More

    Zrela malvazija obitelji Rossi sad se zove samo Templara

    Kategorije:

    Berba 2022. bila je iznimno izazovna zbog suše. Malvaziju s loza starih šest godina brali smo nakon 15. rujna. Prinosi su bili do dva kilograma po trsu, hladna maceracija trajala je 24 sata, a fermentacija i odležavanje na kvascima u drvenim tankovima od 1000 i 2000 litara deset mjeseci. Vino je odležalo u boci još pola godine, opisao je Marko Rossi Templaru 2022.

    Templara je u nazivu ‘izgubila’ naziv sorte, a dobila je novo, elegantno ruho: burgundijsku bocu i bijelu etiketu

    Nasljednica je dobro znane Malvazije Templara. I dalje je posveta istarskim templarima koji su od 12. do 14. stoljeća imali sjedište na Božjem polju u blizini crkve sv. Marije u Vižinadi. Grožđe je iz vinograda Monte d’Oro posađenog na 270 metara nadmorske visine uz rijeku Mirnu.

    Marko je srednji od trojice braće koja danas uspješno vode vinariju u Bajkinima, pitoresknom selu pokraj Vižinade

    Templara je kristalno bistra, slamnato žute boje, s mirisima bagremova cvijeta i notama zrele jabuke, marelice, korice kruha, vanilije te bijelog papra. Harmoničnog je okusa i umjerene svježine, a idealna temperatura posluživanja je između deset i 12 stupnjeva. Uz finu hranu, naravno.

    Marino, Ines, Luka, Filip i Marko Rossi. Obitelj su znali po destilatima. Sinovi su odrastali pa su stizala sve bolja vina

    Kompleksnost vina idealno pristaje profinjenim okusima bijele ribe poput romba posluženog s kremastim umakom i morskim algama, preporučio je Kristijan Hajrač, aktualni sommelierski prvak Hrvatske i voditelj rovinjskog restorana s Michelinovom zvjezdicom Agli Amici.

     

    Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte sve novosti iz vinskog svijeta.
    Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

    Pratite nas

    Najnovije

    POVEZANI ČLANCI

    Prije njih potop! Iuris otvorio vinariju u Hrašću i...

    Vinska cesta Grada Zagreba otvorena je 6. studenog 2009. s početnih sedam destinacija. Šest su bila obiteljska...

    Izložba o zagorskim vinima na Pelješcu pa o pelješkima...

    Tradicija vinarstva i vinogradarstva u Hrvatskom zagorju naziv je izložbe koja se otvara u srijedu, 2. listopada,...

    Crikvenica food&wine walk: 17 pjenušaca za 17 kilometara šetnje

    Kiša je prestala padati oko osam sati. U devet se počelo razvedravati pa je u 10, na...

    Kvarnerski vinski transfer: Marinko Vladić iz PZ Vrbnik prešao...

    Prije otprilike pola stoljeća Iločanin Marinko Vladić susretao se s Miroslavom Palinkašem iz obližnjeg Šarengrada na plesnjacima...

    Nedjejni vinski haiku: Staza

    Pravi put je vinska staza! Neće bit' u srcu mraza... Nedjeljni (vin)haiku 62 Fotografija: Anna Zakharova on Unsplash

    Dom Perignon 2015. je u prodaji! Cijena? 245,20 eura

    Nakon gotovo 10 godina odležavanja na kvascima, u tami i miru šampanjskog podruma, novi Dom Pérignon 2015....