More

  Matura: BMW ‘trica’ ili boca vina za 44.616 dolara

  Vinoteka u Burgundiji. Zidovi su ukrašeni policama za vino, a u sredini prostorije je veliki ormar. Donji dio je širi i ima drvena vrata, a gornji staklena. S velikom bravom. U njemu su dvije boce. Na jednoj piše Henri Jayer, a na drugoj Domaine de la Romanée-Conti. Pod prvom je cijena 1800, a pod drugom 5000. Eura.

  Koliko vrijedi boca vina? Odgovor je jednostavan: onoliko, koliko netko može i želi platiti

  Gledam te boce, šutim i mislim si svoje. Prilazi vlasnik vinoteke i pita, smješkajući se, može li pomoći?

  Pa može li vino vrijediti toliko? – odgovaram protupitanjem.

  Dragi gospodine, nijedno vino ne vrijedi više od 100 eura. Sve ostalo je marketing – kaže čovjek.

  Bio je to moj prvi susret s Burgundijom. Puno je godina od tada prošlo, no riječ je o regiji koja daje najbolja crna vina na svijetu pa svaki posjet dobro pamtim. Burgundijskih je vina i ove godine najviše na listi 50 najskupljih na svijetu koju objavljuje internetska tražilica vina Wine Searcher.

  Burgundijska vina od crnog pinota već su desetljećima najbrojnija na listi najskupljih na svijetu

  Najskuplji je crni pinot Domaine Leroy Musigny Grand Cru. Prema podacima iz 91.107 vinoteke sa svih strana svijeta, prosječna cijena, bez obzira na godište, je 44.616 dolara. Toliko stoji i novi BMW serije 3.

  Obitelj Leroy je i suvlasnik vinarije Domaine de la Romanée-Conti čiji je crni pinot Romanée-Conti Grand Cru drugi na listi najskupljih. Dva su njihova chardonnaya, Romanee-Conti Montrachet Grand Cru i Romanee-Conti Corton-Charlemagne Grand Cru, na 14. i 16. mjestu.

  Jayerovih vina na listi više nema. Henri se razbolio 2001. i to je bila posljednja berba koju je sam napravio. Umro je 2006. Vinariju je godinu poslije preuzeo brat pa na vinima od tad piše George Jayer par Henri Jayer. I zna George posao, ali nema karizmu legendarnog brata koji je na godinu proizvodio oko 3500 butelja, pa se više možda i nema što prodavati.

  Najskuplje bijelo vino je u kolovozu 2023. bio chardonnay s položaja Chevalier-Montrachet Grand Cru

  Burgundijska su vina najskuplja i zato što im marketing traje stoljećima. Nisu to televizijske reklame u poluvremenu utakmica nogometne Lige prvaka, nego usmena predaja koju nitko ne može platiti.

  Njihovu skoku cijena pomogao je i nedavni veliki preokret u svjetskoj vinskoj kritici prije 15-ak godina. Englezi, predvođeni slavnom Jancis Robinson, veliki obožavatelji ovog velikog “B” na istoku Francuske, postali su utjecajniji od američkih učenika Roberta M. Parkera, najvećeg promotora zapadnofrancuskog “B”, vina iz okolice Bordeauxa na atlantskoj obali. Usporedno su burgundijska vina cijenom preskočila bordoška.

  Na obali njemačke rijeke Mosel iznimno su strmi vinogradi u kojima se izvrsno snašao rajnski rizling

  Nebeskim se vinima bavimo, pa ostanimo još malo u raju. Najskuplje bijelo vino još je jedno obitelji Leroy. To je chardonnay Domaine d’Auvenay Chevalier-Montrachet Grand Cru s koji stoji 26.709 dolara.

  Najskuplje, pak, izvan Burgundije je Egon Müller-Scharzhof Scharzhofberger Riesling Trockenbeerenauslese, slatki rajski, pardon, rajnski rizling s obala njemačke rijeke Mosel. Na osmom je mjestu s prosječnom cijenom od 17.460 dolara.

  Ako se spustimo među smrtnike, treba reći da smo svi sretni kad otkrijemo dobro vino za pet ili manje eura. A ima ih.

  Ima finih vina i za pet eura pa je pitanje treba li piti skuplja? Treba! Zašto? Zato što su bolja! Uvijek? Gotovo uvijek!

  A je li vino za 10 eura dva puta bolje od onog za pet? Tu nema matematike i ne može se izračunati, ali moglo bi se reći da je.

  A je li ono za 500 eura sto puta bolje? E to sigurno nije.

  Pa zašto ga onda ljudi plaćaju deset puta više? Zato što mogu!

   

  Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte sve novosti iz vinskog svijeta.
  Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

  Pratite nas

  Najnovije

  POVEZANI ČLANCI

  Rizling konačno kupuju, kaže Velimir Korak. Naravno, kad je...

  Odležao je u drvenim bačvama Rizling Laškovec 2023. plešivičke vinarije Korak. Smirenog je sortnog mirisa, nježnog okusa...

  Nedjeljni vinski haiku! Vino

  Sunce prži do srži. Samo nas vino živima drži! Nedjeljni (vin)haiku 51

  Karakteran i jako fin Cabernet sauvignon vinarije Bolfan Vinski...

  Hrvatsko Zagorje možda nije idealno vinorodno područje za bordoške crne sorte, ali u vinariji Bolfan Vinski Vrh...

  Prema Google recenzijama najljepši vinograd u Europi ima vinarija...

  Čak tri od deset najljepših europskih vinograda su u Hrvatskoj, prema istraživanju međunarodne trajektne kompanije DFDS temeljenom...

  Festival istarskog pršuta 12. i 13. srpnja u Tinjanu!...

  Nagrađivane istarske pršutane Antolović, Buršić, Dujmović, Milohanić i Tomaso te OPG Franjul predstavit će se na Festivalu...

  Njemački kuhar lovi tartufe i tune za film koji...

  Jan Hartwig je u listopadu 2022. otvorio restoran "Jan" u Münchenu i nakon šest mjeseci osvojio tri...