More

  Modernim turistima Slavonija nudi i jela iz željeznog doba

  Ječmena kaša s mesom, koprivama i vlascem, pogačice od integralnog brašna s koprivama i vlascem, kaša od boba i prosa s koprivama i medvjeđim lukom te peka sa svinjetinom i jabukama neka su jela od tradicionalnih namirnica koja kuhar Branko Ognjenović predstavlja na moderan način u sklopu projekta “Zlatna Slavonija Eno & Gastro”.

  U organizaciji Turističke zajednice Požeško-slavonske županije održao je niz radionica  za vlasnike restorana, kuhare i konobare u Požeško-slavonskoj županiji. Kaže kako je u restoranima sve više upita za jela bez glutena ili laktoze, za veganske i vegetarijanske obroke.

  Siguran sam da zahvaljujući ovim radionicama, ugostitelji mogu puno lakše odgovoriti na takve zahtjeve gostiju, ali i kvalitetnije prezentirati raznolikost jela s lokalnim namirnicama te ih uvrstiti u ponude, rekao je chef Branko Ognjenović, navodeći kremu od patlidžana, paštetu od graha, tortilje s pestom od bućinih koštica ili kremu od čvaraka kao neke od mogućnosti.

  Osmislio je Ognjenović i 12 recepata halštatske kuhinje. Temeljeni su na temeljena na znanstvenim zapisima nastalima istraživanjem arheoloških nalazišta iz željeznog doba na lokalitetima u okolici Kaptola.

  Osim šest jela navedenih na početku teksta, tu su i pšenica s lješnjacima i medom,  proso s pečenim jabukama i medom, jetrica s vlascem i pečenim jabukama, komadići svinjskog filea s jabukama, kruh na halštatski, namaz od leće sa slaninom i vlascem, ječmena kaša s dimljenom pastrvom, divljač u kotliću s bobom i koprivama. Bit će zanimljivo vidjeti kako će ih pripremati u lokalnim ugostiteljskim objektima. Ako će.

  Fotografije: Karlo Hruškar

  Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte sve novosti iz vinskog svijeta.
  Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

  Pratite nas

  Najnovije

  POVEZANI ČLANCI

  Plavac s Hvara daje mekša vina nego s Pelješca,...

  Rasni plavci traže najmanje pet godina odležavanja, šteta ih je prije puštati na tržište, pokazalo je kušanje...

  Počinje Europsko prvenstvo, a tekst uoči Svjetskog u Rusiji...

  Da sam ja Zlatko Dalić, ovu bih zvjezdanu ekipu poveo u Rusiju, napisao sam uoči Svjetskog prvenstva...

  Feričanci: Enosophia provodi klonsku selekciju frankovke na 25.000 trsova

  Na pet hektara novog vinograda na Srednjaku, jednom od svojih najstarijih položaja, ekipa vinarije Enosophia iz Feričanaca...

  Lista vina je za učenje abecede… Bez kvačica, dvoslova...

  Možda bi i vrtićku djecu trebalo povesti na Festival 100 najboljih vina Hrvatske u petak, 14. lipnja,...

  Francuska zaštitila izraz ‘sur lie’, EU potvrdila, naši inspektori...

  Državni inspektorat utvrdio je prekršaj uslijed korištenja pojma "sur lie" na etiketi. Kao razlog su naveli postojanje...

  Nije za propustiti! Austrijska vina sutra u zagrebačkom Hotelu...

  Austrijski vinogradi prostiru se na impresivnih 35.000 hektara. Austrijski vinari proizvode neka od najboljih europskih vina. Austrijske...