Samo je milijun mjehurića u čaši šampanjca ili zrelog pjenušca, objavio je Gérard Liger-Belair sa Sveučilišta Reims Champagne-Ardenne. Vjerovalo se prije njegova istraživanja kako ih je čak 15-ak puta više, piše američki časopis Food&Wine. Liger-Belair je pri izračunu uzeo u obzir temperaturu stakla, nagib žljeba i “dinamiku mjehurića”.
Milijun mjehurića razumna je aproksimacija za sve mjehuriće koji će se vjerojatno stvoriti ako ne popijete prebrzo pjenušac iz “frule”, zaključio je. Tko želi više mjehurića, dodao je, treba jače nagnuti čašu pri točenju te pjenušac točiti topliji nego što se obično savjetuje.
Prije francuskog profesora kojeg je zanimala čaša, istraživali su koliko je mjehurića u boci. Prema odnosu volumena tekućine i plina Amerikanac Bill Lembeck je izračunao kako ih je oko 49 milijuna. Promjer mjehurića je bio, tvrdi, pola milimetra. Francuz Bruno Deturtre, pak, posebnom je kamerom tri godine snimao kako se stvaraju mjehurići u boci, a računalni program mu je nakon analiza snimki “izbacio” kako ih može biti čak 250 milijuna.