Konavoska zdravica na predstavljanju Vinske kultura u vinskome muzeju

Daj Gospodare Bože ovomu poštenome domaćinu
svega do voje, a bez ikakve nevoje.
Kruha i vina, zdravlja i mira,
meda i mlijeka, srebra i zlata,
a sve od tebe Gospodare Bože data i poslata…

Dio je to Konavoske zdravice o kojoj je, kao i o ulozi drugih zdravica sa šireg dubrovačkog područja, etnolog i povjesničar umjetnosti Ivica Kipre, voditelj Etnografskoga muzeja u Dubrovniku, govorio u Muzeju vinogradarstva i vinarstva u pelješkom mjestu Putniković na predstavljanju knjige “Hrvatska vinska kultura” Tanje Baran. Osobito se referirao na ulogu vina u životnim, godišnjim i radnim običajima te apostrofirao i važnost tzv. vinskih svetaca opisanih u knjizi. Zaključio je da knjiga ukratko predstavlja sve dosad poznate spoznaje o mjestu vina u životu pojedinca i zajednice u Hrvata.

Dr. sc. Jasenka Maslek, koja je doktorirala s temom iz pelješkoga vinogradarstva, uspoređivala je statute dubrovačkog kraja koji su regulirali bavljenje vinom s “Križevačkim štatutima”. Njih je opisala kao pučki teatar protkan pjesmom i zdravicama koji opjevava radost života uz vino u različitim životnim prilikama. Govorila je o počecima bavljenjem vinovom lozom u svijetu, važnosti vina u Bibliji te o životu težaka u prošlosti na pelješkim vinogradarskim položajima.

Autorica Tanja Baran predstavljanje je zaključila zdravicom po „Križevačkim štatutima“ zaželjevši okupljenima puno radosti uz vino. Sudionike i publiku je u ime organizatora Poljoprivredne zadruga Putniković koja upravlja muzejem pozdravio upravitelj Ivo Đuračić izrazivši zadovoljstvo što je muzej mogao ugostiti veoma vrijednu vinsku monografiju od nacionalne važnosti, a glazbeni obol svečanosti dala je klapa „Staglin“ iz Slanoga.