Malvazija voli bačve od akacije. Čak joj i vina mirišu po bagremovu cvijetu
Sicilijanska bačvarija Arte Botti preporučuje bačvice od akacije za acetto balsamico i žestoka pića[/caption]
Vole i potrošači vina odležana u drvenim bačvama, no istinski vinoljupci žele da njihov utjecaj bude oplemenjivanje vina, a ne da postane i dominantna aroma. Da bude, dakle, začin. A bačvice od bagrema ili akacije doista su samo začin. Bagrem je u Europu iz Sjeverne Amerike stigao 1601. I to ravno u pariški botanički vrt. Sadili su ga potom na sjeveru Francuske pa počeli raditi bačvice od njegova drveta, a nama je, pišu, stigao početkom 20. stoljeća.
Ne kalaju, nego pile
Ne vole ga baš šumari. Agresivan je. Brzo raste pa guši ostale biljke. U bačvarskom svijetu od ostalih se sirovina razlikuje po tome što se dužice ne kalaju, odnosno cijepaju, nego pile. Vinari su otkrili da mudro korištenje bagremovih bačvi vinu daje cvjetnu notu, poboljšanu teksturu i manje "drvenast" okus. Širom svijeta koristi se prvenstveno za sauvignon blanc. [caption id="attachment_17244" align="aligncenter" width="629"]
Bačvice od akacije imaju u kalifornijskoj vinariji Chateau Montelena. Tamo je radio i Miljenko Grgić[/caption]
Korisne su u umjerenim količinama. Definitivno nam poboljšavaju sauvignon, rekao je Matt Crafton iz kalifornijske vinarije Chateau Montelena u kojoj je svojevremeno radio i Miljenko Mike Grgich. Štoviše, Chardonnayom Chateau Montelena 1973. pobijedio je na Pariškom sudu, ocjenjivanju u Parizu 1976. na kojem su francuski ocjenjivači, ne znajući što kušaju, bolje ocijenili kalifornijska vina nego francuska.
Ivan, Ivica, Ivo i mnogi drugi
Podugačak je ovo uvod u planiranu kratku priču o ljubavi akacije i malvazije čiji su glavni likovi Ivan, Ivica i Ivo. Na Decanter 2024 Winners Showcaseu by Vinistra u Golf Adriatic Clubhouseu hotela Kempinski u Savudriji 27. lipnja zastao sam kod štanda Damjanić Wines. Vidjevši me, Ivan Damjanić se nasmijao i prihvatio bocu vina Akacija Malvazija 2021. [caption id="attachment_17236" align="aligncenter" width="644"]
Svježe, umjereno slano, toplo i suho, harmonično, dugotrajnog okusa, opisuje Damjanić vino Akacija od malvazije[/caption]
Nasmijao sam se i ja. Što mi je drugo preostalo? Vino je stvarno fino. Nježno. Damsko. Ugodne orašaste, slane note dodaju kompleksnost aromama limuna i grejpa. Okusom mineralno i teksturirano, vrlo dugog završetka, zapisali su Decanterovi ocjenjivači i nema se tome puno dodati.
Robinia? Da, Robinia!
Preko puta je bio štand Matošević vina. Ivice taj trenutak nije bilo pa sam krenuo dalje i gotovo se sudario s njim. Nasmijao se i kratko upitao: Robinia? Nasmijao sam se i ja: Da! Robinia pseudacacia latinski je naziv bagrema. Ivičino vino Alba Robinia odležalo je 12 mjeseci u bagremovim bačvicama pa dobilo karakterističnu svježinu, živu cvjetnu aromatiku i mednost. Mednost koja, naravno, podsjeća na med akacije. [caption id="attachment_17265" align="aligncenter" width="621"]
Pionir modernog istarskog vinarstva Ivica Matošević u bačvici od bagrema njeguje vino Alba Robinia[/caption]
U Laguni je vino Festigia Malvazija Riserva Akacija napravio veliki istarski enolog Milan Budinski, dok je još tamo radio. Antonella i Franco Kozlović imaju Malvaziju Santa Lucia Akacia. Možda i ne treba čuditi što bagremove bačvice najviše koriste u Istri: u vinima od malvazije istarske bijele može se osjetiti i miris cvijeta akacije.
I maraštine vole agaciju ili akaciju
No, vinarija Birin iz okolice Tribunja ima vino Maraština Akacija, kao i Ško vina iz Promine. Ni to možda ne treba čuditi: maraština spada u veliku mediteransku obitelj malvazija, samo nije istarska nego toskanska. Tamo je zovu malvasia lunga i malvasia del Chianti. Mato Violić Matuško s Pelješca ima vino Pošip Akacija. Pošip s malvazijom nema veze, ali i njega bagremova bačvica voli.
08.04.2025.