More

    Kupujte dobre kalifornijske cabernete, možda ih više neće biti…

    Kategorije:

    Nastave li se i sljedećih godina ljetne temperature u Kaliforniji podizati iznad 45 stupnjeva, najpopularnija svjetska sorta vinove loze više neće davati vina prekrasne duboke rubinske boje s ljubičastim odsjajem, prenosi San Francisco Chronicle upozorenje vinara glasovite doline Napa. U mjestu Dominusu u Yountvilleu izmjereno je više od 46 stupnjeva i vinar Tod Mostero procijenio je da u njegovu grožđu ima spojeva koji daju boju upola manje nego u godinama s umjerenom temperaturom.

    Najbolje naše cabernete rade Trs iz Iloka te Zigante i Poletti iz Istre, prema lanjskom ocjenjivanju Pure cab

    Spojevi odgovorni za boju vina su antocijanini. Govori im to i naziv koji potječe od grčkih riječi anthos za cvijet i kyáneos za purpurnu boju. Kao što crnom vinskom grožđu daju granatnu nijansu, oni čine i ruže crvenima, a borovnice plavima. Boja stvara i prvi dojam o vinu. Nekome i ne mora biti najvažnija za procjenu kakvoće, ali spojevi koji je određuju blisko su povezani s teksturom vina i njegovim potencijalom za odležavanje.

    Antocijanini pretvaraju i grube tanine u meke, ugodne. Kako su antioksidansi, oni i vino održavaju svježim. S godinama ih je u vinu sve manje pa mu se i boja iz tamnoljubičastih mijenja u crvenije pa i smeđe tonove. Manje antocijanina u mladom vinu znači i manji potencijal odležavanja, a cabernet sauvignon dosad je davao vina koja mogu desetljećima ugodno putovati kroz vrijeme. S obzirom na to da malo što činimo kako bismo usporili globalno zatopljenje, a kamoli zaustavili ga, ljubitelji cabernet sauvignona i sličnih vina možda bi trebali razmisliti o kupnji i čuvanju ponajboljih primjeraka.

    I naš plavac mali crni ima puno antocijanina. Na sreću, u Hrvatskoj temperature još ne prelaze često 40 stupnjeva

    Za svaku je preporuku i jedan “naš, a svjetski” kojem sam na slijepom ocjenjivanju dodijelio maksimalnih 100 bodova. Dugo sam tražio gdje da mu koji bod oduzmem i nisam pronašao. Bio je to Cabernet Sauvignon 2012. Estate Grown Grgich Hills, kalifornijske vinarije našeg Miljenka Grgića. I nisam jedini bio oduševljen. Prosječna ocjena sedmorice ocjenjivača, ponavljam da nitko nije znao o kojem je vinu riječ, bila je 99, a najmanja 98. Je li to vino bilo savršeno? U tom smo trenutku očito vjerovali da jest. A ljepota je, kažu, u očima promatrača.

    Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte sve novosti iz vinskog svijeta.
    Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

    Pratite nas

    Najnovije

    POVEZANI ČLANCI

    Prije njih potop! Iuris otvorio vinariju u Hrašću i...

    Vinska cesta Grada Zagreba otvorena je 6. studenog 2009. s početnih sedam destinacija. Šest su bila obiteljska...

    Izložba o zagorskim vinima na Pelješcu pa o pelješkima...

    Tradicija vinarstva i vinogradarstva u Hrvatskom zagorju naziv je izložbe koja se otvara u srijedu, 2. listopada,...

    Crikvenica food&wine walk: 17 pjenušaca za 17 kilometara šetnje

    Kiša je prestala padati oko osam sati. U devet se počelo razvedravati pa je u 10, na...

    Kvarnerski vinski transfer: Marinko Vladić iz PZ Vrbnik prešao...

    Prije otprilike pola stoljeća Iločanin Marinko Vladić susretao se s Miroslavom Palinkašem iz obližnjeg Šarengrada na plesnjacima...

    Nedjejni vinski haiku: Staza

    Pravi put je vinska staza! Neće bit' u srcu mraza... Nedjeljni (vin)haiku 62 Fotografija: Anna Zakharova on Unsplash

    Dom Perignon 2015. je u prodaji! Cijena? 245,20 eura

    Nakon gotovo 10 godina odležavanja na kvascima, u tami i miru šampanjskog podruma, novi Dom Pérignon 2015....