More

  Muzej bećarca: Dok smo živi i dok će nas biti, bećarluk se mora nastaviti

  Kategorije:

  Kako se od dva stiha s 20 slogova može napraviti priča koja zadrži pozornost i donosi veselje satima, pokazuje Muzej bećarca u Pleternici. Izgrađen je na Trgu bećarca čije različito obojane plohe imitiraju slavonska polja, a “skriva” interaktivne cjeline Uvod u svijet bećaraca, Bećarac kroz život, Bećarski kalendar, Bećarsku rapsodiju te – Malu kuću graševine.

  U njoj je priča o najznačajnijoj hrvatskoj sorti ispričana kroz ime, grozd, terroir i kulturu vina u Pleternici te izvrsnu tamošnju vinariju Markota. Iako graševinu zovu kraljicom, klikun je ipak poznatiji pleternički vinski pojam.

  Pijem klikun, gledam mlade snaše,
  Iz čaše mi madam Clicquot maše

  Riječ je o vrlo dobrom vinogradarskom položaju nazvanom prema udovici Barbe Nicole Clicquot-Ponsardin, koja je 1805. godine, nakon smrti supruga Francoisa, preuzela upravljanje glasovitom šampanjskom kućom Veuve-Clicquot. “Veuve” na francuskom znači udovica.

  Vina pijem da sam rumenija,
  a rakije da sam veselija

  Madamme Clicquot putovala je u Rusiju, kamo je izvozila puno šampanjaca. Zastala je u Pleternici zbog hrastovine za bačve. Poučila je tadašnje pleterničke vinare da je dobro miješati sorte, a oni su poslije takva vina prema njoj nazvali klikun. Nisu baš znali izgovoriti i napisati Clicquot.

  Bećarac (prema tur. bekār: neženja, od perz. bīkār: besposlen), je vedar pučki napjev, često razuzdan. Izvodi se u svatovima, ali i u drugim veselim prigodama. Njime se izražavaju misli i osjećaji koje se ne pristoji izricati običnim govorom, piše Hrvatska enciklopedija.

  Litra vina i curica fina,
  to je mome srcu medicina

  Jasno je da je erotika poprilično zaslužna za takvu definiciju, pa je dio Muzeja bećarca posvećen i Ljubavi kroz deseterac. No, da bećarci ne osiguravaju imunitet, pokazalo se prije osam godina u Valpovu. Prolazeći na kolima u povorci pokraj državne službenice u plavoj bluzi složio je rimu “pa mi se na…” Dodao je još koju lascivnu riječ i završio na sudu.

  Vinogradi i okolo žica,
  dođi diko, dok sam pudarica 

  Pudar i pudarica stari su nazivi za čuvare vinograda. Čuvali su grožđe od ptica, ali i od susjeda koji za kasnu berbu misle da je to ona u tuđem vinogradu nakon što vlasnik ode kući. Je li se pozvani dika odazvao ili nije, ne znamo. Ali sigurno nije tužio pudaricu.

  Muzej bećarca raspjevani je dio Svijeta graševine, projekta u nastajanju koji povezuje Pakrac, Požegu, Pleternicu i Kutjevo. Sufinancira ga EU s više od 7,3 milijuna eura. Nakon što ga završe, Spahijski podrum u Pakracu bit će riznica Svijeta graševine, a Kuća graševine u Kutjevu njegov dom.

  Oj bećari, al’ bi bilo fino
  kroz Orljavu da poteče vino

  Turistička zajednica Grada Pleternice izdala je i Kuharicu bećarca i gange. Oba napjeva su na UNESCO-ovoj listi nematerijalne baštine, a Pleternica se s Tomislavgradom povezala i kulturnom rutom bećarca i gange. Kuharica sadrži recepte za tradicionalna jela s lijepim tekstovima o hrani.

  U mog čaće poderane gaće.
  Nosilo ih trinaestero braće

  Šteta je što ih nisu “ilustrirali” i stihovima bećaraca. Poderane gaće stari su, jednostavni desert uvršten u Kuharicu, a i česta tema bećaraca. Ima, naravno, prostih, ima jako prostih, ali ima i “pristojnijih”.

  A što se tiče same riječi bećarac, ona je sinonim za sataraš u nekim dijelovima Slavonije, Baranje i Srbije. Moglo se i zbog toga u knjizi “zapjevati”. I još se stigne. U nekom novom izdanju.

  Dok smo živi i dok će nas biti,
  bećarluk se mora nastaviti!

  Dobre fotke snimio Damir Fabijanić za Muzej, manje dobre Ivo Kozarčanin

  Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte sve novosti iz vinskog svijeta.
  Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

  Pratite nas

  Najnovije

  POVEZANI ČLANCI

  Plavac s Hvara daje mekša vina nego s Pelješca,...

  Rasni plavci traže najmanje pet godina odležavanja, šteta ih je prije puštati na tržište, pokazalo je kušanje...

  Počinje Europsko prvenstvo, a tekst uoči Svjetskog u Rusiji...

  Da sam ja Zlatko Dalić, ovu bih zvjezdanu ekipu poveo u Rusiju, napisao sam uoči Svjetskog prvenstva...

  Feričanci: Enosophia provodi klonsku selekciju frankovke na 25.000 trsova

  Na pet hektara novog vinograda na Srednjaku, jednom od svojih najstarijih položaja, ekipa vinarije Enosophia iz Feričanaca...

  Lista vina je za učenje abecede… Bez kvačica, dvoslova...

  Možda bi i vrtićku djecu trebalo povesti na Festival 100 najboljih vina Hrvatske u petak, 14. lipnja,...

  Francuska zaštitila izraz ‘sur lie’, EU potvrdila, naši inspektori...

  Državni inspektorat utvrdio je prekršaj uslijed korištenja pojma "sur lie" na etiketi. Kao razlog su naveli postojanje...

  Nije za propustiti! Austrijska vina sutra u zagrebačkom Hotelu...

  Austrijski vinogradi prostiru se na impresivnih 35.000 hektara. Austrijski vinari proizvode neka od najboljih europskih vina. Austrijske...