More

    Modernim turistima Slavonija nudi i jela iz željeznog doba

    Ječmena kaša s mesom, koprivama i vlascem, pogačice od integralnog brašna s koprivama i vlascem, kaša od boba i prosa s koprivama i medvjeđim lukom te peka sa svinjetinom i jabukama neka su jela od tradicionalnih namirnica koja kuhar Branko Ognjenović predstavlja na moderan način u sklopu projekta “Zlatna Slavonija Eno & Gastro”.

    U organizaciji Turističke zajednice Požeško-slavonske županije održao je niz radionica  za vlasnike restorana, kuhare i konobare u Požeško-slavonskoj županiji. Kaže kako je u restoranima sve više upita za jela bez glutena ili laktoze, za veganske i vegetarijanske obroke.

    Siguran sam da zahvaljujući ovim radionicama, ugostitelji mogu puno lakše odgovoriti na takve zahtjeve gostiju, ali i kvalitetnije prezentirati raznolikost jela s lokalnim namirnicama te ih uvrstiti u ponude, rekao je chef Branko Ognjenović, navodeći kremu od patlidžana, paštetu od graha, tortilje s pestom od bućinih koštica ili kremu od čvaraka kao neke od mogućnosti.

    Osmislio je Ognjenović i 12 recepata halštatske kuhinje. Temeljeni su na temeljena na znanstvenim zapisima nastalima istraživanjem arheoloških nalazišta iz željeznog doba na lokalitetima u okolici Kaptola.

    Osim šest jela navedenih na početku teksta, tu su i pšenica s lješnjacima i medom,  proso s pečenim jabukama i medom, jetrica s vlascem i pečenim jabukama, komadići svinjskog filea s jabukama, kruh na halštatski, namaz od leće sa slaninom i vlascem, ječmena kaša s dimljenom pastrvom, divljač u kotliću s bobom i koprivama. Bit će zanimljivo vidjeti kako će ih pripremati u lokalnim ugostiteljskim objektima. Ako će.

    Fotografije: Karlo Hruškar

    Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte sve novosti iz vinskog svijeta.
    Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

    Pratite nas

    Najnovije

    POVEZANI ČLANCI

    Dunav Wine Fest: 11. listopada vinski biseri Slavonije, Podunavlja...

    Uživanje u ponajboljim vinima Slavonije i hrvatskog Podunavlja i gostujućih vinara s vojvođanskog dijela Fruške Gore očekuje...

    I priče o siru dio su 29. izdanja knjige...

    Kako čuvati sireve i s čime ih sljubiti, te koji su karakteristični francuski, talijanski, engleski, švicarski, grčki...

    Nedjeljni vinski haiku: San o vinu

    Hladne su kiše. Mačak spava. Vinska ga Kutija grije. Nedjeljni (vin)haiku 63

    Portugalci piju najviše: 61,7 litara po glavi (starijoj od...

    Znamo svi da je SAD najveći konzument vina. Prošle su godine Ameri popili 33,3 milijuna hektolitara vina,...

    Došao u berbu uzalud! Lopovi su brali noću i...

    Mislio sam da su ptice pojele grožđe. Kad sam na tlu vidio nekoliko grozdova uredno odrezanih škarama,...

    Ocijenili 68 džinova uoči treće GinIstre! 25. listopada će...

    Iz Italije, Slovenije, Srbije, Slovačke i, naravno, Hrvatske stiglo je 69 džinova na senzorno ocjenjivanje u Strukovnoj...