More

  Merloti Kleti Brda u Vrutku razveselili su nos i nepce, a neki će i novčanike

  Kategorije:

  Najbolja godina za crvena vina od kad postojimo bila nam je 2022. Najsušnija je bila u posljednja četiri desetljeća i zato je Merlot Quercus 2022. iznimno koncentrirano vino. Tako je Darinko Ribolica (na slici dolje), enolog slovenske vinarije Klet Brda, “reagiraio” na oduševljenje dvadesetak ljudi baznim merlotom koji, nije nevažno, u Vrutku stoji 5,99 eura.

  Loze su stare između 10 i 25 godina, a prinos je bio do dva kilograma po trsu, što je sigurno pridonijelo koncentriranosti vina. Dio je odležao u novim bačvicama od francuskog hrasta, miriše nježno po finoj čokoladi, mediteranskim travama, pikantnijim začinima, svjež je, fino mineralan i doista prelijepo iznenađenje.

  Kinezi ga posebno vole

  Krasno je vino i Merlot Krasno 2019. Veseli nos i nepce, a i novčanik. Vino je prvenstveno namijenjeno restoranima, fermentiralo je u francuski bačvicama pa odležalo dijelom u drvetu, dijelom u inoksu, smirenih je mirisa i okusa, nježno, mekano i stoji 7,59 eura.

  Već se po boji vidi kako je Merlot Bagueri 2019. ozbiljniji nego prethodni. Najviše se, neobično je, prodaje u Kini. Kažu Kinezi, a prenosi Ribolica, kako je kompleksan poput njihovih crnih čajeva. Beru manje od kilograma po trsu dva do tri tjedna kasnije nego za Krasno. Odležava dvije godine u bačvicama pa u inoksu te bocama, a stoji i dalje prijateljskih 12,59 eura.

  Franc i njegova dva sina

  De Baguer 2018. mješavina je merlota iz bačvica od 225 litara i cabernet franca iz onih od 350. Nudi vrlo lijepu kombinaciju merlotove voćnosti i biljnih nota njegova oca cabernet franca, ali u novom je cjenovnom razredu: stoji 35,99 eura.

  Četiri je eura jeftiniji A Plus 2018. u kojem ima i cabernet sauvignona, drugog francovog djeteta. Grožđe je pješčano je ilovastog tla, a vino rade samo u najboljim godinama. Svaku sortu ponovno posebno pa, nakon odabira vina iz ponajboljih bačvica, sljubljuju ih u onima od 4000 litara.

  Slatka premijera

  Ekipa Kleti Brda premijerno je predstavila i novo vino: Sladki Merlot Quercus 2023. Dio mošta zamrznu odmah po berbi pa njime “zaslade” ostatak vina nakon završene fermentacije. Jednostavno, ali privlačno vino imat će publiku.

   

  Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte sve novosti iz vinskog svijeta.
  Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

  Pratite nas

  Najnovije

  POVEZANI ČLANCI

  Rizling konačno kupuju, kaže Velimir Korak. Naravno, kad je...

  Odležao je u drvenim bačvama Rizling Laškovec 2023. plešivičke vinarije Korak. Smirenog je sortnog mirisa, nježnog okusa...

  Nedjeljni vinski haiku! Vino

  Sunce prži do srži. Samo nas vino živima drži! Nedjeljni (vin)haiku 51

  Karakteran i jako fin Cabernet sauvignon vinarije Bolfan Vinski...

  Hrvatsko Zagorje možda nije idealno vinorodno područje za bordoške crne sorte, ali u vinariji Bolfan Vinski Vrh...

  Prema Google recenzijama najljepši vinograd u Europi ima vinarija...

  Čak tri od deset najljepših europskih vinograda su u Hrvatskoj, prema istraživanju međunarodne trajektne kompanije DFDS temeljenom...

  Festival istarskog pršuta 12. i 13. srpnja u Tinjanu!...

  Nagrađivane istarske pršutane Antolović, Buršić, Dujmović, Milohanić i Tomaso te OPG Franjul predstavit će se na Festivalu...

  Njemački kuhar lovi tartufe i tune za film koji...

  Jan Hartwig je u listopadu 2022. otvorio restoran "Jan" u Münchenu i nakon šest mjeseci osvojio tri...