Legendarna Merlotina 2007. i danas je odlična, a i nove su na tom tragu

Mala ptica kos, i to ženskog roda, svojevrstan je simbol Dubrovačkih podruma, velike vinarije iz malog mjesta Grude na rubu Konavoskog polja. Merlotina je još 2007. oduševila. Kvalitetom ju je pratila 2009., a te su dvije berbe i danas odlična vina. Na istom je tragu i aktualna 2018. dok se od 2020. očekuje definitivni povratak legende.

U boci je i na tržište će kad se proda 2018. Vino je odležalo u hrvatskim, francuskim te austrijskim bačvicama i bilo je prošetati se uzorcima prije blendanja. Svaka je bačvica dala svoj doprinos, vina su bila drukčija, ali sva tri vrlo dobra, a takva su i sad kad su zajedno u istom košu iliti boci. Voćnost, sočnost i mekoća sorte obavija ugodno oštru kičmu nove Merlotine za čiju su svježinu zaslužni tlo na kojem su vinogradi te hladne ljetne noći u Konavoskom polju. Godine u boci činit će joj dobro, sudeći barem po formi u kojoj su 2007. i 2009. danas.

Eva Krištof i Ivo Ivaniš dobro vode šetnju podrumom u kojem koriste koriste francuske, austrijske i hrvatske bačvice

Vino koje je “u 17. godini tek” danas podsjeća na zreli klasični bordoški crnjak u kojem su merlotu pridruženi cabernet sauvignon i cabernet franc. Miriše na šmriku, gljive, a nježno i po dobroj bačvici, punog je i dugog, lagano pikantnog okusa.

Za prve su Merlotine zaslužni cavtatski sommelier Ivo Ivaniš, koji je i danas savjetnik u Dubrovačkim podrumima, te nizozemski vinski konzultant Jan van Lissum, a berbu 2020. “oplemenila” je zagrebačka enologinja Eva Krištof. Nakon fakulteta stjecala je iskustvo u španjolskim, novozelandskim i kalifornijskim vinarijama te u hrvatskima Hvar Hills i Galić iz Kutjeva. Od 2020. “igra” se grožđem i vinima Dubrovačkih podruma. Ne samo merlotom i Merlotinom, naravno. Prvi pomak nakon njezina dolaska je Malvasija Dubrovačka 2021.

U vinskoj ponudi Dubrovačkih podruma ima monosortnih vina, ali i mješavina s fantazijskim nazivima

Bila je to prva berba koju je odradila od rezidbe do kraja i vino je iskazalo puno više karaktera nego poprilično “obična” 2020. Iz iste je berbe i jako fini syrah odnjegovan samo u posudama od inoksa, a godinu dana zreliji proveo je 18 mjeseci u drvenim bačvicama. Zajednički je to projekt Eve, koja je syrah njegovala u francuskoj bačvici, i Ive koji je “zadužio” hrvatsku.

Tijekom “šetnje po bačvicama” i kušanja i vina koja odležavaju u bocama, posebni su dobar dojam ostavili elegantni Cabernet franc 2018. nježnog mirisa crnog voća, posebno kupine, te Cabernet sauvignon 2015. koji je odležao u drvetu, potom godinama bio u inoksu i lani je krajem ljeta napunjen u bocu.

Poglčed iz vinograda: Dubrovački podrumi u vlasništvu i kooperaciji imaju više od 100 hektara pod lozom

Dubrovački podrumi imaju više od 100 hektara svojih vinograda i onih u kooperaciji, sade i dalje gdje i kad mogu i lijepo se igraju u podrumu. Prema podacima s njihove internetske stranice, nude 13 bijelih, ružičastih i crvenih vina od sorata uobičajenih za krajnji hrvatski jug, ali i chardonnaya, na primjer. Nisu, međutim, prepoznatljivi na tržištu. Manje serije novijih vina mogle bi ih približiti široj publici.