More

  Mučenik, Brisalec spomina i Jaga baba su lijekovi za sve iz vrta plave ‘vještice’

  Kategorije:

  Da smo prije 15 godina upoznali Tanju Rebolj, bila bi to žena u vojnoj odori na nekom od brojnih zadataka. Teško da bismo mogli uživati u njenom osmijehu i brojnim šalama. Zbog, kako kaže, muškarca svog života, odoru je zamijenila urbanom odjećom i karijeru posvetila prirodi. Ovako je najjednostavnije opisati vlasnicu brenda Cvet Gora Herbal Adventures koja se doselila u netaknutu prirodu Zgornjeg Jezerskog. Tamo, 20ak kilometara od Kranja i 1000 metara nad morem, radi likere od 300-tinjak biljaka.

  Prijateljica me pitala hoću li joj pomoći pripremiti domaći ‘jeger’. Pokazala je recept i slike trava pitajući poznajem li nešto. Gledala sam ja te slike, niti jednoj biljki nisam znala ime,  ali sve sam te cvjetove, lišće i grmove vidjela u Jezerskom. Dogovorile smo se da će ona nabaviti kvalitetnu rakiju, a ja nabrati bilje, priča Tanja dodajući kako je prvi jeger bio i pun pogodak.

  Antivirus za dizanje

  Baznom je receptu dodala biljke koje je pronašla pa postao piće sa 64 trave. Prva serija planula je i svi koji su ga probali tražili su još. Širila je ponudu i danas radi liker za žene Jaga baba, liker za muškarce Hribovska Kri, Koroški antigripin, Hribovac koji pomaže kod problema sa sinusima, plućima i grlom, a Antivirus je osmislila u vrijeme pandemije za dizanje. Imuniteta.

  Najtraženija je rakija Jezerska pehta sa 102 biljke. Stvarala ju je osam godina. Mučenik je liker od pelina na bazi voćne rakije, a Brisalec spomina piće za one koji žele pritisnuti “delete”. Ubrane biljke koje ne završe u likerima i rakijama, Tanja miješa s voćem u ukusnim marmeladama. Gostima u sobe stavlja i prirodnu kozmetiku te sapune od planinskog bilja.

  Od šume do čaše godina dana

  Suprug ju je nagovorio da prošire posao pa su otvorili kafić i hostel. Ideja je bila da u Jezersko privuku zaljubljenike u prirodu. Hostel je “prerastao” u kuću sa sobama za odmor. Otvorili su glamping kamp za odmor obitelji i parova, a kafić je postao mjesto za degustacije Tanjinih proizvoda. Svakome treba godina dana od prirode do čašice za degustaciju.

  Sretni smo, cijenimo prirodu koja nas okružuje i to želimo ponuditi svakom gostu. Ove godine ću početi učiti one koji se ovdje odmaraju kako prepoznati biljke s blagotvornim djelovanjem na tijelo. Majka sam tinejdžerice Žive i dugo razmišljam i o knjizi bilja za djecu. Želim pokazati osnove onima na kojima svijet ostaje, kaže Tanja. Prodaje ‘okuse i mirise’ Jezerskog u kušaoni i online, a planira početi i u Zagrebu.

  Fotografije: Nikola Zoko

  Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte sve novosti iz vinskog svijeta.
  Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

  Pratite nas

  Najnovije

  POVEZANI ČLANCI

  Wagyu: Black Bull Ranch nudi meso krava koje su...

  Stvarno su sretne, društvene, mazne i vole ljude, a na imanju uživaju i u glazbi... priča Siniša...

  U igri za 100 najboljih vina jantarnih je bilo...

  Kao da je svaki izbornik vina koja će na ocjenjivanje 100 najboljih u Hrvatskoj među maceriranima nominirao...

  Fina vina i prekrasne slike: Braća Benvenuti predstavila nove...

  U proljeće na tržište izlaze svježa vina, a često i odležana iz ranijih berbi. Braća Benvenuti iz...

  Za 100 najboljih vina nominirano je čak 91 bijelo....

  Da smo tražili samo 100 najboljih bijelih vina, gotovo bismo imali dovoljno nominacija. Ponovimo kako će među...

  Ne radi vinoteka? Ne radi vinarija? Vinomat radi!

  Nudi vina u butelji ili litrenoj boci, mineralnu vodu, čaše i otvarače za boce. Prima eure, novčanice...

  Svinjska rebra u rižotu, piletina u ‘juhi’ i škrleti...

  Potencijal najznačajnije moslavačke sorte u gastronomiji pokazali su u praksi organizatori priredbe ŠkrlotOvO u Ivanić-Gradu. Sljubili su...