Ljubav plešivičke obitelji Šember prema vinu osjeti se u svakoj boci

Spremali smo se u Champagnu. Išlo nas je četvero kombijem u koji smo utovarili i dva motocikla. Tamo smo posjetili našeg enologa savjetnika Pierre-Yvesa Bourneriasa koji se oduševio vidjevši motocikle jer ih i sam vozi. Tako smo doista na poseban način i s najboljim mogućim vodičem obišli nama najdražu vinsku regiju, putovima i cesticama koje malo tko vidi, veselo priča Zdenko Šember iz Donjih Pavlovčana pokraj Jastrebarskog. Tri generacije njegove obitelji bave se vinom i danas su bez sumnje među desetak najboljih hrvatskih vinarija, a glavni vinski interes, strast i ljubav su im pjenušava vina proizvedena dugotrajnom tradicionalnom metodom druge fermentacije u boci. Upravo zbog ljubavi prema prirodnim pjenušcima pokušavaju svake godine posjetiti mjesta odakle stižu najbolji svjetski pjenušci.

Pjenušac Brut Rosé Šemberi rade od crnog pinota

– Zaljubili smo se u Champagneu već pri prvom posjetu. Redovito idemo na tamošnji sajam vinarske opreme, uglavnom s prijateljima, kolegama i susjedima iz obitelji Tomac. Počeli smo obilaziti velike, svjetski poznate proizvođače šampanjaca, a kako su godine prolazile, birali smo sve manje i manje. Pierre-Yves nas uvijek vodi nekim posebnim proizvođačima, a on ih poznaje gotovo sve. Ove godine nije nam dopustio da kušamo šampanjce u vinarijama koje smo posjetili motociklima. Kad se vozi, ne pije se, načelo je kojeg se čvrsto drži. Kušali smo zato po završetku vožnji – prisjetio se Zdenko posjete Champagnei prošle jeseni.
U vinariji uvijek ima posla, dodaje Zdenkova supruga Ivanka, pa je nije lako napustiti na više dana.
– No po završetku berbe, kad vino smjestimo u bačve, imamo malo mira pa si priuštimo Champagneu. To i skijanje su nam jedini godišnji – ističe Ivanka koja za sebe kaže da je zaljubljena u šampanjce i pjenušce. I vidi se to iz njezinih očiju koje posebno sjaje kad se priča o pjenušavim vinima, a još posebnije kad se kušaju.
Šemberi očekuju da će iz berbe 2018. napuniti oko 60.000 boca. Od toga će biti oko 35.000 boca pjenušavih vina. Od prošle godine ih na tržištu imaju tri. Na dan utakmice Hrvatske i Nigerije na Svjetskom nogometnom prvenstvu u Rusiji počela je prodaja Pavela, pjenušca od chardonnaya s 10 posto žutog plaveca iz berbe 2013. Ime je dobio po vinogradarskom položaju oko crkve svetog Pavela u Pavlovčanima, a započeo je drugu fermentaciju u boci 12. lipnja 2014., na dan kad je Hrvatska igrala prvu utakmicu na Svjetskom prvenstvu u Brazilu protiv domaćina.

