Mučenik, Brisalec spomina i Jaga baba su lijekovi za sve iz vrta plave ‘vještice’

Da smo prije 15 godina upoznali Tanju Rebolj, bila bi to žena u vojnoj odori na nekom od brojnih zadataka. Teško da bismo mogli uživati u njenom osmijehu i brojnim šalama. Zbog, kako kaže, muškarca svog života, odoru je zamijenila urbanom odjećom i karijeru posvetila prirodi. Ovako je najjednostavnije opisati vlasnicu brenda Cvet Gora Herbal Adventures koja se doselila u netaknutu prirodu Zgornjeg Jezerskog. Tamo, 20ak kilometara od Kranja i 1000 metara nad morem, radi likere od 300-tinjak biljaka.

Prijateljica me pitala hoću li joj pomoći pripremiti domaći ‘jeger’. Pokazala je recept i slike trava pitajući poznajem li nešto. Gledala sam ja te slike, niti jednoj biljki nisam znala ime,  ali sve sam te cvjetove, lišće i grmove vidjela u Jezerskom. Dogovorile smo se da će ona nabaviti kvalitetnu rakiju, a ja nabrati bilje, priča Tanja dodajući kako je prvi jeger bio i pun pogodak.

Antivirus za dizanje

Baznom je receptu dodala biljke koje je pronašla pa postao piće sa 64 trave. Prva serija planula je i svi koji su ga probali tražili su još. Širila je ponudu i danas radi liker za žene Jaga baba, liker za muškarce Hribovska Kri, Koroški antigripin, Hribovac koji pomaže kod problema sa sinusima, plućima i grlom, a Antivirus je osmislila u vrijeme pandemije za dizanje. Imuniteta.

Najtraženija je rakija Jezerska pehta sa 102 biljke. Stvarala ju je osam godina. Mučenik je liker od pelina na bazi voćne rakije, a Brisalec spomina piće za one koji žele pritisnuti “delete”. Ubrane biljke koje ne završe u likerima i rakijama, Tanja miješa s voćem u ukusnim marmeladama. Gostima u sobe stavlja i prirodnu kozmetiku te sapune od planinskog bilja.

Od šume do čaše godina dana

Suprug ju je nagovorio da prošire posao pa su otvorili kafić i hostel. Ideja je bila da u Jezersko privuku zaljubljenike u prirodu. Hostel je “prerastao” u kuću sa sobama za odmor. Otvorili su glamping kamp za odmor obitelji i parova, a kafić je postao mjesto za degustacije Tanjinih proizvoda. Svakome treba godina dana od prirode do čašice za degustaciju.

Sretni smo, cijenimo prirodu koja nas okružuje i to želimo ponuditi svakom gostu. Ove godine ću početi učiti one koji se ovdje odmaraju kako prepoznati biljke s blagotvornim djelovanjem na tijelo. Majka sam tinejdžerice Žive i dugo razmišljam i o knjizi bilja za djecu. Želim pokazati osnove onima na kojima svijet ostaje, kaže Tanja. Prodaje ‘okuse i mirise’ Jezerskog u kušaoni i online, a planira početi i u Zagrebu.

Fotografije: Nikola Zoko