More

  Na malvazije i ostala ‘čuda’ u vinariju Rossi može se i helikopterom

  Kategorije:

  Prekrasnim su se fotografijama pohvalili iz vinarije Rossi u mjestu Bajkini nedaleko od Vižinade. I pričom pod sloganom “Za život vrijedan življenja”.

  Povijest naše vinarije započela je 1885. Prapradjed Federico Rossi tad je na brežuljku iznad rijeke Mirne posadio prve čokote malvazije i terana. Nije ni slutio da je pokrenuo najljepšu obiteljski priču koju kao peta generacija danas njegujemo braća Luka, Marko i ja, naravno uz pomoć roditelja Ines i Marina, kaže Filip Rossi, najmlađi član vinske obitelji i najmlađi sommelier u Hrvatskoj s položenom 3. razinom Hrvatskog sommelier kluba.

  U čaši vina ove vrijedne obitelji prekrasna je priča. Dodatno je obogaćena pogledom na dolinu rijeke Mirne koja od izvora podno Ćićarije do ušća u Novigradu, prolazi zelenom dolinom ispod brežuljka na kojem je imanje Rossijevih. U Filipovu društvu ili društvu njegova tima lijepo je obilaziti podrum i prostore vinarije te istraživati mirise i okuse vina Rossi.

  Obilazak vinarije i degustacija ovisno o programu, traju između sat i pol i dva i pol sata. Najekskluzivniji je program za maksimalno osam gostiju. Uz deset vina uključuje i kušanje našeg Šovrana XO, vinjaka od autohtone istarske sorte teran, odležanog u maniri najprestižnijih francuskih konjaka, ističe Filip kojemu je vino velika ljubav i strast.

  Svježu Malvaziju istarsku rade od grožđa s četiri zemlje. Sirovina za toplu, kremoznu i zavodljivu Malvaziju Templara je s prestižnog položaja Monte d’Ora. Selekcijom najboljih plodova u iznimnim godinama proizvode Malvazije Templara Riserva. Nježan i lepršav Rose je od cabernet sauvignona, Muškat žuti mirisan je i lepršav, a u zaokruženom Chardonnayju može se prepoznati burgundijski stil. Imaju i bordošku kupažu s istarskim začinom. Mješavina merlot, cabernet sauvignona i terana prepoznatljiva je po notama bobičastog voća, a zove se Moro prema magarcu koji je bio jedini pomagač prapradjeda Federica.

  U malom hedonističkom raju u Bajkinima Rossijevi njeguju istarski životni stil, a nude i dašak luksuza. Gosti k njima mogu i privatnim helikopterima. Bili su prvi vinari u Hrvatskoj koji su izgradili – heliodrom.

  Marino, Ines, Luka, Filip i Marko Rossi
  Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte sve novosti iz vinskog svijeta.
  Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

  Pratite nas

  Najnovije

  POVEZANI ČLANCI

  Badelov pjenušac Epoha osvojio zlato na Concoursu Mondialu na...

  Više od 900 pjenušavih vina iz cijeloga svijeta stiglo je na ocjenjivanje Concours Mondial de Bruxelles u...

  ‘I’ kao Italija i izborna berba

  Italija je 2023. bila drugi najveći proizvođač vina na svijetu s 38,3 milijuna hektolitara iza Francuske (48...

  Rizling konačno kupuju, kaže Velimir Korak. Naravno, kad je...

  Odležao je u drvenim bačvama Rizling Laškovec 2023. plešivičke vinarije Korak. Smirenog je sortnog mirisa, nježnog okusa...

  Nedjeljni vinski haiku! Vino

  Sunce prži do srži. Samo nas vino živima drži! Nedjeljni (vin)haiku 51

  Karakteran i jako fin Cabernet sauvignon vinarije Bolfan Vinski...

  Hrvatsko Zagorje možda nije idealno vinorodno područje za bordoške crne sorte, ali u vinariji Bolfan Vinski Vrh...

  Prema Google recenzijama najljepši vinograd u Europi ima vinarija...

  Čak tri od deset najljepših europskih vinograda su u Hrvatskoj, prema istraživanju međunarodne trajektne kompanije DFDS temeljenom...