Ječmena kaša s mesom, koprivama i vlascem, pogačice od integralnog brašna s koprivama i vlascem, kaša od boba i prosa s koprivama i medvjeđim lukom te peka sa svinjetinom i jabukama neka su jela od tradicionalnih namirnica koja kuhar Branko Ognjenović predstavlja na moderan način u sklopu projekta “Zlatna Slavonija Eno & Gastro”.
U organizaciji Turističke zajednice Požeško-slavonske županije održao je niz radionica za vlasnike restorana, kuhare i konobare u Požeško-slavonskoj županiji. Kaže kako je u restoranima sve više upita za jela bez glutena ili laktoze, za veganske i vegetarijanske obroke.
Siguran sam da zahvaljujući ovim radionicama, ugostitelji mogu puno lakše odgovoriti na takve zahtjeve gostiju, ali i kvalitetnije prezentirati raznolikost jela s lokalnim namirnicama te ih uvrstiti u ponude, rekao je chef Branko Ognjenović, navodeći kremu od patlidžana, paštetu od graha, tortilje s pestom od bućinih koštica ili kremu od čvaraka kao neke od mogućnosti.
Osmislio je Ognjenović i 12 recepata halštatske kuhinje. Temeljeni su na temeljena na znanstvenim zapisima nastalima istraživanjem arheoloških nalazišta iz željeznog doba na lokalitetima u okolici Kaptola.
Osim šest jela navedenih na početku teksta, tu su i pšenica s lješnjacima i medom, proso s pečenim jabukama i medom, jetrica s vlascem i pečenim jabukama, komadići svinjskog filea s jabukama, kruh na halštatski, namaz od leće sa slaninom i vlascem, ječmena kaša s dimljenom pastrvom, divljač u kotliću s bobom i koprivama. Bit će zanimljivo vidjeti kako će ih pripremati u lokalnim ugostiteljskim objektima. Ako će.
Fotografije: Karlo Hruškar