More

  Mučenik, Brisalec spomina i Jaga baba su lijekovi za sve iz vrta plave ‘vještice’

  Kategorije:

  Da smo prije 15 godina upoznali Tanju Rebolj, bila bi to žena u vojnoj odori na nekom od brojnih zadataka. Teško da bismo mogli uživati u njenom osmijehu i brojnim šalama. Zbog, kako kaže, muškarca svog života, odoru je zamijenila urbanom odjećom i karijeru posvetila prirodi. Ovako je najjednostavnije opisati vlasnicu brenda Cvet Gora Herbal Adventures koja se doselila u netaknutu prirodu Zgornjeg Jezerskog. Tamo, 20ak kilometara od Kranja i 1000 metara nad morem, radi likere od 300-tinjak biljaka.

  Prijateljica me pitala hoću li joj pomoći pripremiti domaći ‘jeger’. Pokazala je recept i slike trava pitajući poznajem li nešto. Gledala sam ja te slike, niti jednoj biljki nisam znala ime,  ali sve sam te cvjetove, lišće i grmove vidjela u Jezerskom. Dogovorile smo se da će ona nabaviti kvalitetnu rakiju, a ja nabrati bilje, priča Tanja dodajući kako je prvi jeger bio i pun pogodak.

  Antivirus za dizanje

  Baznom je receptu dodala biljke koje je pronašla pa postao piće sa 64 trave. Prva serija planula je i svi koji su ga probali tražili su još. Širila je ponudu i danas radi liker za žene Jaga baba, liker za muškarce Hribovska Kri, Koroški antigripin, Hribovac koji pomaže kod problema sa sinusima, plućima i grlom, a Antivirus je osmislila u vrijeme pandemije za dizanje. Imuniteta.

  Najtraženija je rakija Jezerska pehta sa 102 biljke. Stvarala ju je osam godina. Mučenik je liker od pelina na bazi voćne rakije, a Brisalec spomina piće za one koji žele pritisnuti “delete”. Ubrane biljke koje ne završe u likerima i rakijama, Tanja miješa s voćem u ukusnim marmeladama. Gostima u sobe stavlja i prirodnu kozmetiku te sapune od planinskog bilja.

  Od šume do čaše godina dana

  Suprug ju je nagovorio da prošire posao pa su otvorili kafić i hostel. Ideja je bila da u Jezersko privuku zaljubljenike u prirodu. Hostel je “prerastao” u kuću sa sobama za odmor. Otvorili su glamping kamp za odmor obitelji i parova, a kafić je postao mjesto za degustacije Tanjinih proizvoda. Svakome treba godina dana od prirode do čašice za degustaciju.

  Sretni smo, cijenimo prirodu koja nas okružuje i to želimo ponuditi svakom gostu. Ove godine ću početi učiti one koji se ovdje odmaraju kako prepoznati biljke s blagotvornim djelovanjem na tijelo. Majka sam tinejdžerice Žive i dugo razmišljam i o knjizi bilja za djecu. Želim pokazati osnove onima na kojima svijet ostaje, kaže Tanja. Prodaje ‘okuse i mirise’ Jezerskog u kušaoni i online, a planira početi i u Zagrebu.

  Fotografije: Nikola Zoko

  Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte sve novosti iz vinskog svijeta.
  Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

  Pratite nas

  Najnovije

  POVEZANI ČLANCI

  Rizling konačno kupuju, kaže Velimir Korak. Naravno, kad je...

  Odležao je u drvenim bačvama Rizling Laškovec 2023. plešivičke vinarije Korak. Smirenog je sortnog mirisa, nježnog okusa...

  Nedjeljni vinski haiku! Vino

  Sunce prži do srži. Samo nas vino živima drži! Nedjeljni (vin)haiku 51

  Karakteran i jako fin Cabernet sauvignon vinarije Bolfan Vinski...

  Hrvatsko Zagorje možda nije idealno vinorodno područje za bordoške crne sorte, ali u vinariji Bolfan Vinski Vrh...

  Prema Google recenzijama najljepši vinograd u Europi ima vinarija...

  Čak tri od deset najljepših europskih vinograda su u Hrvatskoj, prema istraživanju međunarodne trajektne kompanije DFDS temeljenom...

  Festival istarskog pršuta 12. i 13. srpnja u Tinjanu!...

  Nagrađivane istarske pršutane Antolović, Buršić, Dujmović, Milohanić i Tomaso te OPG Franjul predstavit će se na Festivalu...

  Njemački kuhar lovi tartufe i tune za film koji...

  Jan Hartwig je u listopadu 2022. otvorio restoran "Jan" u Münchenu i nakon šest mjeseci osvojio tri...