More

  Kava je trešnja, fermentira poput vina, a kilogram može koštati i 1000 eura

  Kategorije:

  Najstarije metode obrade kave su prirodna i oprana, ali na tržištu su sve više prisutne inovacije u proizvodnji. Dok nam razvoj tehnologije omogućava kompleksnije procese poput karbonske maceracije, proizvođači također nalaze senzacije u probavnim sustavima slonova i majmuna.

  Kava je zapravo trešnja, a kako bismo je mogli konzumirati, potrebno ju je preraditi. Koristi se samo zrno, a nakon odvajanja od pulpe, zrna se suše i tek tada se transportiraju, prže i kuhaju.

  Zrna etiopske kave suše se na suncu. Taj način obrade kave naziva se prirodnim ili suhim postupkom

  Prirodna obrada kave, često nazivana suhim postupkom, smatra se najtradicionalnijom metodom obrade i obično se koristi u sušnijim podnebljima. Ovaj postupak uključuje branje plodova s drveta i njihovo sušenje na suncu. Ključno ih je redovito okretati, kako bi se spriječio razvoj plijesni i truljenja. Kada su potpuno suhe, koža i sušena pulpa se uklanjaju, a zelena kava se skladišti prije transporta. Ova metoda dodaje voćne i slatkaste note kavi, često uspoređivane s crnim vinom.

  Oprana obrada kave je postupak u kojem se plodovi prvo potapaju u vodu kako bi se odvojila nezrela i oštećena zrna koja plutaju. Nakon toga, pulpa se mehanički uklanja s pomoću strojeva. Zrna se zatim stavljaju u bazene s vodom gdje prirodno fermentiraju. Ovaj proces može trajati od nekoliko sati do nekoliko dana, ovisno o uvjetima i željenom okusnom profilu. Nakon fermentacije, zrna se temeljito ispiru, a zatim se suše na suncu ili u umjetno reguliranim uvjetima. Oprana obrada rezultira kavom sa svježim, preciznim okusima, naglašavajući karakteristike regije iz koje potječe.

  Medna obrada kombinira elemente prirodne i oprane. Kožica ploda se uklanja, ali dio pulpe ostaje na zrnu dok se suši

  Međutim, postoji još jedna metoda koja kombinira elemente prirodne i oprane obrade, poznata kao honey processing ili medna obrada. U ovom postupku, kožica ploda se uklanja, ali dio pulpe ostaje na zrnu dok se suši. Količina preostale pulpe određuje boju i okus zrna, što može varirati od crne do crvene, narančaste i žute. Honey obrada daje kavi slatke i sirupaste note, s bogatim tijelom i složenim okusnim profilom.

  Fermentacija je prirodni postupak u kojem mikroorganizmi, poput bakterija i kvasaca, razgrađuju šećere. Kroz kontrolirane fermentacijske procese, proizvođači mogu manipulirati okusnim profilom, stvarajući jedinstvene i nezaboravne šalice kave. Fermentacija je postala ključna komponenta u proizvodnji kave, donoseći raznolikost u okusima, tijelu i aromama.

  Kavu s voćnim i vinskim notama može se proizvesti anaerobnom fermentacijom, a takve arome sve se više traže

  Anaerobna uključuje fermentaciju bobica kave u zatvorenim spremnicima bez prisutnosti kisika, a može trajati od 16 do 90 sati. Ova metoda može proizvesti kavu s voćnim, vinskim i često fermentiranim notama, što je sve više traženo na tržištu specialty kava.

  Karbonska maceracija inovativna je metoda gdje je zrak vakumiran, a CO2 nadodan što izravno utječe na okusni profil. Kada kava fermentira u prisutnosti CO2, stvara se anaerobno okruženje koje aktivira alternativne vrste mikroorganizama koji proizvode različite kiseline i estere, a kavi daju jedinstvene arome i okuse. Ovaj postupak može stvoriti kavu s izuzetno bogatim i složenim profilom, s notama koje se kreću od tropskog voća do čokolade.

  Kava se može prerađivati i u probavnim sustavima životinja poput cibetki, slonova, majmuna i ptica

  Još jedna zanimljiva metoda obrade je probavna u kojoj zrna kave prolaze kroz probavni sustav određenih životinja, poput cibetki, slonova, majmuna i ptica. Dok bobice kave prolaze kroz probavni trakt, enzimi razgrađuju proteinske strukture zrna, što rezultira jedinstvenim okusnim profilom. Nakon što životinja izluči zrna, ona se sakupljaju, peru i suše. Najpoznatija je kopi luwak, potječe iz Indonezije, a intrigira ljude od 19. stoljeća. Bogat, gladak okus niskih kiselina i kompleksan način prerade čine je jednom od najskupljih na svijetu: cijene mogu doseći čak 1000 eura po kilogramu, a dostupne su i na hrvatskom tržištu.

  U svijetu kave, kao i u vinu, postoji stalna potraga za savršenstvom. Različite metode obrade nude različite okuse i profile. No, bez obzira na metodu, sve se svodi na strast prema kavi. Svaka šalica kave koju pijemo rezultat je pažljivo odabrane metode obrade, stručnosti i predanosti proizvođača u dalekim zemljama. Uživajte u svakom gutljaju, znajući da iza njega stoji cijela priča.

  Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte sve novosti iz vinskog svijeta.
  Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

  Pratite nas

  Najnovije

  POVEZANI ČLANCI

  Lista vina je za učenje abecede… Bez kvačica, dvoslova...

  Možda bi i vrtićku djecu trebalo povesti na Festival 100 najboljih vina Hrvatske u petak, 14. lipnja,...

  Francuska zaštitila izraz ‘sur lie’, EU potvrdila, naši inspektori...

  Državni inspektorat utvrdio je prekršaj uslijed korištenja pojma "sur lie" na etiketi. Kao razlog su naveli postojanje...

  Nije za propustiti! Austrijska vina sutra u zagrebačkom Hotelu...

  Austrijski vinogradi prostiru se na impresivnih 35.000 hektara. Austrijski vinari proizvode neka od najboljih europskih vina. Austrijske...

  Najbolja vina u šest kategorija u petak ćemo proglasiti...

  Na listi 100 najboljih vina Hrvatske puno ih je od plavca, graševine ili malvazije, no gotovo je...

  Vinski grad od petka u Zagrebu! Europsko prvenstvo uz...

  Smiruje li čaša vina nogometnu groznicu ili je pojačava vidjet ćemo u zagrebačkom Vinskom gradu od 14....

  Predikatni traminac iločke vinarije Zelenika prvak je ocjenjivanja u...

  Traminac izborne berbe prosušenih bobica 2013. iločke vinarije Izvori života Zelenika prvak je ocjenjivanja organiziranog uoči 56....