Ovako su im etikete izgledale prije desetak godina

Bez oznake godišta su bijeli pjenušac Brut, u kojem je chardonnaya 50 posto, a druga polovica su bijeli pinot i žuti plavec, te Rosé, koji su dosad radili samo od crnog pinota, a ubuduće će mu dodati i malo chardonnaya.
Šemberi imaju 6,5 hektara vinograda na četiri položaja. Rizling i crni pinot od 2000. godine uzgajaju na položaju Vučjak. U Mladini raste chardonnay, a Pavel je novi nasad crnog pinota posađenog baš za najbolji pjenušac kuće. Poseban im je i položaj Bresnica. Tamo raste tradicionalna mješavina desetak sorata koje su se sadile tijekom Austro-Ugarske monarhije, brale i vinificirale zajedno, kako bi svaka vinu dala neku osobinu: jedna slatkoću, druga punoću, treća svježinu i ugodnu kiselost, četvrta arome… Neuburger, zeleni i crveni veltlinac, zeleni silvanac, šipelj…, neke su od tih sorata, a posebno je važan žuti plavec. To je sorta izraženih kiselina koju na Plešivici koriste baš za proizvodnju pjenušaca, a u dijelovima Slovenije i za destilate (vinjake) te fine octove po uzoru na talijanske balzamične octove (aceto balsamico). Šemberi su do prije desetak godina radili i jednosortno vino od žutog plaveca i po tome su vjerojatno bili i jedini u Hrvatskoj. Ove godine te se sorte prihvatio sin Nikola, koji je završio studij vinogradarstva i vinarstva na zagrebačkom Agronomskom fakultetu. Žuti plavec macerirat će u amforama ukopanima u zemlju pokraj vinarije vjerojatno do Velikog četvrtka, a potom sazrijevati u bačvama godinama, dok Nikola ne odluči da je spreman za bocu.

Vađenje vina iz amfore kod Šembera je uvijek veselo

Prvo vino iz amfore Šemberi su radili od rajnskog rizlinga iz berbe 2011. To je stara gruzijska tehnologija kojom se u Hrvatskoj bavi desetak vinarija. Grožđe treba biti savršeno zdravo, zato što se mjesecima “namače” u vlastitom soku, i riječ je, jako pojednostavljeno rečeno, o bijelom vinu napravljenom tehnologijom koja se koristi za crna kako bi se iz kožica grožđa izvuklo što više tvari koje vinu daju posebne arome i okus, ali i blagotvorno djeluju na zdravlje.
Svoje vino iz amfore Šemberi zovu Qvevri, što je gruzijski naziv za tu povijesnu glinenu posudu za čuvanje vina. Berba 2011. na ocjenjivanju za Vinske zvijezde 2015. osvojila je 95 od mogućih 100 bodova, a proglašena je i najboljim bijelim vinom s našeg tržišta te godine.
– Miriše na smokve, rogač, začine, smolu… Osjećaju se fine note maceracije, slano je, ima ugodnu kiselost i puno tijelo, a okus mu dugo traje u ustima – opisali su ga ocjenjivači dodajući kako je riječ o odličnom vinu velike budućnosti. I tu su “pogriješili”. Ta velika budućnost nije baš dugo trajala. Još 2017. se prodalo sve osim male zalihe koja je ostala u obiteljskom vinskom arhivu.

Iz berbe 2014. vino iz amfore stavili su 2015. na drugu fermentaciju u bocu kako bi dobili i četvrti pjenušac koji će u prodaju 2020. ili 2021. Takvo vino pokazalo se kao pun pogodak u podrumu obitelji Tomac iz susjedne Donje Reke.

