Berba 2022. bila je iznimno izazovna zbog suše. Malvaziju s loza starih šest godina brali smo nakon 15. rujna. Prinosi su bili do dva kilograma po trsu, hladna maceracija trajala je 24 sata, a fermentacija i odležavanje na kvascima u drvenim tankovima od 1000 i 2000 litara deset mjeseci. Vino je odležalo u boci još pola godine, opisao je Marko Rossi Templaru 2022.
Nasljednica je dobro znane Malvazije Templara. I dalje je posveta istarskim templarima koji su od 12. do 14. stoljeća imali sjedište na Božjem polju u blizini crkve sv. Marije u Vižinadi. Grožđe je iz vinograda Monte d’Oro posađenog na 270 metara nadmorske visine uz rijeku Mirnu.
Templara je kristalno bistra, slamnato žute boje, s mirisima bagremova cvijeta i notama zrele jabuke, marelice, korice kruha, vanilije te bijelog papra. Harmoničnog je okusa i umjerene svježine, a idealna temperatura posluživanja je između deset i 12 stupnjeva. Uz finu hranu, naravno.
Kompleksnost vina idealno pristaje profinjenim okusima bijele ribe poput romba posluženog s kremastim umakom i morskim algama, preporučio je Kristijan Hajrač, aktualni sommelierski prvak Hrvatske i voditelj rovinjskog restorana s Michelinovom zvjezdicom Agli Amici.