Kabola, mogao si to i bolje, rekao je Ivo Ivaniš, znani cavtatski sommelier s dugogodišnjim europskim iskustvom, po završetku radionice “Marino Markežić, pionir dugih maceracija” 28. studenog, prvog dana 17. Međunarodnog festivala vina i kulinarstva VINOcom. I izazvao je smijeh 17 zaljubljenika u vina svjesnih da u Esplanadinoj dvorani Club Board Room, u koju stane 12 ljudi, bolje nije moglo.
Kabola je nadimak obitelji izvrsnog momjanskog vinara. Kabola je i postao njegov nadimak, a tako se zove i vinarija. Kabola je donio po dva vina od malvazije odnjegovana u bačvama i amforama iz 2021., ta su vina sad u prodaji, pa 2019. te 2009. i 2007. I 17-ero okupljenih nije ostalo bez riječi. Štoviše, pitali su naglas ono što bi inače vjerojatno zadržali za sebe: kako je moguće da tako zrela vina budu toliko mlada?
Malvazije Unica i Amfora iz 2009. i 2007. odlične su. Mirišu na med od bagrema i orašaste plodove, tople su i meke, pune slasti. Imaju više od 14 posto alkohola, a fino ih je piti. Još su svježe, mineralne, ukusne, dugog i pamtljivog završetka. Amfora 2009. jantarne je boje i isprva nudi likerski miris koji se ubrzo pretvara u herbalno-orašast. Okus je savršeno mek i slastan, s podatnim taninima, te vinozan.
Čak se i u mirisu još osjeti masulj, odnosno kožice grožđanih bobica. Vino je i danas svježe te nadasve ukusno. Za Amforu 2007. vrijedi sve kao i za devetu, samo je okus više voćan. I osjeti se kako je malo zrelija. Unica malvazije iz obje berbe umjerenijih su mirisa i podatnijih okusa s vrlo malo pokazatelja kako je riječ o vinima u 15. i 17. godini života. Naprosto je divota koliko u njima ima života…
U sjeni su ostale recentnije malvazije Unica i Amfora. Ne zato što nisu dobre, dapače, nego zato što se od njih puno očekivalo i toliko dobilo pa nisu iznenadile poput onih arhivskih. Arhivske su iznenadile čak i Marina koji je na kraju rekao kako mu je žao da nije donio i berbe 2005. te 2003. To je bilo prvo hrvatsko vino odnjegovano u amfori na tržištu.
Obećao je Kabola kako će ih predstaviti na sljedećoj sličnoj umjetničkoj radionici. Na ovoj je dobrodošlica bila Malvazija Kabola 2023. Vino je sad na tržištu, u punoj je formi i sigurno jedno od najboljih recentnih od ove sorte. Poslije Unica i Amfora stigao je Amfora Teran 2020., briljantna izvedba divlje sorte koja je smirena odležavanjem u toj glinenoj posudi, ali ni približno uškopljena.
Finale je, pak, bio Amfora Muškat momjanski. Suh k’o daska, prekrasnog nježnog sortnog mirisa i divnog mineralnog okusa. Među najboljim vinimaa tog stila u Hrvatskoj, a i puno šire. Za istinske sladokusce, znalce kojima su suha vina slađa nego slatka.