Nastave li se i sljedećih godina ljetne temperature u Kaliforniji podizati iznad 45 stupnjeva, najpopularnija svjetska sorta vinove loze više neće davati vina prekrasne duboke rubinske boje s ljubičastim odsjajem, prenosi San Francisco Chronicle upozorenje vinara glasovite doline Napa. U mjestu Dominusu u Yountvilleu izmjereno je više od 46 stupnjeva i vinar Tod Mostero procijenio je da u njegovu grožđu ima spojeva koji daju boju upola manje nego u godinama s umjerenom temperaturom.
Spojevi odgovorni za boju vina su antocijanini. Govori im to i naziv koji potječe od grčkih riječi anthos za cvijet i kyáneos za purpurnu boju. Kao što crnom vinskom grožđu daju granatnu nijansu, oni čine i ruže crvenima, a borovnice plavima. Boja stvara i prvi dojam o vinu. Nekome i ne mora biti najvažnija za procjenu kakvoće, ali spojevi koji je određuju blisko su povezani s teksturom vina i njegovim potencijalom za odležavanje.
Antocijanini pretvaraju i grube tanine u meke, ugodne. Kako su antioksidansi, oni i vino održavaju svježim. S godinama ih je u vinu sve manje pa mu se i boja iz tamnoljubičastih mijenja u crvenije pa i smeđe tonove. Manje antocijanina u mladom vinu znači i manji potencijal odležavanja, a cabernet sauvignon dosad je davao vina koja mogu desetljećima ugodno putovati kroz vrijeme. S obzirom na to da malo što činimo kako bismo usporili globalno zatopljenje, a kamoli zaustavili ga, ljubitelji cabernet sauvignona i sličnih vina možda bi trebali razmisliti o kupnji i čuvanju ponajboljih primjeraka.
Za svaku je preporuku i jedan “naš, a svjetski” kojem sam na slijepom ocjenjivanju dodijelio maksimalnih 100 bodova. Dugo sam tražio gdje da mu koji bod oduzmem i nisam pronašao. Bio je to Cabernet Sauvignon 2012. Estate Grown Grgich Hills, kalifornijske vinarije našeg Miljenka Grgića. I nisam jedini bio oduševljen. Prosječna ocjena sedmorice ocjenjivača, ponavljam da nitko nije znao o kojem je vinu riječ, bila je 99, a najmanja 98. Je li to vino bilo savršeno? U tom smo trenutku očito vjerovali da jest. A ljepota je, kažu, u očima promatrača.