Na krovu novog aerodroma u Firenci bit će vinograd

Aerodromski Chianti mogli bismo piti za desetak godina ostvari li se ideja američkog arhitektonskog studija Rafael Viñoly. Njihovi projektanti predlažu da se na kosom krovu novog terminala zračne luke u Firenci posadi – vinograd. Plan je poprilično ambiciozan: loza bi trebala rasti na 7,7 hektara. Za usporedbu, to je površina poput 15-ak nogometnih igrališta i više nego što obrađuju deseci ponajboljih hrvatskih obiteljskih vinarija.

Ideja je posaditi najpopularniju toskansku sortu sangiovese i raditi vina Chianti

Amerikanci, koji imaju urede i u Londonu, Manchesteru, Abu Dhabiju te Buenos Airesu, žele u zračnoj luci i raditi vino. Planiraju napraviti “podrum” pod aerodromskim krovom. Putnička faza novog terminala trebala bi biti gotova za dvije godine, a vinogradarsko-vinarska do 2035.

Naslovna ilustracija: Rafael Viñoly Architects