More

  Legendarna Merlotina 2007. i danas je odlična, a i nove su na tom tragu

  Kategorije:

  Mala ptica kos, i to ženskog roda, svojevrstan je simbol Dubrovačkih podruma, velike vinarije iz malog mjesta Grude na rubu Konavoskog polja. Merlotina je još 2007. oduševila. Kvalitetom ju je pratila 2009., a te su dvije berbe i danas odlična vina. Na istom je tragu i aktualna 2018. dok se od 2020. očekuje definitivni povratak legende.

  U boci je i na tržište će kad se proda 2018. Vino je odležalo u hrvatskim, francuskim te austrijskim bačvicama i bilo je prošetati se uzorcima prije blendanja. Svaka je bačvica dala svoj doprinos, vina su bila drukčija, ali sva tri vrlo dobra, a takva su i sad kad su zajedno u istom košu iliti boci. Voćnost, sočnost i mekoća sorte obavija ugodno oštru kičmu nove Merlotine za čiju su svježinu zaslužni tlo na kojem su vinogradi te hladne ljetne noći u Konavoskom polju. Godine u boci činit će joj dobro, sudeći barem po formi u kojoj su 2007. i 2009. danas.

  Eva Krištof i Ivo Ivaniš dobro vode šetnju podrumom u kojem koriste koriste francuske, austrijske i hrvatske bačvice

  Vino koje je “u 17. godini tek” danas podsjeća na zreli klasični bordoški crnjak u kojem su merlotu pridruženi cabernet sauvignon i cabernet franc. Miriše na šmriku, gljive, a nježno i po dobroj bačvici, punog je i dugog, lagano pikantnog okusa.

  Za prve su Merlotine zaslužni cavtatski sommelier Ivo Ivaniš, koji je i danas savjetnik u Dubrovačkim podrumima, te nizozemski vinski konzultant Jan van Lissum, a berbu 2020. “oplemenila” je zagrebačka enologinja Eva Krištof. Nakon fakulteta stjecala je iskustvo u španjolskim, novozelandskim i kalifornijskim vinarijama te u hrvatskima Hvar Hills i Galić iz Kutjeva. Od 2020. “igra” se grožđem i vinima Dubrovačkih podruma. Ne samo merlotom i Merlotinom, naravno. Prvi pomak nakon njezina dolaska je Malvasija Dubrovačka 2021.

  U vinskoj ponudi Dubrovačkih podruma ima monosortnih vina, ali i mješavina s fantazijskim nazivima

  Bila je to prva berba koju je odradila od rezidbe do kraja i vino je iskazalo puno više karaktera nego poprilično “obična” 2020. Iz iste je berbe i jako fini syrah odnjegovan samo u posudama od inoksa, a godinu dana zreliji proveo je 18 mjeseci u drvenim bačvicama. Zajednički je to projekt Eve, koja je syrah njegovala u francuskoj bačvici, i Ive koji je “zadužio” hrvatsku.

  Tijekom “šetnje po bačvicama” i kušanja i vina koja odležavaju u bocama, posebni su dobar dojam ostavili elegantni Cabernet franc 2018. nježnog mirisa crnog voća, posebno kupine, te Cabernet sauvignon 2015. koji je odležao u drvetu, potom godinama bio u inoksu i lani je krajem ljeta napunjen u bocu.

  Poglčed iz vinograda: Dubrovački podrumi u vlasništvu i kooperaciji imaju više od 100 hektara pod lozom

  Dubrovački podrumi imaju više od 100 hektara svojih vinograda i onih u kooperaciji, sade i dalje gdje i kad mogu i lijepo se igraju u podrumu. Prema podacima s njihove internetske stranice, nude 13 bijelih, ružičastih i crvenih vina od sorata uobičajenih za krajnji hrvatski jug, ali i chardonnaya, na primjer. Nisu, međutim, prepoznatljivi na tržištu. Manje serije novijih vina mogle bi ih približiti široj publici.

  Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte sve novosti iz vinskog svijeta.
  Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

  Pratite nas

  Najnovije

  POVEZANI ČLANCI

  Lista vina je za učenje abecede… Bez kvačica, dvoslova...

  Možda bi i vrtićku djecu trebalo povesti na Festival 100 najboljih vina Hrvatske u petak, 14. lipnja,...

  Francuska zaštitila izraz ‘sur lie’, EU potvrdila, naši inspektori...

  Državni inspektorat utvrdio je prekršaj uslijed korištenja pojma "sur lie" na etiketi. Kao razlog su naveli postojanje...

  Nije za propustiti! Austrijska vina sutra u zagrebačkom Hotelu...

  Austrijski vinogradi prostiru se na impresivnih 35.000 hektara. Austrijski vinari proizvode neka od najboljih europskih vina. Austrijske...

  Najbolja vina u šest kategorija u petak ćemo proglasiti...

  Na listi 100 najboljih vina Hrvatske puno ih je od plavca, graševine ili malvazije, no gotovo je...

  Vinski grad od petka u Zagrebu! Europsko prvenstvo uz...

  Smiruje li čaša vina nogometnu groznicu ili je pojačava vidjet ćemo u zagrebačkom Vinskom gradu od 14....

  Predikatni traminac iločke vinarije Zelenika prvak je ocjenjivanja u...

  Traminac izborne berbe prosušenih bobica 2013. iločke vinarije Izvori života Zelenika prvak je ocjenjivanja organiziranog uoči 56....