More

  Sorte Kvarnera i Hrvatskog primorja: vinogradi poput povijesnih muzeja

  Kategorije:

  U Primorsko-gorkoj županiji daleko je najveći dio vinorodne podregije Kvarner i Hrvatsko primorje u kojoj je najveće vinogorje Krk, a značajno i Opatija – Rijeka – Vinodol s vinogradima u Bakru, Novom Vinodolskom i Kastvu. Vinogorja Rab i Cres – Lošinj postoje praktički samo na papiru, s izuzetkom Suska čija je vinogradarska važnost više povijesna, nego stvarna. Možda ponešto loze ima, ali dobrih vina baš i ne, a Pag je više dalmatinski, nego kvarnerski otok.

  Anton Katunar je na strmom položaju Šupele pokraj Bašćanske drage posadio i plavac mali koji se odlično ‘snašao’

  Prema podacima iz Vinogradarskog registra, u Primorsko-goranskoj županiji je 31. prosinca 2022. na 191,27 hektara bila su zasađena 1,224.034 trsa. Najznačajnija je sorta žlahtina. Na Krku, a ponešto i obali, 2021. je ubrano 2045,39 tona grožđa i napravljeno 1,482.926 litara vina od te autohtone sorte koja je naziv dobila po slavenskom pridjevu „žlahten” što znači plemenit.

  Najveći je vinograd u Vrbničkom polju. Nadmorska visina je između 85 i 164 metra, a loza je zasađena na 110 hektara. Čak 98 posto Polja zasađeno je žlahtinom. Još je 20 hektara žlahtine u okolici, na položajima Paprati, Vrha, Garica, Kampelje, Sunčin, Krasica, Mestinjak, Melinče i Tohoraj.

  Ivica Dobrinčić ima žlahtinu na 425 metara nadmorske visine, a spasio je od zaborava sušćan (sansigot) i trojišćinu

  Anton Katunar posadio je značajniju površinu žlahtinom na strmoj padini Šupele u Bašćanskoj dragi na jugu otoka, a Ivica Dobrinčić podno vrha Hlam, 425 metara iznad mora. S ta dva položaja stižu vina koja dokazuju da žlahtina ne mora uvijek biti lagano i osvježavajuće vino za brzu potrošnju. Dobrinčić je i rasadničar koji je spasio od izumiranja stare izvorne sorte sušćan (sansigot) i trojišćinu s otoka Suska.

  Tradicija je temelj i jedinstvene vinske priče iz Kastva. Belica je tamošnja mješavina šest sorata, to su malvazije, verdić (talijanska glera) te autohtone mejsko, jarbola, divjaka i brajkovac, najčešće iz istog vinograda.

  Jedinstvena je i priča iz Bakarskog zaljeva, gdje su posadili žlahtinu po terasama kakve su bile još u 18. stoljeću

  Vrbnik je među najvinskijim naseljima u Hrvatskoj. Prema popisu stanovništva iz 2021. ima 1184 stanovnika, a sedam vinarija: PZ Gospoja, PZ Vrbnik, Kuća vina Ivan Katunar, Katunar Estate Winery, Vinarija Nada, Vinarija Šipun, Vinar Čubranić Petar i sinovi.

  Značajnije vinarije na obali su i Vinska kuća Pavlomir pokraj Novog Vinodolskog te relativno nova Grand Village Estate Winery iznad Selca. Formalno u ovu podregiju spadaju i izvrsna vinarija Boškinac iz Novalje te podrum na dnu mora Marka Duševića.

  Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte sve novosti iz vinskog svijeta.
  Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

  Pratite nas

  Najnovije

  POVEZANI ČLANCI

  Plavac s Hvara daje mekša vina nego s Pelješca,...

  Rasni plavci traže najmanje pet godina odležavanja, šteta ih je prije puštati na tržište, pokazalo je kušanje...

  Počinje Europsko prvenstvo, a tekst uoči Svjetskog u Rusiji...

  Da sam ja Zlatko Dalić, ovu bih zvjezdanu ekipu poveo u Rusiju, napisao sam uoči Svjetskog prvenstva...

  Feričanci: Enosophia provodi klonsku selekciju frankovke na 25.000 trsova

  Na pet hektara novog vinograda na Srednjaku, jednom od svojih najstarijih položaja, ekipa vinarije Enosophia iz Feričanaca...

  Lista vina je za učenje abecede… Bez kvačica, dvoslova...

  Možda bi i vrtićku djecu trebalo povesti na Festival 100 najboljih vina Hrvatske u petak, 14. lipnja,...

  Francuska zaštitila izraz ‘sur lie’, EU potvrdila, naši inspektori...

  Državni inspektorat utvrdio je prekršaj uslijed korištenja pojma "sur lie" na etiketi. Kao razlog su naveli postojanje...

  Nije za propustiti! Austrijska vina sutra u zagrebačkom Hotelu...

  Austrijski vinogradi prostiru se na impresivnih 35.000 hektara. Austrijski vinari proizvode neka od najboljih europskih vina. Austrijske...