Početna
Kušanje devet vranaca kao trening za ocjenjivanje njih stotinjak
Završio je Vranec Selection by CMB, prvo specijalizirano ocjenjivanje vina od sorte vranac koje je u Velesu u Makedoniji organizirao Concours Mondial de Bruxelles. Odabrani vinski suci s više kontinenata naslijepo su ocjenjivali stotinjak vranaca iz Makedonije, Crne Gore, Srbije, s Kosova i iz Hrvatske.
Caroline Gilby odabrala je devet vranaca kako bi sortu predstavila ocjenjivačima koji je nisu imali prilike upoznati[/caption]
Počelo je Vrancem Stara Loza 2019. vinarije Opus Todorović iz negotinske krajine u središnjoj Srbiji. Odležao je dva mjeseca u jednom korištenoj bačvi i dao lijepo vino koje miriše ponajviše na crnu šljivu. Ima u njemu i malo čokolade, dosta svježine, zrnatih tanina i fine komplesnosti na kraju. Pikantno je i dugo traje. Riječ je o elegantnoj i dosta izravnoj interpretaciji vranca, u kojem je i pet posto cabernet sauvignona.
Na Kosovu naziv sorte pišu vranc, a čitaju 'vranč'. U vinariji Labi pokušavaju raditi vina s minimalnim intervencijama[/caption]
Vranc (nije tipfeler) kosovske vinarije Labi je od grožđa iz vinograda s glinasto-vapnenačkim tlom posađenog na 460 metara nadmorske visine. Berba je bila sredinom listopada, a vino napravljeno s minimalnim intervencijama. Odležalo je u mađarskim bačvama, mirisom dominira duhan, a vino je općenito jednostavno i, čini se, ne dovoljno zaokruženo.
Stari podrum je linija vina podgoričkih Plantaža 13. jul. Dio tih vina i odležava u bačvama podruma koji zovu 'Stari'[/caption]
Vranac Stari podrum 2018. crnogorskih Plantaža 13 jul je od grožđa s malog dijela njihova vinograda koji je najveći u Europi. Osim vranca ima i 20 posto petit verdota. Vino je provelo godinu dana u francuskim bačvicama pa dvije u velikoj bačvi i baš je jako lijepo. Gutljaj se čini poput zalogaja zrelog pršuta s džemom od ljutih naranči. Jedan od vrhunaca kušanja.
Hrvatsko-makedonsta ljubav: Bela voda mješavina je vranca i plavca malog, a Barovo crljenka ili tribidraga i vranca[/caption]
Priča je završila s dva već slavna makedonska vina. Barovo Red 2019. najveće tamošnje vinarije Tikveš bilo je i najbolje na kušanju. No, njime dominira kratošija, što je makedonski i crnogorski naziv sorte koju mi zovemo crljenak ili tribidrag. Ima je 65 posto, a vranca 35. Vino je fermentiralo u betonskim tankovima pa odležavalo u bačvi.
Dan nakon predstavljanja devet vranaca, Caroline Gilby vodila je ocjenjivanje stotinjak vina od te divlje i lijepe sorte[/caption]
Devet vranaca kao škola
Rezultate će objaviti sljedećeg tjedna. Prema prvim informacijama, i mi ćemo imati razloga za zadovoljstvo. Ocjenjivanju je prethodilo predstavljanje devet vranaca po izboru Caroline Gilby, nositeljice prestižne titule Master of Wine, stručnjakinje za vina jugoistočne Europe i šefice ocjenjivanja na Vinistri. Bilo je tu čistih vranaca, ali i mješavina s drugim sortama. Caroline je izvrsno pokazala širinu spektra koju sorta nudi. [caption id="attachment_9142" align="alignnone" width="665"]
Elegancija iz Prološca
Elegantošću je osvojio i Vranac Riserva 2019. naše vinarije Grabovac iz Prološca pokraj Imotskog. Odležao je dvije godine u bačvama, većinom novima i većinom od slavonskog hrasta. Samo je 15 posto bilo francuskih bačava. Vino je djelovalo mladenački, fino je mirisalo i lako se pilo. [caption id="attachment_9145" align="alignnone" width="657"]
Što je grožđe nosilo sa sobom
Lijepo se iskazao i crnogorski Monolog Vranec 2017. vinarije Priča iz danilovgradskog sela Martinići. Izraženo je u njemu zrelo voće, ima fine kiseline i djeluje iskreno: kao da se nije puno interveniralo tijekom vinifikacije, nego je grožđe obrano u pravom trenutku i soku prepušteno da se sam pretvori u vino. I donese sve što je dobro u vinogradu pokupio. [caption id="attachment_9147" align="alignnone" width="668"]
Ne treba uvijek drvo
Vranec 2021. makedonske vinarije Venec bio je dobar primjer vina bez korištenja drveta. Nudi svježe voće, malo tanina iz koštica grožđa i veselo je piti ga. Vinograd je na poprilično dobrom položaju Dissan. A s Dissana je stigao i Vranec 2019. vinarije Bovin. Prepun je svježine i malo preizravnog drvenog utjecaja. Rustikalan stil dao je vino za koje se može reći da nije sasvim u balansu, no fino će se iskazati uz dobro odabranu hranu. U Makedoniji neće biti problem pronaći primjerenu. [caption id="attachment_9148" align="alignnone" width="675"]
Tko voli, voli, tko ne voli, također 'voli'
Kamnik Terroir Grand Reserva 2017. tipično je vino vinarije iznad Skopja. Dvije godine odležalo je u bačvicama od američkog (70 posto) i francuskog hrasta. Zadržalo je lijepe kiseline i navuklo puno alkohola: tko voli, voljet će i dalje, a ni onaj tko baš i ne voli sigurno čašu neće odbiti. U svakom slučaju bio je to lijep trening za službeno ocjenjivanje. [caption id="attachment_9146" align="alignnone" width="662"]
08.04.2025.