Početna

Koliko slatkoće treba pjenušcima Jagunić? Što manje, to bolje!

Pet pjenušaca Blanc de Blancs i pet Blanc de Noirs od baznog vina iz 2022. ponudio je na kušanje Dominik Jagunić ovećoj grupi prijatelja iz vinskoga svijeta kako bi se "dogovorili" koji stil najviše odgovara mjehurićima od chardonnaya, a koji onima od crnog pinota. Razlikovali su se po slatkoći. Oba prva pjenušca bila su "pas dosage", dakle bez dodatka likera kojim se regulira slatkoća, a slijedili su oni s tri grama dosagea te pet, sedam i devet.

Zaslade se moštom

Po nekoliko boca za ovu priliku Dominik je degoržirao početkom siječnja, a dodavao im je samo ugušćeni mošt i bazno vino za pjenušac iz 2024. Nije, dakle, utjecao na arome, što se uobičajeno izbjegava kod karakternih pjenušaca i šampanjaca.

Blanc de Blancs je od grožđa s poznatog plešivičkog položaja Hrvojka. Loza je stara 30 godina, a grožđe je prešano cijelo, dakle s peteljkama. Pola je vina nakon prve fermentacije odnjegovano u velikim rabljenim bačvama, a pola u inoksu. Ima 7,5 grama kiselina po litri.

Za gušt, ili za kupce?

Većini se najviše svidio onaj bez dosagea, no ugostitelji među ekipom upozorili su kako prosječna publika više voli brut pjenušce koji su ipak malo slađi. Najčešća je preporuka bila onaj sa sedam grama dosagea po litri. Dao je pjenušcu ugodnu slast, a izražene kiseline su i dalje lijepo prale usnu šupljinu. Nismo puno pomogli Dominiku, morat će na kraju sam odlučiti.

Blanc de Noirs je od šampanjskoga klona crnoga pinota, označenog brojkom 159. Loza je 2016. posađena na izrazito laporastom tlu i skromno rodi: nikad ne daje više od kilograma i pol po trsu. Tu je situacija bila puno jasnija. Riječ je o pjenušavoj perjanici vinarije koje nema puno pa će i ova berba ostati još godinu dana u boci na finom talogu, a potom će na tržište s nulom, dakle bez dosagea.

Copanjek kao podloga

Lijepa je podloga za kušanje pjenušaca bio copanjek. Riječ je o tradicionalnom slanom sirotinjskom jelu plešivice, svojevrsnoj gibanici s puno masti, svježim sirom i sezonskim listanim povrćem.

Nakon kratke pauze slijedilo je kušanje novih godišta dugomaceriranih bijelih vina uz jela pripremljena za svako od njih. Linija se zove Amber Selection. Traminac 2023. poslužen je uz juhu od buće, koja mu je vrlo dobro pristajala, a oduševo je predikatni jantarni rizling iz 2022. Mrazu'mor.

Nakon što je dosegao status kasne berbe, grozdovi su odrezani, ali ostavljeni na trsovima da se dodatno prosušuju. Mjesec je dana trajala fermentacija s maceracijom, još je mjesec dana vino s masuljem odležalo u inoksu pa potom isprešano. Napunjeno je 600 boca. Ovaj rizling fantazijskog imena ima 15 posto alkohola, osam grama šećera po litri i devet grama kiselina. Odlično je popratio pileća jetrica pirjana na luku i poslužena s domaćim žgancima, odnosno palentom.

Novo je vino Amber Selection linije Signiture no. 1. U njemu su izblendani svi ostali amberi, koji su bili zaboravljeni u bačvama. Napuinjeno je 300 magnuma, a podloga za kušanje bila je teletina ispod peke. Večera je završila vinom Killer Queen 2022. i gotovo nezaslađenom pitom od jabuka koja je doista odgovarala odličnom vinu od starih sorata s položaja Hrvojka.

Nova vina Amber Selection imaju i nove etikete.

Fotografije: Martina Mabe Stojišić

08.04.2025.