More

  Kušanje devet vranaca kao trening za ocjenjivanje njih stotinjak

  Kategorije:

  Završio je Vranec Selection by CMB, prvo specijalizirano ocjenjivanje vina od sorte vranac koje je u Velesu u Makedoniji organizirao Concours Mondial de Bruxelles. Odabrani vinski suci s više kontinenata naslijepo su ocjenjivali stotinjak vranaca iz Makedonije, Crne Gore, Srbije, s Kosova i iz Hrvatske.

  Devet vranaca kao škola

  Rezultate će objaviti sljedećeg tjedna. Prema prvim informacijama, i mi ćemo imati razloga za zadovoljstvo. Ocjenjivanju je prethodilo predstavljanje devet vranaca po izboru Caroline Gilby, nositeljice prestižne titule Master of Wine, stručnjakinje za vina jugoistočne Europe i šefice ocjenjivanja na Vinistri. Bilo je tu čistih vranaca, ali i mješavina s drugim sortama. Caroline je izvrsno pokazala širinu spektra koju sorta nudi.

  Caroline Gilby odabrala je devet vranaca kako bi sortu predstavila ocjenjivačima koji je nisu imali prilike upoznati

  Počelo je Vrancem Stara Loza 2019. vinarije Opus Todorović iz negotinske krajine u središnjoj Srbiji. Odležao je dva mjeseca u jednom korištenoj bačvi i dao lijepo vino koje miriše ponajviše na crnu šljivu. Ima u njemu i malo čokolade, dosta svježine, zrnatih tanina i fine komplesnosti na kraju. Pikantno je i dugo traje. Riječ je o elegantnoj i dosta izravnoj interpretaciji vranca, u kojem je i pet posto cabernet sauvignona.

  Elegancija iz Prološca

  Elegantošću je osvojio i Vranac Riserva 2019. naše vinarije Grabovac iz Prološca pokraj Imotskog. Odležao je dvije godine u bačvama, većinom novima i većinom od slavonskog hrasta. Samo je 15 posto bilo francuskih bačava. Vino je djelovalo mladenački, fino je mirisalo i lako se pilo.

  Na Kosovu naziv sorte pišu vranc, a čitaju ‘vranč’. U vinariji Labi pokušavaju raditi vina s minimalnim intervencijama

  Vranc (nije tipfeler) kosovske vinarije Labi je od grožđa iz vinograda s glinasto-vapnenačkim tlom posađenog na 460 metara nadmorske visine. Berba je bila sredinom listopada, a vino napravljeno s minimalnim intervencijama. Odležalo je u mađarskim bačvama, mirisom dominira duhan, a vino je općenito jednostavno i, čini se, ne dovoljno zaokruženo.

  Što je grožđe nosilo sa sobom

  Lijepo se iskazao i crnogorski Monolog Vranec 2017. vinarije Priča iz danilovgradskog sela Martinići. Izraženo je u njemu zrelo voće, ima fine kiseline i djeluje iskreno: kao da se nije puno interveniralo tijekom vinifikacije, nego je grožđe obrano u pravom trenutku i soku prepušteno da se sam pretvori u vino. I donese sve što je dobro u vinogradu pokupio.

  Stari podrum je linija vina podgoričkih Plantaža 13. jul. Dio tih vina i odležava u bačvama podruma koji zovu ‘Stari’

  Vranac Stari podrum 2018. crnogorskih Plantaža 13 jul je od grožđa s malog dijela njihova vinograda koji je najveći u Europi. Osim vranca ima i 20 posto petit verdota. Vino je provelo godinu dana u francuskim bačvicama pa dvije u velikoj bačvi i baš je jako lijepo. Gutljaj se čini poput zalogaja zrelog pršuta s džemom od ljutih naranči. Jedan od vrhunaca kušanja.

  Ne treba uvijek drvo

  Vranec 2021. makedonske vinarije Venec bio je dobar primjer vina bez korištenja drveta. Nudi svježe voće, malo tanina iz koštica grožđa i veselo je piti ga. Vinograd je na poprilično dobrom položaju Dissan. A s Dissana je stigao i Vranec 2019. vinarije Bovin. Prepun je svježine i malo preizravnog drvenog utjecaja. Rustikalan stil dao je vino za koje se može reći da nije sasvim u balansu, no fino će se iskazati uz dobro odabranu hranu. U Makedoniji neće biti problem pronaći primjerenu.

  Hrvatsko-makedonsta ljubav: Bela voda mješavina je vranca i plavca malog, a Barovo crljenka ili tribidraga i vranca

  Priča je završila s dva već slavna makedonska vina. Barovo Red 2019. najveće tamošnje vinarije Tikveš bilo je i najbolje na kušanju. No, njime dominira kratošija, što je makedonski i crnogorski naziv sorte koju mi zovemo crljenak ili tribidrag. Ima je 65 posto, a vranca 35. Vino je fermentiralo u betonskim tankovima pa odležavalo u bačvi.

  Tko voli, voli, tko ne voli, također ‘voli’

  Kamnik Terroir Grand Reserva 2017. tipično je vino vinarije iznad Skopja. Dvije godine odležalo je u bačvicama od američkog (70 posto) i francuskog hrasta. Zadržalo je lijepe kiseline i navuklo puno alkohola: tko voli, voljet će i dalje, a ni onaj tko baš i ne voli sigurno čašu neće odbiti. U svakom slučaju bio je to lijep trening za službeno ocjenjivanje.

  Dan nakon predstavljanja devet vranaca, Caroline Gilby vodila je ocjenjivanje stotinjak vina od te divlje i lijepe sorte
  Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte sve novosti iz vinskog svijeta.
  Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

  Pratite nas

  Najnovije

  POVEZANI ČLANCI

  Plavac s Hvara daje mekša vina nego s Pelješca,...

  Rasni plavci traže najmanje pet godina odležavanja, šteta ih je prije puštati na tržište, pokazalo je kušanje...

  Počinje Europsko prvenstvo, a tekst uoči Svjetskog u Rusiji...

  Da sam ja Zlatko Dalić, ovu bih zvjezdanu ekipu poveo u Rusiju, napisao sam uoči Svjetskog prvenstva...

  Feričanci: Enosophia provodi klonsku selekciju frankovke na 25.000 trsova

  Na pet hektara novog vinograda na Srednjaku, jednom od svojih najstarijih položaja, ekipa vinarije Enosophia iz Feričanaca...

  Lista vina je za učenje abecede… Bez kvačica, dvoslova...

  Možda bi i vrtićku djecu trebalo povesti na Festival 100 najboljih vina Hrvatske u petak, 14. lipnja,...

  Francuska zaštitila izraz ‘sur lie’, EU potvrdila, naši inspektori...

  Državni inspektorat utvrdio je prekršaj uslijed korištenja pojma "sur lie" na etiketi. Kao razlog su naveli postojanje...

  Nije za propustiti! Austrijska vina sutra u zagrebačkom Hotelu...

  Austrijski vinogradi prostiru se na impresivnih 35.000 hektara. Austrijski vinari proizvode neka od najboljih europskih vina. Austrijske...