More

  Na malvazije i ostala ‘čuda’ u vinariju Rossi može se i helikopterom

  Kategorije:

  Prekrasnim su se fotografijama pohvalili iz vinarije Rossi u mjestu Bajkini nedaleko od Vižinade. I pričom pod sloganom “Za život vrijedan življenja”.

  Povijest naše vinarije započela je 1885. Prapradjed Federico Rossi tad je na brežuljku iznad rijeke Mirne posadio prve čokote malvazije i terana. Nije ni slutio da je pokrenuo najljepšu obiteljski priču koju kao peta generacija danas njegujemo braća Luka, Marko i ja, naravno uz pomoć roditelja Ines i Marina, kaže Filip Rossi, najmlađi član vinske obitelji i najmlađi sommelier u Hrvatskoj s položenom 3. razinom Hrvatskog sommelier kluba.

  U čaši vina ove vrijedne obitelji prekrasna je priča. Dodatno je obogaćena pogledom na dolinu rijeke Mirne koja od izvora podno Ćićarije do ušća u Novigradu, prolazi zelenom dolinom ispod brežuljka na kojem je imanje Rossijevih. U Filipovu društvu ili društvu njegova tima lijepo je obilaziti podrum i prostore vinarije te istraživati mirise i okuse vina Rossi.

  Obilazak vinarije i degustacija ovisno o programu, traju između sat i pol i dva i pol sata. Najekskluzivniji je program za maksimalno osam gostiju. Uz deset vina uključuje i kušanje našeg Šovrana XO, vinjaka od autohtone istarske sorte teran, odležanog u maniri najprestižnijih francuskih konjaka, ističe Filip kojemu je vino velika ljubav i strast.

  Svježu Malvaziju istarsku rade od grožđa s četiri zemlje. Sirovina za toplu, kremoznu i zavodljivu Malvaziju Templara je s prestižnog položaja Monte d’Ora. Selekcijom najboljih plodova u iznimnim godinama proizvode Malvazije Templara Riserva. Nježan i lepršav Rose je od cabernet sauvignona, Muškat žuti mirisan je i lepršav, a u zaokruženom Chardonnayju može se prepoznati burgundijski stil. Imaju i bordošku kupažu s istarskim začinom. Mješavina merlot, cabernet sauvignona i terana prepoznatljiva je po notama bobičastog voća, a zove se Moro prema magarcu koji je bio jedini pomagač prapradjeda Federica.

  U malom hedonističkom raju u Bajkinima Rossijevi njeguju istarski životni stil, a nude i dašak luksuza. Gosti k njima mogu i privatnim helikopterima. Bili su prvi vinari u Hrvatskoj koji su izgradili – heliodrom.

  Marino, Ines, Luka, Filip i Marko Rossi
  Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte sve novosti iz vinskog svijeta.
  Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

  Pratite nas

  Najnovije

  POVEZANI ČLANCI

  Wagyu: Black Bull Ranch nudi meso krava koje su...

  Stvarno su sretne, društvene, mazne i vole ljude, a na imanju uživaju i u glazbi... priča Siniša...

  U igri za 100 najboljih vina jantarnih je bilo...

  Kao da je svaki izbornik vina koja će na ocjenjivanje 100 najboljih u Hrvatskoj među maceriranima nominirao...

  Fina vina i prekrasne slike: Braća Benvenuti predstavila nove...

  U proljeće na tržište izlaze svježa vina, a često i odležana iz ranijih berbi. Braća Benvenuti iz...

  Za 100 najboljih vina nominirano je čak 91 bijelo....

  Da smo tražili samo 100 najboljih bijelih vina, gotovo bismo imali dovoljno nominacija. Ponovimo kako će među...

  Ne radi vinoteka? Ne radi vinarija? Vinomat radi!

  Nudi vina u butelji ili litrenoj boci, mineralnu vodu, čaše i otvarače za boce. Prima eure, novčanice...

  Svinjska rebra u rižotu, piletina u ‘juhi’ i škrleti...

  Potencijal najznačajnije moslavačke sorte u gastronomiji pokazali su u praksi organizatori priredbe ŠkrlotOvO u Ivanić-Gradu. Sljubili su...