnji Sauvignon bijeli koji nije bio pripreman za odležavanje. Miris je blag, ali jasno ukazuje na sortu, okus ogrnut patinom ali toliko mlad da bi se prije reklo kako je 2018. obrano grožđe, a ne deset godina prije. Vino je to sa samo jednom manom: danas su još dvije boce manje na raspolaganju za uživanje.

    Rosé pjenušac od cabernet sauvugnona već je dulje vrijeme na tržištu, a u podrumu Siber zrije i bijeli od sauvignona

    A iz te uzgred spomenute 2018. berbe očarala su i dva vina od cabernet sauvignona, kojem je bijeli roditelj. Sorta je nastala spontanim križanjem s cabernet francom, a vinarija Siber ružičastim pjenušcem i klasičnim crnjakom dokazala da slavnom Bordožaninu odgovara i erdutski terroir.

    Grožđe crno, pjenušac gotovo bijel

    Pjenušac je nježne, gotovo bijele boje. Nije bilo posebne maceracije zato da se izbjegnu tanini, nego je sok povukao iz kožica samo ono što je stigao od trsa do preše. Zadržalo je tako bazno vino svježinu, a “šampek” je prekrasno sazrio tijekom višegodišnjeg odležavanja na kvascima.

    Jelenji file sa šumskim voćem odličan je par Cabernet sauvignonu 2018. Fino je popratio i kulen (Foto: Nikola Zoko)

    Na zrelost je, odmah po točenju, ukazao i miris mirnog petogodišnjeg cabernet sauvignona. Nakon nekoliko minuta u čaši otvara se košara crnog bobičastog voća isprepletena sa začinskim notama uz dašak dima. Prepun je alkoholne slasti koja je savršeno uravnotežena s mineralnom svježinom i obavijena najfinijim zrelim taninima.

    Pomirili se rogovi u vreći

    Jedinstveno je vino MS, što su Mladenovi inicijali, njegov je lik i na etiketi, ali ta su slova i prva od sorata muškat i sauvignon. Moglo bi se pomisliti da će se dvije mirisne sorte u boci ponašati poput rogova u vreći, no jako su se lijepo sprijateljile. Imale su i vremena: berba je 2017.

    Cuvée MS je mješavina muškata žutog i sauvignona bijelog. M i S su i inicijali Mladena Sibera. Njegov je lik na etiketi

    A treći cabernet sauvignon pojavio se pod nazivom Sibernet. Aromatiziran je višnjama i pojačan rakijom pa ima 18 posto alkohola koji nimalo ne opterećuje. Bilo je to krasno vino za kraj prezentacije, a lijepo bi zaokružilo i neki raskošan obrok u više slijedova. Uz desert, ili kao desert.

    Chardonnay 2020. na tragu je najboljih

    Predstavila je Ivana Siber i prva obiteljska vina od najznačajnije hrvatske i najznačajnije svjetske bijele sorte. Graševina prošlogodišnje berbe fino gasi žeđ i krijepi duh, a Chardonnay 2020. je na tragu ponajboljih svjetskih.

    Ivana Siber predstavila je vina obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva čija je vlasnica njezina svekrva Dušica Siber

    Erdutsku vinsku “desetku” zaokružio je poluslatki Muškat žuti 2022. prepoznatljivog, ali nježnog mirisa te izvanredne svježine koja je slatkoću pretvorila u ugodnu slast. Da je na predstavljanje stiglo i ružičasto mirno vino od cabernet sauvignona, bila bi to reprezentacija poput nogometne. Nazvali su ga Crose, a moći će se, kao i ostala vina, kušati na Zagreb Vinocomu od 30. studenog do 3. prosinca u Esplanade Zagreb Hotelu.

    Bijelo, crno ili pjenušavo: između deset vina erdutske vinarije Siber svatko si je pronašao favorita (Foto: Nikola Zoko)
    Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte sve novosti iz vinskog svijeta.
    Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

    Pratite nas

    Najnovije

    POVEZANI ČLANCI

    I priče o siru dio su 29. izdanja knjige...

    Kako čuvati sireve i s čime ih sljubiti, te koji su karakteristični francuski, talijanski, engleski, švicarski, grčki...

    Nedjeljni vinski haiku: San o vinu

    Hladne su kiše. Mačak spava. Vinska ga Kutija grije. Nedjeljni (vin)haiku 63

    Portugalci piju najviše: 61,7 litara po glavi (starijoj od...

    Znamo svi da je SAD najveći konzument vina. Prošle su godine Ameri popili 33,3 milijuna hektolitara vina,...

    Došao u berbu uzalud! Lopovi su brali noću i...

    Mislio sam da su ptice pojele grožđe. Kad sam na tlu vidio nekoliko grozdova uredno odrezanih škarama,...

    Ocijenili 68 džinova uoči treće GinIstre! 25. listopada će...

    Iz Italije, Slovenije, Srbije, Slovačke i, naravno, Hrvatske stiglo je 69 džinova na senzorno ocjenjivanje u Strukovnoj...

    Kastav, 5. – 7. listopada: Bela Nedeja slavi vino...

    Oko 60.000 posjetitelja posljednjih godina dolazi na najveći kastavski blagdan, kastavsku užancu za koju Kastafci i pravi...