Amfora 2011. bila je 2017. najbolje naše bijelo vino

– Nemamo mi puno vina iz amfora. Riiječ je o nekoliko stotina boca. Malo se proda, malo se popije, a puno se priča o njima – rekao je Zdenko Šember.
Dugo će pamtiti Šemberi 2018. godinu. U svibnju su otvorili novi podrum za proizvodnju i odležavanje pjenušavih vina. Na dvije etaže, ukupno, 320 četvornih metara, imaju mjesta za 60.000 boca. Uložili su gotovo tri milijuna kuna, a nikako da srede dokumente kako bi mogli dobiti dio novca iz tzv. vinske omotnice.
– Za svaki krivi zarez moramo pisati dodatnu izjavu, a svaka izmjena ‘traje’ dva i pol mjeseca – rekla je Ivanka Šember, kojoj se suprug Zdenko divi zbog strpljenja.
– Ja bih već odavno odustao – smije se.
Zbog pjenušaca bi htjeli posaditi još dva hektara vinograda crnim pinotom i žutim plavcem, ali nemaju gdje.
– Cijene su grde. Kad čuju da ja kupujem zemlju, vlasnici ih podižu – kaže Zdenko i dodaje kako je u novom podrumu već baza za “blanc de noirs”, bijeli pjenušac od crnoga grožđa. Napravit će ga od 1500 do 2000 boca i prodavati u nekoliko biranih ugostiteljskih objekata. Prva vina u butelje Šemberi su napunili 1991., a šest godina potom napravili su i prvi pjenušac, po nagovoru Franje Jambrovića (1926. – 2006.), vinara i rasadničara koji je sigurno među najzaslužnijima na razvoj vinarstva na Plešivici, a poglavito za proizvodnju pjenušavih vina.
– Nagovorio nas je i napravili smo 300 boca bijelog brut pjenušca od miješanih sorata. ‘To je dobro, radite to i dalje’, rekao nam je Franjo pa smo nastavili – prisjeća se Zdenko Šember. Uz njega i suprugu Ivanku, u proizvodnju je uključen sin Nikola, kojemu je ostala još samo obrana diplomskog rada na Agronomskom fakultetu.

Podrum i kušaonica su u mjestu Pavlovčani 

Iako su čuveni po odličnim vinima od chardonnaya, tu će sortu u budućnosti koristititi samo za pjenušce, a mirna vina radit će i od rajnskog rizlinga te crnog pinota. Njihovi su rizlinzi prekrasna kompleksna vina s lijepim potencijalom za odležavanje. Sad su u odličnoj formi rizlinzi iz 2011. i 2009., posebice oni punjeni u magnum boce čija je zapremnina 1,5 litara. U njima je razmjerno manje zraka nego u običnim buteljama (0,75 litara) pa se vina ljepše razvijaju i sporije stare. I crni pinoti su im među najboljima u Hrvatskoj.
A među boljim poznavateljima vina Šemberi su poznati i po prekrasnim vinskim eksperimentima. I danas je u odličnom stanju Bijeli pinto 2002., prekrasno vino od sorte bijeli pinot za koje nisu imali zaštitu zemljopisnog podrijetla pa ga nisu smjeli nazvati po sorti. Dosjetili su se zabavnog fantazijskog imena koje jasno sugerira i sirovinu, a odlično su vino od bijelog pinota napravili i 2005.
Jako je dobar i Chardonnay Sur lie 2004. To je vino odnjegovano na finim kvascima što mu produljuje životni vijek, a takvu je vinifikaciju ozbiljno potpomagala Zagrebačka županija. Pamti se crveni veltlinac 2005., koji je šest mjeseci bio maceriran u kaci bez poklopca. Lani je mirisom podsjećao na najbolje konjake, a prije dvije-tri godine lijepo se pio i Žuti plavec 1996. Nisu beznačajne ni količine tih eksperimenata.

Dobro vino samo nađe put do kupca, kažu Šemberi

– Napunimo najmanje 300 boca i pratimo kako se vina razvijaju. Ponešto i prodamo. Eto, Pinto 2002. uzelo je hotelsko poduzeće s Lošinja, a Chardonnay 2004. završio je u Dubrovniku – objašnjava Zdenko Šember kako dobro vino uvijek pronađe put do pravoga kupca.
Žao mu je, kao i većini hrvatskih dobrih vinara, što zakoni i ostali vinski propisi ne prate njihove potrebe. Pjenušac s Plešivice, kaže, ne može biti vrhunski ako je prinos grožđa po hektaru iznad 10 tona.
– U Champagnei dopušteni prinos ovisi o godini pa može biti 12 ili 15 tona. U 2018. dopustili su čak 19 tona. I kod nas treba omogućiti da se to mijenja pa da se u dobroj godini napravi više pjenušaca. Ograničava nas i zaštićena oznaka izvornosti Plešivica. Ako je prinos prevelik, na etiketi ne smije pisati ni Plešivica. No krivi smo si i sami. Ne nastupamo zajedno prema državi – kaže Zdenko Šember.